DMG Mori zoekt potentieel in de complete keten

In de werktuigmachinebouw is er elk decennium een belangrijke, allesoverheersende ontwikkeling. De afgelopen tien jaar was dat het 5-assig bewerken. DMG Mori ziet als belangrijkste ontwikkeling voor de periode 2020-2030: automatisering, additive manufacturing en meer integratie van processen. Snijden, slijpen, 3D-printen en meten gaan verpakt worden in één machine.

Dat zei bestuursvoorzitter Christian Thönes op de door ruim 200 vakjournalisten bezochte persconferentie van DMG Mori op de EMO in Hannover. “De machine blijft onze kernbusiness, maar is niet meer genoeg”, aldus Thönes. “We moeten potentieel vinden in de complete keten en kijken naar het volledige productieveld van planning, werkvoorbereiding, productie, monitoring en service. Op al die gebieden verwachten de klanten van ons een portfolio. En dat zullen we ze ook bieden.” Goede connectiviteit is daarbij essentieel. Thönes: “We moeten de processen verrijken met data; data van de klanten gebruiken om meerwaarde voor hen te genereren. Dat is onze opdracht.”

Gratis connectiviteit
Hij noemt digitalisering, het met elkaar verbinden van machines, producten en alle processen een basisvoorwaarde voor metaalbewerkende bedrijven om verder te komen en rendement te maken. Daarom zijn vanaf de EMO alle nieuwe machines van DMG Mori standaard en kosteloos uitgerust met een IIoT interface. “Men kan bij ons beginnen met connectiviteit. Wij bieden een instap voor iedereen en bieden connectiviteit kosteloos aan. We spreken alle talen en bieden toegang tot alle relevante platforms. We kunnen data verzamelen en analyseren. En dat alles met een goede veiligheid; niet 100 procent veilig, maar wel met een duidelijk verbeterde veiligheid.”

Nieuwe Celos Apps
Een belangrijke rol hierin speelt het besturings- en bedieningssysteem Celos, dat in 2013 is geïntroduceerd. Er zijn inmiddels 20.000 installaties met Celos in het veld en er zijn voortdurend verbeteringen en vernieuwingen middels updates en de introductie van nieuwe Apps. Zo werd op de EMO ApplicationConnector gelanceerd voor het benutten van klanteigen systemen en toepassingen direct op de Celos machine. Ook nieuw is Job Manager: een nieuwe job import functionaliteit waarmee orders direct uit het MES of ERP systeem in de Job Manager van Celos kunnen worden overgenomen. Gebruikers van Celos kunnen alles updaten zodat ze hun machine steeds weer in de meest actuele stand brengen. “Het doel is om in de toekomst ook machines van andere producenten via Celos aan te kunnen sturen”, kondigde Thönes aan. “Onze Apps moeten de beste op de markt zijn met de beste klantervaring.”

Bestuursvoorzitter Christian Thönes van DMG Mori: “Connectiviteit is een basisvoorwaarde voor metaalbewerkende bedrijven om verder te komen en rendement te maken.”

Nieuwe serviceportaal
Ook op het gebied van service wil DMG Mori de beste zijn. “We zijn op de goede weg, maar nog niet de beste”, aldus een eerlijke Thönes. “Maar de tijd is voorbij dat je moet bellen dat je machine kapot is.” Op de EMO werd het nieuwe serviceportaal my DMG Mori gepresenteerd. Klanten kunnen hierin hun machinenummer ingeven en hun serviceaanvraag inzenden. Deze komt dan zonder mankeren bij de juiste persoon terecht. “We kunnen onze service tracken en daarmee transparant maken. Dat is niet alleen fijn voor de klant, maar geeft intern ook druk bij onze medewerkers dat een klant moet worden geholpen.”

Automatisering
Verder was het in de DMG Mori hal op de EMO vooral automatisering wat de klok sloeg. Maar liefst 29 van de 45 geëxposeerde machines waren voorzien van automatiseringsoplossingen, zoals de lineaire palletpool LPP 160, de DMU 200 Gantry met WH 210 (productiviteitsverbetering tot 95 procent mogelijk), de intelligente werkstukhandling voor onderdelen tot 20 kg Matris en de Robo2Go vision robotautomatisering met een innovatief camerasysteem. Een hoogtepunt was de presentatie van de PH-AGV 50, die samen met heftruckfabrikant Jungheinrich is ontwikkeld. Het is een zelfrijdend transportsysteem met een vrije en eenvoudig uit te breiden lay-out inrichting. Het maakt de volautomatische be- en ontlading van pallets met werkstukken bij werktuigmachines mogelijk. Op METAVAK neemt DMG Mori als een van de participanten in het Smart Manufacturing Platform deel aan het demoplein verspanen. De bijdrage van de machinebouwer is een 5-assig bewerkingscentrum DMU50 (derde generatie).

DMG Mori, stand F130

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Teqnow begroet 1000ste deelnemer

19-01 Kaanen was samen met Rard Metz, programmamanager Smart Industry en Teqnow, op bezoek bij…

3D

Binder3D ontvangt Fieldlab-status

12-01 Aan het einde van de bijeenkomst, die geleid werd door Hans Praat, Business Developer…

Automatisering

TNO gaat praktisch aan de slag met Smart Industry

15-12 “Ondanks dat het Smart Industry gedachtengoed al jaren wordt gepromoot, staan de meeste maakbedrijven…

Automatisering

Jungheinrich neemt AMR-specialist over

22-11 Arculus richt zich met zijn team van software- en hardwarespecialisten op AMR, modulaire productieplatforms…

Verspanen

Taiwan voorziet mondiale maakindustrie van smart machines

02-11 Taiwan, in omvang de vijfde exporteur van gereedschapsmachines ter wereld, heeft Industrie 4.0 al…

Automatisering

Mazak introduceert flexibele cobotautomatisering

27-10 In combinatie met een bewerkingsmachine, zoals het QTE 200 SG draaicentrum dat Mazak op…

Bedrijf en Economie

20 jaar MetaalNieuws in jubileummagazine samengevat

27-10 In een speciaal jubileummagazine (A4-formaat) dat begin december zal gaan verschijnen blikken wij samen…

Bedrijf en Economie

Hoffmann opent officieel nieuw pand in Twentse Borne

18-10 “De afgelopen tien jaar hebben we de omzet van 20 miljoen euro verdubbeld naar…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X