Duurzaam Longhouse heeft dak van GreenCoat staal

Met een dak van GreenCoat voorgelakt staal van SSAB, schitterde de Longhouse onlangs in het tv-programma BinnensteBuiten. Het heeft de belangstelling voor duurzame bouwtrends verder aangewakkerd.

SSAB levert innovatieve architecten en bouwbedrijven over de hele wereld duurzame oplossingen in staal en bevordert hun toepassingen in de bouw. De Longhouse, een particulier Nederlands woonhuis in historisch-industriële stijl, is hiervan een goed voorbeeld. Het werd ontworpen door Rick Eijsbouts van Architecten Studio-pls.

Scherpe lijnen
Om een aantal redenen is voor de dakbedekking van de Longhouse gekozen voor GreenCoat voorgelakt staal. Eén daarvan was de mogelijkheid om scherpe lijnen te creëren die perfect passen bij de houten gevel, voor een zeer grafisch huis. Andere redenen waren de bewezen grote houdbaarheid en duurzaamheid. “Het gebruik van duurzame oplossingen was een belangrijke eis van de eigenaren van de Longhouse”, vertelt architect Rick Eijsbouts. “Zij kozen er onder andere voor om zonnepanelen te plaatsen en het gebruik van duurzaam GreenCoat staal past goed bij die beslissing. Bovendien mochten we geen zink gebruiken vanwege corrosie en verontreiniging van het grondwater, maar dat zou sowieso een duurdere en minder duurzame oplossing zijn geweest.”

Milieuvriendelijk
In GreenCoat voorgelakt staal is in de coating Zweeds koolzaadolie verwerkt in plaats van traditionele fossiele oliën. Hierdoor is het milieuvriendelijk voor buitentoepassingen in de bouw. Daarnaast is het ook sterk bestand tegen corrosie, UV-straling, knikken en krassen.

SSAB

Duurzaam GreenCoat voorgelakt staal is gebruikt voor het dak van de Nederlandse Longhouse vanwege de mogelijkheid om scherpe lijnen te creëren voor een zeer grafisch huis.

Goede vervormbaarheid
Het felsnaaddak werd vervaardigd door SCH Holland dat de eenvoudige verwerking en de goede vormbaarheid van GreenCoat Pural BT op prijs stelde. Dit zorgde voor een probleemloze bouw. “Wij gebruikten GreenCoat Pural BT voor de Longhouse in ons KlikFels-systeem, een voorgefabriceerde profielplaat voor dakbedekking. Hierbij wordt het staal op een aantal profielleringspunten achter elkaar bewerkt”, licht SCH Holland managing director Arjen Peek toe. “GreenCoat producten zijn erg eenvoudig in de productie en leveren een voortreffelijk eindresultaat.”

Buismateriaal met superieure eigenschappen
SSAB Form Tube Plus is een nieuwe familie van stalen buizen die buigbaarheid, een grote maatvastheid en een uitstekende oppervlaktekwaliteit, geschikt voor hoogglans lakken en verchromen, combineert. Daarmee zijn de nieuwe buizen van de Zweedse producent interessant voor gebruik in de productie van meubilair en veeleisende verlichtingstoepassingen. De buizen worden beschermd door dunne platen om te voorkomen dat ze tijdens het transport of de handling beschadigd raken. Zo krijgt de gebruiker een krasvrije oppervlak. Volgens SSAB geven de Form Tube Plus tubes het meeste profijt in toepassingen waar nauwkeurige maten en een hoge oppervlaktekwaliteit noodzakelijk zijn, zoals in de meubelproductie. Ook bij geautomatiseerde productie en buigbewerkingen bieden de nieuwe buizen voordelen. Slijpen voor het lakken is niet nodig, evenmin als een dikke laklaag. “Ook is er weinig afval”, zegt productmanager Anders Klang van SSAB Europe. SSAB Form Tube Plus is beschikbaar in twee kwaliteiten: E220 en E420. Het nummer staat voor de reksterkte. Wie kiest voor de hoogsterkte 420-variant kan significante gewichtsbesparingen realiseren zonder concessies te doen aan de bruikbaarheid van de buizen.

SSAB, hal 17, stand D33

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

CO2-arm staal sijpelt door de keten

14-04 Om mee te gaan in deze – naar het zich laat aanzien onomkeerbare –…

Materialen

Levertijden langer – staalprijzen hoger?

20-03 “Door de stagnaties en staalbeperkingen (ca. 20% capaciteitsbeperkingen) van afgelopen tijd lijkt het erop…

MetaalNieuws Extra IM

Verschillende soorten metaal op een rijtje

17-01 Daarnaast bestaan alle metaalsoorten vrijwel altijd uit een mengsel van verschillende metalen, ook wel…

Materialen

Autofabrikanten kiezen voor slimme materiaalmix van staal en aluminium

12-01 De zelfdragende carrosserieconstructie van staal is wereldwijd het meest gebruikte type carrosseriebouw, maar staat…

Verspanen

Duurzaamheid wordt topthema op EMO Hannover

19-12 Hoe kunnen duurzaamheidsdoelen op een praktische en vooral controleerbare manier worden bereikt? Concrete projecten…

Materialen

Staalprijzen blijven dalen

17-10 Immers veel grondstoffen zijn in prijs gestegen en over het algemeen zijn energieprijzen en…

Materialen

Lichtere vrachtwagenwielen van CO2-arm staal

10-10 Voor de verbeterde CO2-balans van het wiel voor Accuride worden verschillende parameters geoptimaliseerd op…

Verspanen

Duurzaam verspanen kan alleen met het juiste gereedschap

09-08 Metalen vormen de ruggengraat van de hedendaagse geïndustrialiseerde wereld. Terwijl overheden wereldwijd van plan…

Metaalnieuws inBeeld

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021