Digitale oplossingen domineren Cutting World

Digitalisering was vorige week het dominante thema op de internationale vakbeurs Cutting World in Essen.

Het aanbod van de exposanten op Cutting World varieerde van snijtechnologie en bedrijfsmaterialen tot voorbewerking en contractproductie, besturingssoftware, kunstmatige intelligentie, maar ook diensten, training en onderzoek.

Cutting World richt zich op de gehele procesketen op het gebied van snijden. Onder het motto ‘The Next Cut’ toonden 50 exposanten gedurende drie dagen hun innovatieve producten en diensten.

Betere productieresultaten

Talrijke bedrijven demonstreerden aan het vakpubliek hoe AI en geautomatiseerde werkstappen tot efficiëntere en betere productieresultaten kunnen komen. Het Nederlandse bedrijf Voortman Steel Machinery illustreerde bijvoorbeeld de voordelen van toenemende digitalisering, meldde Area Sales Manager Guido Heilen: “De industrie kampt met een enorm tekort aan geschoolde arbeidskrachten. Dankzij de intelligente combinatie van machine en software zijn onze oplossingen zelf-verklarend en ook te bedienen door niet geschoolde medewerkers. De vakman is nauwelijks nodig aan de machine en kan andere waarde toevoegende werkzaamheden verrichten.”

Vijftig exposanten

Naast Voortman waren ook bedrijven als 247TailorSteel, Air Liquide, Boschert, ESAB Welding & Cutting, Expercut, Hypertherm, IHT Automation, Lantek, Maximator Jet, Mecanumeric, Messer Cutting Systems, SigmaNEST Systems, STM Waterjet, Tecoi en Zinser vertegenwoordigd op Cutting World. Het aanbod van de exposanten uit zeven landen varieerde van snijtechnologie en bedrijfsmaterialen tot voorbewerking en contractproductie, besturingssoftware, kunstmatige intelligentie, maar ook diensten, training en onderzoek.

Combinatie van beurs en congres

Met hun beursticket hadden deelnemers voor het eerst ook toegang tot het Duitse Cutting Congress, dat parallel aan Cutting World plaatsvond. Ook hier lag de focus op digitalisering: “Of het nu gaat om AI of andere digitale ontwikkelingen – de innovaties helpen bedrijven doorslaggevend om beter te worden en middelen te besparen”, aldus congresorganisator Gerhard Hoffmann van Schneidforum.

Ongeveer 30 sprekers gaven in hun presentaties informatie over deze laatste ontwikkelingen en trends in de snij-industrie. Markus Witthaut van Fraunhofer IML Dortmund gebruikte een praktijkvoorbeeld van middelgrote bedrijven om te presenteren hoe kunstmatige intelligentie de materiaaltoevoer en voorraadoptimalisatie ondersteunt. Johannes Steinbrück van Jotes sprak over de organisatie bij snijbewerkingen met digitale gereedschappen. Marco Münchhof van Eckelmann deed verslag van IoT-technologieën (Internet of Things) die machines onafhankelijk van fabrikanten in netwerken verbinden en potentiële besparingen in de productie mogelijk maken.

De volgende Cutting World wordt samen met het Duitse Cutting Congress gehouden van 6 tot 8 mei 2025 in Messe Essen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetaalNieuws Extra IM

247TailorSteel breidt aanbod randafwerking uit

02-04 Metaalbewerking kent vele vormen. Vaak toegepaste technieken zijn bijvoorbeeld lasersnijden, buislasersnijden en kanten. Deze…

Plaatbewerking

247TailorSteel start productie in Oud Gastel

28-03 De officiële opening is pas op 14 juni, maar CEO Carl Berlo kijkt er…

Plaatbewerking

Het beursseizoen van 2023 is in aantocht

20-02 Een perfecte gelegenheid voor u om kennis te maken met de metaalbranche en om…

Plaatbewerking

Voortman zet grote stappen met nieuwe software

21-12 “We ontwikkelen ons naast machinebouwer tot een softwareontwikkelaar”, onderstreept marketing manager Michan Katerbarg de…

Plaatbewerking

Grote Finse staalhandelaar verdrievoudigt productie door Voortman

07-12 Dankzij de data gestuurde aanpak voor de perfecte logistieke routing wordt de productie verdrievoudigd…

Plaatbewerking

Vestiging 247TailorSteel in Langenau geopend

24-11 “We zijn blij dat we dit heuglijke feit vandaag samen met onze klanten, leveranciers…

Plaatbewerking

Eindeloos veel mogelijkheden met buislasersnijden

16-11 Naast dat buislasermachines in staat zijn om verschillende soorten metalen in diverse diktes in…

Plaatbewerking

247TailorSteel zet ‘schop in de grond’ voor Belgische fabriek

20-09 “Met de bouw van deze nieuwe vestiging versterken we onze positie in de markt…

Metaalnieuws inBeeld

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021