Duurzaamheidskansen met kunststof en rubber

Tijdens de 24e editie van de Kunststoffenbeurs staan de mogelijkheden met kunststof en rubber voor duurzame productontwikkeling en productie centraal. Deze tweedaagse vakbeurs vindt op 20 en 21 september plaats in de Brabanthallen in Den Bosch.

Het thema van dit jaar richt zich op ‘Toekomst van Kunststoffen’ en is een paraplu voor alle ontwikkelingen, initiatieven en nieuwe productietechnieken die met kunststoffen ontwikkeld worden.

De Kunststoffenbeurs is de grootste vakbeurs in de Benelux met focus op kunststof en rubber. Hier ontdekt men de mogelijkheden voor duurzame productontwikkeling en productie. Dankzij de unieke eigenschappen van kunststof en rubber kan er alle kanten mee op worden gegaan: in kleur, vorm en gewicht. Maar kunststof en rubber zijn ook combineerbaar met andere materialen en toepasbaar in vele productietechnieken, zoals spuitgieten, thermo- of vacuümvormen en extruderen, en ook 3D printen.

230 Exposanten

Op de beursvloer ontmoet men ruim 230 bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen, onderzoeksprojecten, startups en studententeams gespecialiseerd in onder andere: kunststofverwerking- en bewerking, productdesign- en ontwikkeling, duurzaamheid, machinebouw, oppervlaktetechnieken, matrijzen en spuitgieten. “Dat we dit jaar ruim 230 vakexperts uit de kunststof- en rubberindustrie mogen verbinden met internationale en nationale bezoekers is best bijzonder. Het thema van dit jaar richt zich op ‘Toekomst van Kunststoffen’ en is een paraplu voor alle ontwikkelingen, initiatieven en nieuwe productietechnieken die met kunststoffen ontwikkeld worden. Denk aan de kansen voor de industrie rondom duurzaamheid, de energietransitie, mogelijkheden voor productontwikkeling en de innovaties in machines om kunststof te verwerken en bewerken”, vertelt Charlotte de Jong, programmamanager van de Kunststoffenbeurs.

Machineplein

Op het Machineplein by Equip-Plast demonstreren 20 internationale en nationale exposanten  state-of-the-art technologie voor de kunststof- en rubberindustrie. Eén thema staat hierbij hoog op de agenda: duurzaamheid, concreet vertaald in een lagere CO2-emissie en energieverbruik. Duurzaamheid draait namelijk niet alleen om recycling van kunststoffen. Het terugdringen van energieverbruik is eveneens een oplossing. Op het Machineplein ontdekt men dan ook mooie voorbeelden van zowel vol-elektrische als hybride spuitgietmachines, maar ook concrete applicaties en software om het spuitgietproces circulair aan te kunnen sturen.

“Kunststoffen staan onterecht in een kwaad daglicht. Ze zijn een materiaal om op geniale wijze van weinig grondstoffen veel te maken”, zegt Bob Pieterse, marketing manager bij Plastima en een van de exposanten op het Machineplein. Hij is daarom blij met het thema van Kunststoffenbeurs dit jaar: Toekomst van Kunststoffen. Stilaan worden de effecten van regels die samenhangen met de Green Deal van de EU zichtbaar, zoals maakbedrijven die CO2 emissiedata moeten aanleveren van producten die ze maken. “Dat begint bij de multinationals en van daaruit druppelt het langzaam door naar de spuitgieters”, zegt Robbert Weijers, sales manager bij Arburg Benelux. Arburg viert dit jaar het eeuwfeest en presenteert daarom een speciale jubileummachine op de Kunststoffenbeurs.

Congres en area’s

Merijn Tinga, beter bekend als de Plastic Soup Surfer, en Dirk Groot, ook wel bekend als de Zwerfinator, zijn al geruime tijd actief in de strijd tegen plastic vervuiling, ieder op hun eigen unieke manier. Beiden zijn aanwezig als keynotesprekers in het congresprogramma dat nauw aansluit bij de toekomst van kunststoffen: duurzaam, slim én innovatief. Tijdens hun presentaties gaan ze in op de mogelijkheden van plastic en recycling en koppelen zij hun eigen ervaringen hieraan.
Niet alleen tijdens het congresprogramma wordt kennis rondom de toekomst van kunststoffen gedeeld. Op de verschillende area’s zoals de Start-up, Knowledge & Education, Innovation en 3D printing area’s demonsteren verschillende bedrijven hun innovaties, use cases en ontwikkelingen.

Rethink Plastics Awards

Dit jaar vindt de uitreiking van de Rethink Plastics Awards door Federatie NRK plaats tijdens de Kunststoffenbeurs. Tevens kunnen bezoekers een bezoek brengen aan de Rethink Plastics expo waar vele voorbeelden van duurzaam geproduceerde producten tentoon worden gesteld.

De Kunststoffenbeurs is beide dagen gratis toegankelijk voor bezoekers, na registratie. Dit kan via de website. Meer informatie voor bezoekers en de exposanten mogelijkheden kan tevens via de website gevonden geworden.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Kunststoffenbeurs wordt weer als vanouds: vol en actueel

03-07 “We gaan in 2023 de Kunststoffenbeurs naar een nog hoger niveau brengen,” zegt Timo…

Toeleveren

AM-keten naar wereldmarkt

07-12 “Met dit partnership willen we elkaar versterken en steunen in het realiseren van onze…

Materialen

Innovaties, oplossingen en uitdagingen rondom duurzaamheid staan centraal op Kunststoffenbeurs

07-09 Dagelijks rollen er miljoenen kunststof producten van de productiebanden. De keuze voor kunststof in…

Materialen

Voorbereidingen Kunststoffenbeurs in volle gang

15-07 Na een onzekere periode waarin de 2020-editie van Kunststoffen niet door kon gaan, zijn…

Bedrijf en Economie

Mikrocentrum heeft vertrouwen in doorgang evenementen in najaar

01-07 Els van de Ven, Manager Afdeling Evenementen bij Mikrocentrum: “Op dit moment hebben wij…

Bedrijf en Economie

Groen licht voor beurzen in België vanaf 30 juli

14-05 Het Zomerplan maakt in vier stappen de terugkeer naar een normaler leven mogelijk. Wel…

Bedrijf en Economie

Beursorganisaties zetten vol in op najaar

03-05 “Na 1,5 jaar is de markt echt weer toe aan ‘face to face’ contact…

Materialen

Voorbereidingen Kunststoffenbeurs in volle gang

19-04 Na een onzekere periode waarin de 2020 editie van Kunststoffen niet door kon gaan,…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?