Duurzame energie bij Wiltec

Wiltec is volop bezig met de verbouwing van het nieuwe bedrijfspand in Uden. Het bedrijf kiest daarbij voor een milieuvriendelijke en energiebesparende klimaatoplossing: een ‘Centrale Warmte- en Koudeopslag’ (WKO).

Deze installatie zorgt op een duurzame manier voor een comfortabele werkomgeving, zowel in de zomer als in de winter. Daarmee realiseert Wiltec maar liefst een energiebesparing van 28% en vermindert de CO2 uitstoot met 18%.
Voor de installatie worden tot een diepte van ongeveer 130 meter 18 bronnen geboord in watervoerende zandlagen. Warmte en koude worden opgeslagen in deze waterhoudende lagen in de bodem. In de zomer koelt het koude grondwater het gebouw. Het opgewarmde water blijft opgeslagen in de bodem en wordt ’s winters gebruikt om het gebouw te verwarmen. Een warmtepomp zorgt voor een verhoging van de temperatuur, zodat het geschikt is voor ruimteverwarming en warm water uit de kraan.  Naast verwarming is er ook gedacht aan verkoeling, bijvoorbeeld in de serverruimte. Met deze installatie en vrije koeling kan nagenoeg de hele serverruimte gekoeld worden. Pas in extreme situaties hoeft de traditionele airconditioning te gaan werken.

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV