Dutch Technology Week officieel geopend

Op maandag 20 mei is de Dutch Technology Week officieel geopend. Ruim 180 liefhebbers van technologie waren aanwezig op de Brainport Industries Campus, waar de start werd gegeven voor een initiatief met meer dan 60 events die worden georganiseerd door zo’n 200 enthousiaste bedrijven en kennis-en onderwijsinstellingen.

Tijdens de opening was op het podium aandacht voor sprekers van studententeams InMotion (TU/e) en Forze (TU Delft) en start-up Lightyear. Ook spraken Frits van Hout (voorzitter van de klankbordgroep DTW en lid Raad van Bestuur ASML), Ineke Dezentjé (voorzitter FME) en Marieke Blom (hoofdeconoom ING). Zorgen dat het techniekvirus verder verspreid wordt, dat ziet Frits van Hout als een van de belangrijkste doelstellingen van de DTW 2019. “Dit is een uitgestoken hand, we zeggen: kom erbij, dit is ook iets voor jou. Techniek is voor iedereen, het heeft toegevoegde waarde maar daarvoor moet het wel omarmd worden.” Ooit ontstaan in Eindhoven is de Dutch Technology Week uitgegroeid tot een event dat dit jaar op 22 verschillende locaties door het hele land plaatsvindt. Van Hout: “We hebben iedereen nodig. Niet alleen wordt iedereen geraakt door technologie, iedereen kan er ook aan bijdragen. Technologie kan alles mogelijk maken.”

Slimmere machines én mensen die daar slimmer mee om kunnen gaan
Marieke Blom van ING heeft de afgelopen jaren geconstateerd dat in een groeiende economie de gemiddelde productiviteit bleef steken op het niveau van jaren geleden. “We zijn wel meer uren gaan werken en daardoor leek het alsof we nog de goede kant op gingen, maar als je kijkt naar wat we per uur presteren, dan moet dat gewoon beter.” Zelfs in de industrie zakte productiviteit wat terug, stelt Blom vast bij de opening van de Dutch Technology Week 2019. “Waar we dus grote behoefte aan hebben is slimmere machines én mensen die daar slimmer mee om kunnen gaan. We willen voelen dat we economisch vooruit gaan, maar daarvoor is het echt noodzakelijk dat onze technologie in staat is productiever te worden. Daarnaast moeten er meer mensen zijn die daar goed mee om kunnen gaan. Dat wil zeggen dat ‘leven lang leren’ veel duidelijker aanwezig moet zijn in onze hoofden. Veel mensen zullen de draai moeten maken vanuit een huidige functie naar een plek in de technologiesector.”

Impact op de samenleving
Technologie en innovatie zijn belangrijke thema’s, onderschrijft ook Ineke Dezentjé, maar onder aan de streep zijn het slechts middelen tot een hoger doel. “Pas als we ons bewust worden van de impact ervan op de samenleving, kunnen we helemaal goed begrijpen wat het werkelijke belang is.” Dezentjé is duidelijk over wat er nodig is voor de volgende slag, waarbij het vizier vooral ook op vrouwen is gericht. “Mensen in het algemeen, maar met name vrouwen, zijn zich te weinig bewust van het belang en de kansen van technologie. Als we daar niks aan doen, neemt het totale innovatieniveau van ons land af en komen we in een neerwaartse spiraal waar we vooral uit weg moeten blijven. Niets minder dan onze welvaart én ons welzijn zijn daarbij in het geding, zozeer zijn we aangewezen op nieuwe technologieën en nieuwe innovaties.”

Opening Dutch Technology Week; Brainport in 2018. (Foto: Bram Saeys)

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Acties voor nieuwe metalektro-cao gaan door

28-04 In Friesland wordt gestaakt bij onder meer Stertil in Kootstertille, Trivium in Leeuwarden en…

Personeel en Opleiding

Solar Team Eindhoven en Brainport Industries Campus tekenen sponsorovereenkomst

30-03 In september 2020 is een nieuw team gestart aan hun avontuur bij het Solar…

Bedrijf en Economie

Metaalunie: snel een kabinet – FME: eerst herstelplan

18-03 De uitdagingen waarmee dat nieuwe kabinet te maken krijgt, zijn niet mals volgens Jos…

Bedrijf en Economie

Theo Henrar nieuwe voorzitter FME

25-02 “De maatschappij staat voor enorme uitdagingen, waarop technologie het antwoord is. Theo Henrar heeft…

Bedrijf en Economie

FNV stelt werkgevers Metalektro ultimatum

07-12 FNV heeft de werkgevers in de Metalektro maandag een ultimatum gestuurd om tot een…

Personeel en Opleiding

Brede digitale skills nodig om technologieën goed te begrijpen

18-11 Door technologische innovaties verandert werk en deze verandering gaat steeds sneller. Hierdoor sluit de…

Bedrijf en Economie

FME begroet verkiezingszege Joe Biden in VS

09-11 Branchevereniging FME noemt het positief nieuws voor de Nederlandse technologische industrie dat Joe Biden…

3D

Marketiger groeibriljant op BIC

15-10 Het was al wel de verwachting dat Marketiger snel uit zijn nieuwe jasje zou…

Metaalnieuws inBeeld

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

19/10/2020

Veel investeringen in de plaatbewerking

X