DMG Mori zoekt potentieel in de complete keten

In de werktuigmachinebouw is er elk decennium een belangrijke, allesoverheersende ontwikkeling. De afgelopen tien jaar was dat het 5-assig bewerken. DMG Mori ziet als belangrijkste ontwikkeling voor de periode 2020-2030: automatisering, additive manufacturing en meer integratie van processen. Snijden, slijpen, 3D-printen en meten gaan verpakt worden in één machine.

Dat zei bestuursvoorzitter Christian Thönes op de door ruim 200 vakjournalisten bezochte persconferentie van DMG Mori op de EMO in Hannover. “De machine blijft onze kernbusiness, maar is niet meer genoeg”, aldus Thönes. “We moeten potentieel vinden in de complete keten en kijken naar het volledige productieveld van planning, werkvoorbereiding, productie, monitoring en service. Op al die gebieden verwachten de klanten van ons een portfolio. En dat zullen we ze ook bieden.” Goede connectiviteit is daarbij essentieel. Thönes: “We moeten de processen verrijken met data; data van de klanten gebruiken om meerwaarde voor hen te genereren. Dat is onze opdracht.”

Gratis connectiviteit
Hij noemt digitalisering, het met elkaar verbinden van machines, producten en alle processen een basisvoorwaarde voor metaalbewerkende bedrijven om verder te komen en rendement te maken. Daarom zijn vanaf de EMO alle nieuwe machines van DMG Mori standaard en kosteloos uitgerust met een IIoT interface. “Men kan bij ons beginnen met connectiviteit. Wij bieden een instap voor iedereen en bieden connectiviteit kosteloos aan. We spreken alle talen en bieden toegang tot alle relevante platforms. We kunnen data verzamelen en analyseren. En dat alles met een goede veiligheid; niet 100 procent veilig, maar wel met een duidelijk verbeterde veiligheid.”

Nieuwe Celos Apps
Een belangrijke rol hierin speelt het besturings- en bedieningssysteem Celos, dat in 2013 is geïntroduceerd. Er zijn inmiddels 20.000 installaties met Celos in het veld en er zijn voortdurend verbeteringen en vernieuwingen middels updates en de introductie van nieuwe Apps. Zo werd op de EMO ApplicationConnector gelanceerd voor het benutten van klanteigen systemen en toepassingen direct op de Celos machine. Ook nieuw is Job Manager: een nieuwe job import functionaliteit waarmee orders direct uit het MES of ERP systeem in de Job Manager van Celos kunnen worden overgenomen. Gebruikers van Celos kunnen alles updaten zodat ze hun machine steeds weer in de meest actuele stand brengen. “Het doel is om in de toekomst ook machines van andere producenten via Celos aan te kunnen sturen”, kondigde Thönes aan. “Onze Apps moeten de beste op de markt zijn met de beste klantervaring.”

Bestuursvoorzitter Christian Thönes van DMG Mori: “Connectiviteit is een basisvoorwaarde voor metaalbewerkende bedrijven om verder te komen en rendement te maken.”

Nieuwe serviceportaal
Ook op het gebied van service wil DMG Mori de beste zijn. “We zijn op de goede weg, maar nog niet de beste”, aldus een eerlijke Thönes. “Maar de tijd is voorbij dat je moet bellen dat je machine kapot is.” Op de EMO werd het nieuwe serviceportaal my DMG Mori gepresenteerd. Klanten kunnen hierin hun machinenummer ingeven en hun serviceaanvraag inzenden. Deze komt dan zonder mankeren bij de juiste persoon terecht. “We kunnen onze service tracken en daarmee transparant maken. Dat is niet alleen fijn voor de klant, maar geeft intern ook druk bij onze medewerkers dat een klant moet worden geholpen.”

Automatisering
Verder was het in de DMG Mori hal op de EMO vooral automatisering wat de klok sloeg. Maar liefst 29 van de 45 geëxposeerde machines waren voorzien van automatiseringsoplossingen, zoals de lineaire palletpool LPP 160, de DMU 200 Gantry met WH 210 (productiviteitsverbetering tot 95 procent mogelijk), de intelligente werkstukhandling voor onderdelen tot 20 kg Matris en de Robo2Go vision robotautomatisering met een innovatief camerasysteem. Een hoogtepunt was de presentatie van de PH-AGV 50, die samen met heftruckfabrikant Jungheinrich is ontwikkeld. Het is een zelfrijdend transportsysteem met een vrije en eenvoudig uit te breiden lay-out inrichting. Het maakt de volautomatische be- en ontlading van pallets met werkstukken bij werktuigmachines mogelijk. Op METAVAK neemt DMG Mori als een van de participanten in het Smart Manufacturing Platform deel aan het demoplein verspanen. De bijdrage van de machinebouwer is een 5-assig bewerkingscentrum DMU50 (derde generatie).

DMG Mori, stand F130

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Hoffmann laat verspaners binnen vier dagen onbemand produceren

06-10 Dat wordt geen eenvoudige klus, weet ook Peter Jansen, Automation Specialist bij Hoffmann Quality…

Verspanen

Dymato presenteert Hyundai Wia instapmodel voor vijfvlaks verspanen

06-10 De KF3500/5a is gebaseerd op de drie-assige verticale KF5600 van Hyundai Wia. In tegenstelling…

MetavakNieuws

Vandaag derde en laatste METAVAK-dag

06-10 Na de gebruikelijke rustige aanloop op de eerste beursdag, wisten de bezoekers uit de…

MetavakNieuws

Steeds meer gebruikers kiezen voor CAD oplossing Hexagon

03-10 Designer is volgens ATS EdgeIT – dat hierover uitleg geeft op METAVAK – een…

MetavakNieuws

Econox verbetert snijproces met Yawei laser

02-10 Econox is leverancier van luchtbehandelings- en ventilatieproducten. Het bedrijf produceert deze zelf en handelt…

MetavakNieuws

Klaassen Machines scoort met Bodor lasers

30-09 Bodor is een Chinese producent van fiberlasers, zowel vlakbedlasers als buislasers. De basis hiervoor…

MetavakNieuws

SMEC CNC-draaimachine direct in de verkoop op METAVAK

30-09 “We hebben speciaal voor METAVAK een speciale actie op touw gezet. De snelle beslisser…

Verspanen

Personeelstekort en kleine series leiden bij Bos Verspaning tot automatiseren

29-09 Om de vraag naar zeer wisselende onderdelen in zowel kleine als grote series te…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X