Dyna-Cell wordt volwassen

LVD zet momenteel grote stappen bij de ontwikkeling van de software voor de Dyna-Cell, de gerobotiseerde buigcel met een snelle elektrisch aangedreven afkantpers. Bovendien verwacht LVD deze buigcel in november op de Blechexpo in Stuttgart te kunnen uitrusten met een hoekmeetsysteem. “Dan hebben we het systeem gesloten”, zegt sales manager Mathijs Wijn.

De Dyna-Cell is vorig jaar op de Euroblech geïntroduceerd. Het doel van LVD met deze cel is de tijd van concept tot werkstuk tot een minimum te beperken: 10 minuten voor aanmaak van het CAM-buigprogramma en 10 minuten voor het buigen van het eerste stuk met de robot. “Die belofte gaan we nu waarmaken want de software voor het aanmaken van het buigprogramma gaat met grote sprongen vooruit”, aldus Wijn. “Tijdens ons open huis in Gullegem in september willen we dat helemaal klaar hebben.”

Demo op METAVAK
Een maand later gaat LVD de Dyna-Cell ook demonsteren op de vakbeurs METAVAK (8-10 oktober in Gorinchem). Daar zal de buigcel het hart vormen van het demoplein in het segment plaatbewerking, dat LVD samen met partners voor haar rekening neemt. Nog een kleine maand later – op de Blechexpo (5-8 november in Stuttgart) komt dan ook het hoekmeetsysteem erop. Wijn verwacht dan ook de eerste Dyna-Cells in de markt te gaan zetten. “We hebben er veel klanten voor.”

Als batches te klein zijn om te profiteren van robotautomatisering, dan kan de robot worden geparkeerd om de afkantpers manueel te gebruiken.

Compacte eenheid
De afkantpers en de robot functioneren in de Dyna-Cell als een compacte eenheid voor het buigen van kleine tot middelgrote stukken in verschillende batchgroottes aan snelheden tot 25 mm per seconde. De cel bouwt verder op het succes van de elektrisch aangedreven Dyna-Press en combineert een Dyna-Press Pro, een afkantpers met 40 ton perskracht, 1500 mm werklengte en een vijfassige achteraanslag met een industriële Kuka-robot. Samen bieden ze maximale buigproductiviteit op een compacte oppervlakte van 5 x 5 m. Dyna-Cell maakt gebruik van een stapelzone voor het laden en ontladen van meerdere paletten. Afgewerkte stukken worden door de robot op de juiste pallet geplaatst. Als er een hoeveelheid kleine stukken wordt gezet, dan kan de robot tot wel acht uren zonder operatorinterventie werken. De Dyna-Cell kan zowel met als zonder operator werken en biedt zo een oplossing voor kleine, medium en grote series.

Unieke grijper
De robot heeft een unieke grijper die LVD speciaal voor de Dyna-Cell heeft ontwikkeld en gepatenteerd. Hij is geschikt voor werkstukken met een grootte van 100 x 100 mm tot 300 x 400 mm. De grijper begeeft zich soepel tussen de gereedschapsstations en kan aan drie verschillende kanten buigen zonder te herpakken. De zuignappen van de grijper worden bediend via CAM software en afhankelijk van de grootte van het stuk geactiveerd. Aangezien één grijper genoeg is voor alle toepassingen is de productie doorlopend. Als batches te klein zijn om te profiteren van robotautomatisering, dan kan de robot worden geparkeerd om de afkantpers manueel te gebruiken.

De robot heeft een unieke grijper die LVD speciaal voor de Dyna-Cell heeft ontwikkeld en gepatenteerd. Hij is geschikt voor werkstukken met een grootte van 100 x 100 mm tot 300 x 400 mm.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

4Innovators doen aan kruisbestuiving

22-11 Over drie dagen trok het evenement in totaal ruim 150 bezoekers. Dat was minder…

Bedrijf en Economie

Beleving Blechexpo en Schweisstec 2021 in lijn met eerdere beurzen

03-11 Toch mocht dat de pret niet drukken. Exposanten waren te spreken over de kwaliteit…

Plaatbewerking

Teqram, Airco/Bystronic en LVD winnen BlechExpo Award

27-10 Teqram heeft met de EasyGrinder de Blechexpo Award gewonnen in de categorie oppervlaktebewerking. De…

Bedrijf en Economie

20 jaar MetaalNieuws in jubileummagazine samengevat

27-10 In een speciaal jubileummagazine (A4-formaat) dat begin december zal gaan verschijnen blikken wij samen…

Plaatbewerking

Trumpf presenteert volautomatische zwenkbuigmachine

22-10 “Geen enkele andere zwenkbuiger op de markt kan dit prestatieniveau leveren qua dooshoogte en…

Plaatbewerking

Euromac laat klanten meegroeien in automatisering

22-10 Euromac zet hiervoor in op compacte en modulaire automatisering met systemen voor plaatbelading- en…

Plaatbewerking

Sterk duo in slitten en rolvormen

21-10 “ZMM Pobeda is onze belangrijkste partner”, vertelt Teun Pasterkamp. “De helft van onze omzet…

Plaatbewerking

Voortman met live online demo’s op Blechexpo

20-10 Via een live online verbinding met het Voortman Experience Center in Rijssen kunnen bezoekers…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X