Is een Digital Twin wel van toegevoegde waarde?

Je hoort tegenwoordig van alles over Digital Twins, maar is een Digital Twin met de huidige CAD/CAM-systemen wel van toegevoegde waarde? Het antwoord is ja!

Een Digital Twin is een digitale tweeling, oftewel een virtuele dubbelganger.

De mogelijkheden van een Digital Twin gaan veel verder dan die van CAD/CAM-pakketten. Om de toekomstbestendigheid te garanderen, moeten maakbedrijven zich gaan verdiepen in de mogelijkheden en het toepassen van Digital Twins. Hoe eerder, hoe beter.

Een Digital Twin is een digitale tweeling, oftewel een virtuele dubbelganger. Dit kan zijn van een product, proces of een volledige productiefaciliteit. Deze virtuele dubbelganger bevat alle gegevens en simulatiemodellen van het daadwerkelijke, fysieke ontwerp. Dit maakt het mogelijk om snel analyses en simulaties uit te voeren in een virtuele omgeving, welke overeenkomen met de werkelijkheid.

Complexe producten en processen kunnen op die manier eerst uitvoerig digitaal getest en gesimuleerd worden, voordat deze in de fysieke wereld worden toegepast of geproduceerd. Eigenlijk gebeurt dit al bij veel bedrijven met behulp van CAD/CAM-pakketten. Deze pakketten vereisen dat er een postprocessor voor de machine wordt gemaakt zodat het CAD/CAM-pakket de juiste G-code schrijft voor de machine. Een Digital Twin gaat echter nog veel verder dan dat.

De Digital Twin van bijvoorbeeld de machine kan ook worden gebruikt om het proces of product van de machine te verbeteren. Met de Digital Twin van het product kunnen we de programmering van de producten eerst in de software testen, waarna het in de praktijk geproduceerd kan worden en het altijd aan de gestelde eisen voldoet. Dit zorgt voor een hogere kwaliteit en minder afkeur.

Met behulp van Run My virtual machine worden ook de opspanning, tools en producten uitgebreid gesimuleerd. Digitaal kan zo eenvoudig de programmering worden getest, waarbij rekening wordt gehouden met alle facetten in het productieproces. Dankzij simulaties in de Digital Twin kunnen crashes daardoor nog beter voorkomen worden.

Nadat alles is gesimuleerd kan het product op de echte machine worden geproduceerd. Doordat de fouten in de programmering met de Digital Twin zijn gefilterd, kan het product snel en betrouwbaar worden geproduceerd. Zoals ik in mijn vorige column ook aangaf, verwacht ik veel van Digital Twins in de maakindustrie.

Hoewel een Digital Twin nu nog voor veel mensen niet meer is dan een mooie kreet of een technologie waar men tegen op ziet om er mee aan de gang te gaan, is mijn verwachting dat in 2030 vrijwel alle machines worden geproduceerd en uitgeleverd met behulp van een Digital Twin. Zodra deze machines worden uitgeleverd is het onvermijdbaar dat ook de Digital Twin van het product of proces een vlucht gaat nemen. Iets om naar uit te kijken én om rekening mee te houden dus.

Hans Ouwehand
Product Manager Siemens Nederland

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Gezonde Feestdagen en een Succesvol 2022

22-12 Op donderdag 23 december verschijnt onze laatste MetaalNieuwsBrief van 2021. De eerste MetaalNieuwsBrief van…

Columns

Hefeweizen

13-12 Zonder enige twijfel, zonder geld en zonder een businessplan maar met een jong gezin…

Verspanen

Magistor professionaliseert met ICT

08-12 Het eerste zichtbare resultaat hiervan wordt een nieuwe website met een nieuwe webshop die…

Bedrijf en Economie

54U Media doet meer

08-12 De 5 in de bedrijfsnaam staat voor de vijf oprichters, die samen eigenaar zijn…

Verspanen

Pragmatische aanpak brengt leven in digitale fabriek

08-12 Een pragmatische doelgroep vraagt om een pragmatische aanpak. De ‘eerst zien, dan geloven’ mentaliteit…

Bedrijf en Economie

Nieuwe editie VerspaningsNieuws belandt deze week op de mat

08-12 Daarnaast staan thema’s zoals digitalisering, de slimme fabriek en procesoptimalisatie centraal. Heeft u de…

Automatisering

Mazak Europe en BMO Automation slaan handen ineen

29-11 De complete cel wordt dan uit één hand werkend geleverd in de kleuren van…

Columns

Koudwatervrees

16-11 Johan was twee maanden eerder afgestudeerd en net terug van een lange stage in…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X