Drabo Hardenberg legt rode loper uit

Bij Drabo Hardenberg is de laatste jaren veel geïnvesteerd in nieuwe machinesystemen en uitbreiding van de fabriekshallen. Alle ontwikkelingen werden op 18 september getoond tijdens een open dag voor klanten.

Drabo had dit evenement al in 2013 willen houden, omdat het bedrijf toen 35 jaar bestond. “Maar destijds waren we druk bezig met de uitbreiding van hal 4 en nieuwe machines”, vertelt directeur Marc Back. “Voordat dat allemaal in kannen en kruiken was, was de volgende investering en uitbreiding al een feit. Want hal 4 raakte te snel vol en hierdoor kwamen we in logistieke problemen. Daarom is ook hal 5 er bij gekomen, puur voor logistieke doeleinden. Hier is ruimte voor enkele honderden stellinglocaties (europallet formaat). Afgelopen zomer is alles op zijn plek gekomen.”

Dit jaar is ook een nieuwe Okuma Multus B400 II machine in gebruik genomen, een vervangingsinvestering voor een CNC-draaibank. De Multus B400II heeft twee spillen, bedoeld voor overname van producten, en een direct drive spil waarmee gedraaid, maar ook geboord of gefreesd kan worden. “Een dergelijke machine hadden we nog niet, maar we zijn er zeer content mee”, aldus Back.

Eerste robotcel
Eind augustus is de eerste robotcel opgeleverd. Deze is gekoppeld aan de bestaande FMS lijn van Fastems waaraan reeds vier horizontale bewerkingscentra zijn gekoppeld. De robotcel is ingericht om diverse gietijzeren delen op de mallen hydraulisch op te spannen, af te bramen, om te keren, en uiteindelijk als gereed product weer terug te leggen in de Kardex kast. In die kast zijn 40 lades voorzien van ruw gietwerk (ruim 200 delen en meer dan 100 uur werk). De robot krijgt een pallet aangeboden vanuit Fastems en krijgt de informatie over wat hij moet doen per pallet toegezonden. Vervolgens communiceert hij met de Kardex kast als hij een (finished) werkstuk moet wegleggen, of een (ruw) werkstuk nodig heeft. Back: “Al met al een aardig complex geheel dat vanaf schets tot oplevering cel meer dan een jaar heeft geduurd. In de eerste week van september is de cel definitief opgeleverd en sindsdien is de onbemande productie een feit. Op dit moment is de cel al bezet voor 120 uur per week. Dat is geen eenvoudige opgave gezien de complexiteit van het geheel met alle factoren die een verstoring kunnen veroorzaken, maar het is haalbaar en er wordt op gepland.”

Alles aan het werk
Om alle investeringen en veranderingen nader toe te lichten, werd de open dag voor klanten georganiseerd. Alle afdelingen en machines waren deze dag aan het werk. “De klant ervaart het beste wat wij doen, als de fabriek op volle toeren draait”, legt Back uit. “Stilstaande machines geven geen dynamiek. “De klanten zijn door directie en medewerkers rondgeleid, waarbij er alle tijd was om alle aspecten van de processen toe te lichten, van calculatie tot en met kwaliteitscontrole in de moderne meetkamer.”
Ruim 50 klanten hebben de open dag bezocht. Zij werden ontvangen in een chique tent met rode loper en voorzien van een kopje koffie en broodjes. Na de rondleiding werd weer afgesloten in de tent, waarbij er gelegenheid was om met de andere collega’s bij te praten onder het genot van een hapje en drankje. Marc Back spreekt van een groot succes: “We hebben veel positieve reacties ontvangen. De onderlinge relatie is versterkt en daarvan profiteren zowel de klanten als wij. Daar zijn wij zeker van.”
De dag werd afgesloten met een gezellige avond voor de medewerkers en hun partners.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Goede klantenrelaties zijn goud waard voor Jeva

07-11 Jeva Metaalbewerking is een specialist in CNC draaien en frezen. Daarnaast is het bedrijf…

Personeel en Opleiding

CNC Simulator voor programmeerscholing op 3D virtuele draai- en freesmachines

09-09 Voor vmbo/mbo techniekopleidingen introduceert het CNC Instructie Buro de software CNC Simulator Pro. Leerlingen…

Verspanen

CNC-precisie draaimachine voor Mevi

29-05 Mevi Fijnmechanische Industrie in Helmond heeft al meer dan 50 jaar een naam opgebouwd…

Featured

Betech investeert in capaciteit voor grote series

01-02 Door een aanzienlijke uitbreiding van het machinepark kan Betech Mass Turning haar klanten nog…

Verspanen

GSM neemt HoH Precisie Slijpbewerking over

04-01 Gereedschappen- en Apparatenfabriek GSM in Haaksbergen heeft per 1 januari HoH Precisie Slijpbewerking uit…

Verspanen

Draaien en frezen centraal op open huis Dormac

11-11 Machineleverancier Dormac CNC Solutions zet op vrijdag 20 november en zaterdag 21 november de…

Verspanen

Heku Tools demonstreert ook Big-Plus machine Quaser

09-11 Heku Tools heeft voor haar huisshow die deze week (op 11, 12 en 13…

Automatisering

Robojob vergroot flexibiliteit beladingssystemen

03-08 Robojob heeft opnieuw een vernieuwing toegevoegd aan haar beladingssystemen voor CNC-machines. De klanten voor…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV