Dimatec breidt buigafdeling uit met Ermak kantpers

De Belgische toeleverancier Dimatec heeft de buigafdeling uitgebreid met een 260 tons – 2,6 meter Ermak Speedbend kantpers. Het feit dat de Ermak standaard zeer compleet werd geleverd met onder meer een bombeerinrichting, de tooling snel gewisseld kan worden en de knowhow en service support van leverancier Landré, waren doorslaggevende punten voor Dimatec. Low cost kantbanken worden vaak aangeboden door verschillende machinehandelaren maar, “je kunt beter kopen bij een bedrijf met kennis van plaatbewerkingstechnologie”, is de ervaring van directeur Dirk Matthijs.

Dimatec produceert als algemeen toeleverancier uiteenlopende producten van folderhouders, stockagekarren tot verdeelautomaten. Het bedrijf beschikt over een uitgebreid machinepark met onder andere een Mazak fiberlaser, een Trumpf ponsmachine, drie Amada HFB kantpersen, 3D buizen buigen, 3D draad buigen, zaagautomaat en een 5-assig bewerkingscentrum. Een kantpers met wat meer tonnage stond nog op het wensenlijstje van Dimatec.

Ermak Speedbend 2,6 / 260
“De Ermak machines hebben een aangenaam prijskaartje en zijn goed werkbaar, maar naar onze maatstaven wel wat eenvoudiger afgewerkt. De machines worden standaard bovendien zeer compleet uitgevoerd, met onder meer geïntegreerde bombering, zes gestuurde assen (Y1, Y2, X, R, Z1 en Z2), een DA66T Delem besturing en lasersafe vingerbeveiliging. Wij zetten de Ermak Speedbend 2,6/260 veelal in voor de tonnage intensieve bewerkingen, waaronder doordrukkingen in RVS plaatmateriaal en Z- en radius-buigbewerkingen”, licht productiemanager Dimitri Van Vaerenbergh van Dimatec toe.

Goede service in eigen taal
“Toen 8 jaar geleden een nieuwe Amada laser werd geïnstalleerd door Amada België, werd bij de opstart de hulp ingeroepen van Landré, dat toen nog Amada in Nederland vertegenwoordigde. Zo hebben we Landré leren kennen als een leverancier met kennis van zaken en hoogwaardige service. Goede service in eigen taal van niet te ver weg, is het belangrijkst voor ons”, licht Dirk Matthijs toe.

Uitbreiding buigafdeling
Dimatec beschikt over een drietal jonge Amada HFB kantpersen, die de toeleverancier in zet voor dun plaatwerk. Op de buigafdeling was echter ook nog een 260 tons kantpers nodig. Landré stelde ons de Ermak Speedbend kantpers voor, die door het ingebouwde bombeersysteem een grote ondertafel heeft, waar met een aangepast hulpstuk de matrijs makkelijk en snel kan worden gewisseld, laat Dimitri Van Vaerenbergh zien. Het bestaande Amada kantpersgereedschap kon zo ook op de Ermak worden ingezet.

Eenvoudig programmeren
Dimitri Van Vaerenbergh: “Wij programmeren alles aan de kantpers. Meestal gaat dat om kleine aantallen. Dan is een besturing in eigen taal die je makkelijk en snel kan programmeren wel een must. De Delem DA-66T met touch screen bediening is zo’n besturing. Omdat alle gereedschappen al in de database zitten, je alle assen en bombering in kunt stellen en zowel ieder onderdeel als de hele buigvolgorde op het beeldscherm grafisch worden weergegeven, is deze machine snel en eenvoudig te programmeren.”

Gelijke buighoek over volle buiglengte
“Omdat op onze andere kantpersen een bombeersysteem ontbreekt, is bij lange stukken de buighoek niet over de volle buiglengte gelijk, vooral bij wisselende diktes en materiaalsoorten. De Ermak Speedbend is standaard voorzien van een bombeersysteem en kent dat risico minder. Wel doen we bij iedere proef en random tijdens de productie een hoekmeting. Op dat punt zet de Ermak onze andere  kantpersen werkeloos”, besluit Van Vaerenbergh.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Complex dik plaatwerk zetten op beperkte ruimte

22-09 De H-Brake 110T x 1600mm is opgebouwd uit een combinatie van bewezen technologieën. De…

Plaatbewerking

Landré dealer van DAVI walsoplossingen

27-01 De machines van DAVI worden tegenwoordig ontworpen met 3D CAD systemen en altijd uitvoerig…

Verspanen

Eigen portaalfrees maakt Otten minder afhankelijk

13-05 De focus van Machinefabriek Otten in Breda, specialist in verspanings-, las- en constructiewerk, ligt…

Verspanen

Nieuwe 5-asser Toyoda bouwt voort op stijf spindelontwerp

07-03 Toyoda introduceert het FH630SX-i 5-assige horizontale bewerkingscentrum. Deze nieuwste toevoeging aan de 5-assige familie…

Plaatbewerking

Flexibele buigoplossingen

16-12 Amada toonde op de Blechexpo diverse buigtechnieken, allemaal met de zelfde leidende gedachte: flexibiliteit.…

Plaatbewerking

Zuinig met energie

13-12 SafanDarley demonstreerde op de Blechexpo een nieuw model hybride kantpers, de H-Brake Hybrid+ 230T…

Verspanen

Van Veen Metal Products maakt onderconstructie voor eigen zonnepanelen

11-12 Van Veen Metal Products is gespecialiseerd in plaatwerk, metalen constructies en verspanen. Het bedrijf…

Plaatbewerking

Slim beheer kantpersgereedschap

05-11 Blechexpo-bezoekers kunnen op de stand van kantgereedschappenproducent Wila meer te weten komen over het…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X