Dormer Pramet belicht voordelen highfeed frezen

0
22

Highfeed frezen is een techniek die steeds vaker wordt toegepast. Dat komt omdat de huidige CNC-machines er meer geschikt voor zijn. Gereedschappenproducent Dormer Pramet laat op de Brabantse Metaaldagen zien wat de voordelen van highfeed frezen zijn ten opzichte van het gebruikelijke zware verspanen.

“Bij highfeed frezen maak je iets meer snedes, maar uiteindelijk bereik je een hogere productiviteit”, zegt general manager Hans van Steenis van Dormer Pramet Benelux. “En daar gaat het toch om.” De nieuwste wisselplaat frezen van Dormer Pramet zijn vooral op dat highfeed frezen gericht. Het geheim zit ‘m daarbij in de geometrie, met name in de stand van de snijkant (onder een hoek) ten opzichte van het materiaal. Daardoor ontstaat een dunnere maar brede spaan.

Dormer Pramet belicht voordelen highfeed frezen
De unieke geometrie van de nieuwe Force M volhardmetaalboor voor roestvaste staalsoorten waarborgt een hoge productiviteit door hoge verspaningscondities en extreme betrouwbaarheid.

Force M voor RVS
Als primeur toont Dormer Pramet in de Brabanthallen de nieuwe Force M volhardmetaalboor voor roestvaste staalsoorten. De unieke geometrie waarborgt een hoge productiviteit door hoge verspaningscondities en extreme betrouwbaarheid. In feite presteert de Force M in de meeste staalsoorten, maar hij is speciaal ontwikkeld voor ISO M-materialen. Ook wordt aandacht besteed aan de Shark tappenlijn. Veel verspaners tappen nog steeds buiten de machine omdat ze dat op de machine te risicovol vinden. Van Steenis: “Bij het tappen in RVS ontstond een hele kluwen spanen om het gereedschap. De Shark tappen maken er echter heel gecontroleerde spanen van. Zo wordt beschadiging van het werkstuk voorkomen en krijg je een betrouwbaar proces. Met Shark tap je diepe, blinde gaten in RVS gewoon op de machine. Dat is ook goed voor de nauwkeurigheid.”

Met bezoekers in gesprek
Toch zal het bij Dormer Pramet op de Brabantse Metaaldagen niet zozeer gaan om het uitstallen van de gereedschappen, zoals op de TechniShow. “We willen in gesprek met de bezoekers over het optimaal gebruik van gereedschappen. Het ondersteunen van onze klanten om hun bewerkingsprocessen zo goed en efficiënt mogelijk te laten verlopen, is altijd onze drijfveer. Want voor een optimaal gebruik van verspanende gereedschappen is specifieke kennis en ervaring nodig. Afhankelijk van de bewerking die men gaat doen of het materiaal dat men wil bewerken, zijn verschillende verspaningscondities of bewerkingsmethodieken vereist. Onze ervaren adviseurs delen hun kennis daarover graag. Met werkvoorbereiders en machineoperators bespreken ze de bewerkingsprocessen en komen zo tot nieuwe inzichten.” Hans van Steenis is benieuwd naar de Brabantse Metaaldagen. “Het gaat in de Brabanthallen om kennisoverdracht en uiteindelijk moet dit evenement meer een congres dan een beurs worden. Interessant, maar het is afwachten of het publiek daar klaar voor is, of ze daarvoor in de auto stappen. Ik denk dat er ruimte is voor een kennisevenement, als je naar een congres toegroeit.”

Dormer Pramet, stand C129

Gratis-toegangskaarten-Brabantse-Metaaldagen