Digital Twin Roadmap voor de industrie

Softwareontwikkelaar Prespective en ingenieursbureau QING bundelen hun krachten om opdrachtgevers een strategisch voordeel te kunnen bieden op het gebied van Digital Twin toepassingen. De twee partners noemen zichzelf voorlopers in Nederland op het gebied van zowel de softwareontwikkeling van Digital Twin als het toepassen ervan bij machinebouwers en producenten.

V.l.n.r. Jorick Huizinga en Gino van der Zijde van Prespective Digital Software en Bram de Vrught van QING.

In de meeste productielijnen wordt Digital Twin nog niet volledig ingezet omdat bijvoorbeeld de juiste data ontbreekt, er nog onvoldoende kennis of te weinig commitment is binnen het bedrijf om de digitale transformatie in te zetten. Voor veel engineers, managers en directeuren is dit een doorn in het oog. Het stagneert de ontwikkeling van de zo gewenste digitale transformatie. Dit moet en kan anders volgens Gino van der Zijde van Prespective: “Digital Twin heeft juist de potentie om de positie van een bedrijf enorm te versterken. De technologie biedt oneindig veel mogelijkheden.”

Maatwerk

En daar wringt vaak ook de schoen. Want, wanneer en hoe zet je de eerste stap en wat werkt voor je organisatie? “Dit is maatwerk”, geeft Bram de Vrught van QING aan. Daarom ontwikkelden QING en Prespective samen een aanpak om te komen tot een Digital Twin Roadmap. Een plan dat volledig is toegespitst op de eigen casus en het niveau van de organisatie op het gebied van digitale transformatie. Van het strategische doel tot de concrete vervolgstappen voor hoe de eerste Digital Twin toegepast kan worden in de fabriek. Of als een bedrijf nog niet zo ver is, het in kaart brengen van de eerste stappen richting dat doel. Bram de Vrught: “We zorgen niet alleen voor een technisch concreet plan, maar ook dat je belangrijke stakeholders meekrijgt in het proces.”

In de meeste productielijnen wordt Digital Twin nog niet volledig ingezet omdat er bijvoorbeeld te weinig commitment is binnen het bedrijf om de digitale transformatie in te zetten.

In de meeste productielijnen wordt Digital Twin nog niet volledig ingezet omdat er bijvoorbeeld te weinig commitment is binnen het bedrijf om de digitale transformatie in te zetten.

Inzicht en draagvlak

Na een eerste strategiegesprek volgt een Digital Twin Innovatiesessie. Bram: “Tijdens deze eerste twee stappen zitten alle stakeholders al aan tafel. Dit zorgt ervoor dat we alles in beeld krijgen én tegelijkertijd werken aan draagvlak. De implementatie van deze technologie vraagt veel van een organisatie, dus het is belangrijk dat iedereen betrokken is bij dit proces.”

Het resultaat van het traject is een op maat gemaakte Digital Twin Roadmap op basis van de eigen wensen, doelen en strategie. Dit plan is volgens QING en Prespective volledig toegespitst op de eigen casus en het niveau van je organisatie op het gebied van digitale transformatie. Het bevat een helder een overzicht van de investeringen en wat deze opleveren. Gino van der Zijde: “Vanuit de strategie beschreven naar concrete vervolgstappen voor hoe je jouw eerste Digital Twin gaat toepassen in de fabriek. Of als je nog niet zo ver bent, het in kaart brengen van de eerste stappen richting dat doel. Zo willen we heel Nederland op de kaart te zetten op het gebied van het toepassen van Digital Twinning.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Samen digitaliseren; allemaal een digital twin op maat

20-04 Beperkte SWF zich hoofdzakelijk tot het versnellen en vereenvoudigen van het programmeren van lasrobots…

Columns

Is een Digital Twin wel van toegevoegde waarde?

22-09 De mogelijkheden van een Digital Twin gaan veel verder dan die van CAD/CAM-pakketten. Om…

Automatisering

Digitale tweeling geïntegreerd met de werkelijkheid

02-12 Digital twin is in de Smart Industry van vandaag een sleuteltechnologie voor het optimaal…

Personeel

HAN start Smart Production Centre

21-11 Hogeschool Arnhem Nijmegen zet een nieuw testcentrum op voor slim en schoon produceren. De…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X