Nieuwe CNC-besturing Okuma ondersteunt duurzame procesintegratie

Okuma lanceert de nieuwe CNC-besturing OSP-P500. Behalve meer productiviteit, precisie, gebruiksvriendelijkheid en energie-efficiëntie biedt de slimme machinebesturing ook speciale veiligheidsvoorzieningen ter bescherming tegen cyberaanvallen.

In een eerste fase worden onder andere de multitasking-machines van de Multus-serie van Okuma uitgerust met de nieuwe machinebesturing OSP-P500.

Door een toenemend tekort aan geschoolde arbeidskrachten, toenemende eisen aan klimaatneutrale productie en steeds flexibelere productieprogramma’s neemt de vraag naar geautomatiseerde, energiebesparende productieprocessen toe. Zestig jaar na de eerste lancering van de OSP-besturing kondigt Okuma een nieuwe innovatie aan als antwoord op huidige en toekomstige uitdagingen: “De innovatieve OSP-P500-besturing ondersteunt onze klanten om in te spelen op de toenemende eisen en complexe bewerkingen nog nauwkeuriger en in minder tijd. Intelligente functionaliteiten en de eenvoudige bediening zorgen voor een verhoging van de productiviteit van de gebruiker”, zegt Norbert Teeuwen, directeur van Okuma Europe.

Efficiënte bewerking

De nieuwe OSP-P500-besturing is uitgerust met de ‘Digital Twin’ om de productieprocessen te versnellen en de voorbereidingstijd te verkorten. Het maakt nauwkeurige simulaties van de bewerkingsprocessen mogelijk: met ‘Digital Twin on Machine’ vindt deze simulatie plaats op de machine zelf, zodat de bewerking direct daarna kan worden gestart. Simulatie kan ook gedaan worden met ‘Digital Twin op PC’ op een computer om stilstand te voorkomen, waardoor de machine ingezet kan worden voor andere bewerkingsprocessen.

Zelfs onervaren gebruikers profiteren van alle voordelen van de CNC-besturing dankzij de gebruiksvriendelijke interface. De functie ‘Smart OSP Operation’ vereenvoudigt de bediening en biedt automatische begeleiding door alle noodzakelijke stappen, wat betekent dat mensen zonder enige ervaring kunnen leren hoe ze een werkstuk in één dag kunnen bewerken.
De OSP-P500 is ook ideaal uitgerust voor snelle bewerkingen met een hoge oppervlaktekwaliteit: dankzij Smart Control heeft hij twee keer zoveel rekenkracht als conventionele machinebesturingen. Dit verkort de reactietijden, zodat de cyclustijden tot 15 procent kunnen worden verkort.

Cyberaanvallen

Met een uitgebreid beveiligingssysteem beschermt de CNC-besturing ook machineprocessen, programma’s en gegevens tegen cyberaanvallen. Geavanceerde identificatieprocessen voor gebruikers en encryptie van communicatie volgens de OPC-UA-standaard voorkomen ook ongeautoriseerde toegang. Mogelijke schade kan worden geminimaliseerd met specifieke antivirusmaatregelen, zoals een whitelist en functies voor de directe identificatie van programmavervalsingen of onregelmatigheden. Gegevensherstelmaatregelen en gegevensback-upfuncties zijn ook geïntegreerd voor noodgevallen. Dit zorgt te allen tijde voor een stabiele en ononderbroken productie.

Meer energie-efficiëntie

Dankzij de geïntegreerde ‘Eco Suite Plus’ kan de nieuwe OSP-P500 het stroomverbruik verminderen. De slimme functies registreren en analyseren elke bedrijfsstatus en CO2-uitstoot, schakelen indien nodig over op energiebesparend stationair draaien en passen automatisch randapparatuur aan, zoals de spanentransporteur of afzuiging. In de toekomst zal Okuma geleidelijk een reeks nieuwe Green Smart Machines op de markt brengen die nog meer functies zullen bieden voor energiebesparende, nauwkeurige bediening. Deze intelligente bewerkingsmachines zijn speciaal ontworpen om de reductie van CO2-emissies te ondersteunen met een lager energieverbruik en toch de hoogste kwaliteit te garanderen. De OSP-P500 maakt ook deel uit van het pakket.

Nieuw machinedesign

In een eerste fase worden de 5-assige bewerkingscentra van de MU-V-serie en de multitasking-machines van de Multus-serie uitgerust met de nieuwe machinebesturing. Bovendien verrast Okuma met een herzien machinedesign dat meer vrije ruimte biedt, ergonomisch werken aan de machine vergemakkelijkt en een hoog niveau van integratiemogelijkheden met automatiseringen mogelijk maakt.

De OSP-P500 wordt voor het eerst aan het publiek gepresenteerd op de EMO in Hannover (18-23 september). De eerste machines met de nieuwe besturing en vormgeving worden eind 2023 geleverd aan klanten in Europa.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

DIMF toont toekomst van bewerkingsmachines

17-07 Maar liefst 4.500 klanten uit 55 landen bezochten begin juni de DIMF, die werd…

Verspanen

EMO Hannover 2023 bundelt alle trends op vier gezamenlijke stands

08-02 Martin Göbel, Director Exhibitions bij de EMO-organisator VDW (Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken, oftewel Duitse Vereniging…

Toeleveren

E-mobiliteit vraagt om beter draad en kabel

08-06 Want de leveranciers van kabel, draad en leidingen moeten er rekening mee houden dat…

Plaatbewerking

Samen digitaliseren; allemaal een digital twin op maat

20-04 Beperkte SWF zich hoofdzakelijk tot het versnellen en vereenvoudigen van het programmeren van lasrobots…

Automatisering

Digital Twin Roadmap voor de industrie

16-11 In de meeste productielijnen wordt Digital Twin nog niet volledig ingezet omdat bijvoorbeeld de…

Columns

Is een Digital Twin wel van toegevoegde waarde?

22-09 De mogelijkheden van een Digital Twin gaan veel verder dan die van CAD/CAM-pakketten. Om…

Automatisering

Digitale tweeling geïntegreerd met de werkelijkheid

02-12 Digital twin is in de Smart Industry van vandaag een sleuteltechnologie voor het optimaal…

Verspanen

Hurco al 50 jaar technologisch leider

15-07 Korte doorlooptijden en een uitstekende precisie in alle bewerkingsstappen zijn de kenmerken van alle…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema