Duurzaamheid troef op huisshow Trumpf

Duurzaamheid in de productie was deze week een hoofdthema op de Intech huisshow van Trumpf.

Voor het eerst sinds corona was er weer sprake van een ‘echte’ Intech met vier dagen lang heel veel bezoekers die uit alle delen van de wereld naar de thuisbasis van Trumpf kwamen.

Het hightechbedrijf presenteerde diverse technologieën om materiaal, energie en snijgas te besparen. Daarnaast toonde Trumpf oplossingen met gebruik van lasertechniek voor het verminderen of volledig vermijden van milieubelastende chemicaliën bij de productie van auto’s.

Voor het eerst sinds corona was er weer sprake van een ‘echte’ Intech met vier dagen lang heel veel bezoekers die uit alle delen van de wereld naar de thuisbasis van Trumpf in Ditzingen (bij Stuttgart) kwamen. Trumpf was daar zeer verguld mee, te meer daar het familiebedrijf dit jaar het 100-jarig bestaan viert. Ook dat ging tijdens de huisshow niet onopgemerkt voorbij.

Koelen met zuiver water

Met het oog op duurzaamheid in de productie toonde Trumpf onder meer de Eco Cooler. Dit nieuwe type koeler, vorig jaar al geïntroduceerd op de Euroblech, koelt lasersnijmachines met zuiver water. Als gevolg hiervan besparen gebruikers 80 procent van de energie die wordt gebruikt om koude op te wekken en ook volledig af te zien van milieubelastende koelmiddelen.
Daarnaast was de Highspeed Eco-technologie te zien, waarmee gebruikers het gasverbruik tijdens het lasersnijden tot wel 60 procent kunnen verminderen. Trumpf demonstreerde onder meer hoe tijdens de productie materiaal kan worden bespaard met het nanojoint-proces. De laser fixeert het onderdeel met kleine bevestigingspunten in plaats van brede staven. Op deze manier kunnen de componenten direct naast elkaar op de plaat worden genest, wat resulteert in minder schroot.

Trumpf heeft met High Speed Laser Deposition Welding (HS-LMD) een proces tot industriële volwassenheid gebracht dat de slijtage van remschijven en daarmee de uitstoot van fijn stof kan helpen verminderen.

Trumpf heeft met High Speed Laser Deposition Welding (HS-LMD) een proces tot industriële volwassenheid gebracht dat de slijtage van remschijven en daarmee de uitstoot van fijn stof kan helpen verminderen.

Lasers in autoproductie

Op het gebied van lasertechnologie demonstreerde Trumpf hoe de klimaatbescherming in de automobielproductie aanzienlijk kan worden verbeterd. Het bedrijf toonde kortepulslasers die vervuilende, chemische reinigingsprocessen in de industrie vervangen. De kortepulslasers reinigen alleen de onderdelen waar het echt nodig is. In vergelijking met conventionele methoden besparen gebruikers water en chemische reinigingsmiddelen.

Bovendien heeft Trumpf met High Speed ​​Laser Deposition Welding (HS-LMD) een proces tot industriële volwassenheid gebracht dat de slijtage van remschijven en daarmee de uitstoot van fijn stof kan helpen verminderen. Fijnstof is al in zeer lage concentraties schadelijk voor de gezondheid. Ongeveer de helft van de uitstoot van fijnstof in het wegverkeer is te wijten aan slijtage van remmen, banden, koppeling en het wegdek, waarvan ongeveer de helft remstof is. Met HS-LMD gecoate remschijven stoten veel minder fijn stof uit dan conventionele remschijven.

Binnenkort meer over de huisshow van Trumpf in PlaatBewerkingsNieuws.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Beter snijden met quantumcomputer

18-04 In het QUASIM-project wil Tobias Stollenwerk van het onderzoekscentrum Jülich (in de buurt van…

Plaatbewerking

Duurzaamheid aanjager voor nieuwe ideeën bij Trumpf

13-04 Eigenlijk zit duurzaamheid in het DNA van Trumpf. Het bedrijf viert dit jaar het…

Plaatbewerking

Trumpf smart factories voor drie VDL-bedrijven

27-03 Hiermee is de samenwerking tussen beide concerns, die al meer dan 40 jaar bestaat,…

Plaatbewerking

Nieuwe kantpers Trumpf voor XXL-onderdelen

08-03 Met een inbouwhoogte van 880 mm en een slag van 700 mm kunnen medewerkers…

Plaatbewerking

Jörg bouwt weer snelle plaatwalsen

01-03 In het verleden bouwde Jörg – al meer dan 85 jaar fabrikant en leverancier…

Automatisering

Trumpf versterkt softwareontwikkeling

22-02 “Deze overname is een belangrijke stap voor Trumpf om zijn marktleiderschap voor digitaal genetwerkte…

Plaatbewerking

Trumpf bespaart veel materiaal met nieuwe lasersnij-oplossing vanaf coil

09-02 Trumpf noemt dit productiesysteem interessant voor alle bedrijven die flexibel grotere hoeveelheden willen produceren,…

Plaatbewerking

Trumpf en Stopa gaan nauwer samenwerken

04-01 Stopa levert onder meer geautomatiseerde opslagsystemen voor de Smart Factory-oplossingen van Trumpf. Klanten kunnen deze…

Metaalnieuws inBeeld

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021