Dubbelwerkende cilindertester test efficiënt

Enduteq uit Westervoort heeft voor SKG-IKOB uit Geldermalsen een vrij-programmeerbaar volautomatisch testsysteem voor cilinders voor sloten volgens EN1303 ontworpen en gebouwd. Met de nieuwe opstelling kunnen twee sleutels en cilinders onafhankelijk van elkaar een duurtestcyclus ondergaan. Dit betekent een aanzienlijk efficiëntere testmethode.

De behoefte van producenten om de kwaliteit van hun producten te kunnen garanderen, wordt steeds groter. Enerzijds vanwege (mogelijke) claims van gebruikers van hun producten, verderop in de keten; anderzijds om meer inzicht te verkrijgen in de specifieke eigenschappen en kwaliteit van hun producten.

Duurtest

De nieuw ontwikkelde cilindertester voert niet alleen een duurtest uit volgens de norm (EN1303) maar kan tevens het materiaal/product echt destructief testen en daarbij (extreme) bedrijfsomstandigheden nabootsen. Zo verkrijgt de producent meer inzicht in de kwaliteit van haar product/materiaal. Tevens kan bepaald worden waar de grenswaarden van het ‘kapot maken’ van het product/materiaal echt liggen. Het duurtestsysteem vervangt een oudere installatie waarop slechts één cilinder kon worden beproefd. De nieuwe cilindertester kan vanaf beide zijden duurtesten uitvoeren op een cilinder. Hiermee kan zowel de binnenzijde als de buitenzijde van de cilinder tegelijkertijd worden getest. De duurtest is een maat voor de levensduur van cilinder en sleutel.

Detailopname met sleutel, koppelelement, lineaire unit en servomotor. Alle componenten zijn geleverd door Tevel, zusterbedrijf van Enduteq.

Detailopname met sleutel, koppelelement, lineaire unit en servomotor. Alle componenten zijn geleverd door Tevel, zusterbedrijf van Enduteq.

Eenvoudig om te zetten

De twee teststations bootsen het insteken en omdraaien van de sleutel in de cilinder na. De sleutel wordt op een houder vastgeschroefd en door een servomotor gedraaid. Lineair units bewegen tijdens de test heen en weer om de sleutel in en uit de cilinder te bewegen. Het systeem is zodanig uitgevoerd, dat het eenvoudig kan worden omgezet naar het uitvoeren van twee onafhankelijke, enkelvoudige testen.
Het bewegingspatroon kan flexibel worden ingesteld door het invoeren van diverse indexbewegingen, wachttijden en rotaties. Een complete test kan wel 100.000 cycli omvatten. Het ingestelde bewegingspatroon plus de ingestelde parameters zijn als recept op te slaan in het geheugen van de besturing. Daarin is ruimte voor maximaal 99 recepten. Het testsysteem kan maximaal twaalf cycli per minuut uitvoeren, afhankelijk van het patroon.

Opbouw

De cilindertester bestaat uit een machineframe, twee sleutelinsteek- en rotatiestations, twee universele cilinderslot-opspanhuizen en een besturingskast. Het cilinderhuis is bevestigd op een montageblok, waarbij de positie van het cilinderslothuis zowel verticaal als horizontaal instelbaar is. Het huis is voorzien van een gewicht om het slot volgens de norm aan te drukken.

Om de gewenste positioneernauwkeurigheid te bereiken, zijn alle aandrijvingen uitgevoerd met servomotoren. De sleutelinsteek-stations zijn voorzien van een lineair unit, via een spindel aangedreven door een servomotor. Hiermee is een slag van 300 mm mogelijk ten behoeve van de horizontale beweging van de sleutel. Een servomotor zorgt voor de rotatie van de sleutel. Aan de uitgaande as is hiertoe een universeel koppelelement gemonteerd. Tijdens het uitvoeren van de test wordt de opgenomen stroom van de servomotoren gelogd; gaat de beweging zwaarder of juist lichter. Hiermee wordt inzicht verkregen in slijtage van sleutel en cilinder.

Enduteq ontwerpt en produceert test- en meetsystemen voor diverse sectoren en industrieën. SKG-IKOB is de Nederlandse certificatie-instelling voor de bouw- en vastgoedsector.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Slimme testoplossing voor materialen in de ruimtevaart

11-05 Ruimtevaartconstructies zoals zonnepanelen en raketmotorbehuizingen zijn opgebouwd uit koolstofvezel versterkte composieten (CFRP). Om zeker…

Automatisering

Nieuw systeem voor testen levensduur 3D metaal geprinte onderdelen

07-04 Steeds meer complexe metalen onderdelen worden geproduceerd middels additive manufacturing. Door deze productiemethode is…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen