Duurzame energie bij Wiltec

Wiltec is volop bezig met de verbouwing van het nieuwe bedrijfspand in Uden. Het bedrijf kiest daarbij voor een milieuvriendelijke en energiebesparende klimaatoplossing: een ‘Centrale Warmte- en Koudeopslag’ (WKO).

Deze installatie zorgt op een duurzame manier voor een comfortabele werkomgeving, zowel in de zomer als in de winter. Daarmee realiseert Wiltec maar liefst een energiebesparing van 28% en vermindert de CO2 uitstoot met 18%.
Voor de installatie worden tot een diepte van ongeveer 130 meter 18 bronnen geboord in watervoerende zandlagen. Warmte en koude worden opgeslagen in deze waterhoudende lagen in de bodem. In de zomer koelt het koude grondwater het gebouw. Het opgewarmde water blijft opgeslagen in de bodem en wordt ’s winters gebruikt om het gebouw te verwarmen. Een warmtepomp zorgt voor een verhoging van de temperatuur, zodat het geschikt is voor ruimteverwarming en warm water uit de kraan.  Naast verwarming is er ook gedacht aan verkoeling, bijvoorbeeld in de serverruimte. Met deze installatie en vrije koeling kan nagenoeg de hele serverruimte gekoeld worden. Pas in extreme situaties hoeft de traditionele airconditioning te gaan werken.

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen