Eerste exemplaar 3D-Print magazine uitgereikt aan oprichters Additive Industries

De Nederlandse maakindustrie heeft haar eerste 3D-print magazine. Het magazine informeert en inspireert maakbedrijven die additive manufacturing als productietechnologie willen inzetten. Het eerste nummer werd overhandigd aan Daan Kersten en Jonas Wintermans, oprichters van Additive Industries in Eindhoven.

Het 3D-print magazine is een initiatief van Made-in-Europe.nu, een online platform voor de verspanende en 3D-print industrie, in samenwerking met 54U Media, uitgever van vakbladen voor de metaalindustrie. Hoofdredacteur Franc Coenen reikte het eerste nummer uit aan Daan Kersten en Jonas Wintermans, voorafgaand aan hun masterclass die ze tijdens het 3D Printing Event organiseerden (onderdeel van de Dutch Design Week).

Exponentiële groei van interesse
Daan Kersten zegt over het initiatief: “De interesse vanuit de maakindustrie voor additive manufacturing groeit exponentieel. Nu de eerste hoogwaardige commerciële toepassingen, zoals in de vliegtuigmotoren van GE Aviation, op de markt komen, is duidelijk dat het ‘serious business’ is. Wel zien we een grote kennisachterstand in de industrie. Door basiskennis en concrete ervaringen te delen, willen we via AddLab helpen de Nederlandse competenties op het gebied 3D metaalprinten te vergroten. Een nieuw 3D-print magazine biedt hiervoor een uitgelezen podium.”

Bekijk hier de uitzending van Vandaag de Dag – editie 20 oktober 2014. 
Het interview met Daan Kersten begint ongeveer bij 13:24 minuten.

Realistische verwachtingen scheppen
Het nieuwe magazine, dat voorlopig 2 keer per jaar verschijnt, richt zich specifiek op de maakindustrie en biedt mede een platform om de kennisbehoefte in te vullen. Hoofredacteur Franc Coenen: “Er wordt enorm veel geschreven over additive manufacturing, veelal 3D-printen genoemd. Met het 3D-print magazine en de website willen we maakbedrijven helpen het kaf van het koren te scheiden. De verwachtingen moeten reëel blijven. Door goede voorbeelden te tonen en achtergronden van de technologieën te belichten, informeren en inspireren we onze lezers.”

Kans voor het industriële MKB
In de eerste uitgave worden verschillende cases uit zowel Europa, de VS als ook Nederland belicht, waarbij geïnterviewden de voordelen van 3D-printen belichten maar de moeilijkheden die ze ervaren bij de implementatie van de technologie, niet uit de weg gaan. Dat 3D-printen juist een kans biedt aan het MKB in de maakindustrie, lijdt voor Franc Coenen geen twijfel. “Dat blijkt bijvoorbeeld uit het artikel over Zwitserse Additively, dat online vraag en aanbod rond 3D-printen bijeen brengt. Maar ook uit het artikel over Machinefabriek De Valk, een van de partners van het innovatieve samenwerkingsverband AddLab, komt dit nadrukkelijk naar voren. Terecht wordt daarin gesteld dat samenwerken en het delen van ervaringen de leercurve versnelt.”
Het 3D-print magazine wordt verspreid onder ruim 4000 maakbedrijven in Nederland. Meer informatie is te vinden op www.made-in-europe.nu. De 2e editie verschijnt medio februari 2015.

Proefabonnement 3D-Print Magazine, 3 nummers*  voor slecht € 9,95
* Introductienummer 2014 + 2 edities 2015

Voor meer informatie over het 3D-print magazine:

Redactie: Franc Coenen 06-28338313 franc.coenen@made-in-europe.nu
Advertenteren: Harold Draaijer 055-3606420 h.draaijer@54umedia.nl
  Vincent Span 055-3606227 v.span@54umedia.nl

Mediapartner van RapidPro
Het 3D-print magazine voor de maakindustrie gaat als mediapartner fungeren van RapidPro. Made-in-Europe.nu en 54U Media, de partijen achter het nieuwe magazine, zijn dit overeen gekomen met Mikrocentrum, de organisator van RapidPro.
RapidPro is een evenement rondom het snel maken van prototypes, (kleine series) producten en productontwikkeling. Het bestaat uit een vakbeurs en een congres en viert in 2015 haar eerste lustrum. De eerste editie van RapidPro, in maart 2011, was een eendaags evenement met 35 exposanten en 1100 bezoekers. Deze vijfde editie gaat naar een 3-daags evenement met meer dan 100 exposanten en naar verwachting zo’n 7000 bezoekers.
De eerste uitgave van het 3D Printmagazine in 2015 zal een speciaal katern bevatten met alle informatie over de RapidPro, de exposanten en het lezingenprogramma. Tijdens RapidPro 2015, op 3, 4 en 5 maart in Koningshof, Veldhoven, krijgt iedere bezoeker deze speciale beursuitgave gratis mee.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Procesoptimalisatie is topic bij Ceratizit op EMO Milano

30-09 Aan de hand van live demonstraties wordt getoond hoe bewerkingsprocessen geoptimaliseerd kunnen worden met…

3D

Vliegende start met Design for Additive Manufacturing

14-09 Toonaangevende bedrijven vervangen in rap tempo traditionele ontwerpen door DfAM modellen die sterker, lichter,…

3D

ARBURG en Balluff produceren na doorbraak sensoren met 3D-printer

10-08 Voor taken in de automatiseringstechniek zijn sensoren in geïndividualiseerde vorm interessant omdat ze op…

3D

AM Solutions belicht Additive Manufacturing in zesdelige liveserie

22-05 AM Solutions, onderdeel van de Rösler Group belicht deze en andere interessante vragen in…

Verspanen

Hermle wordt dienstverlener op gebied van Additive Manufacturing

05-03 De naam MPA staat voor Metal-Powder-Application, een proces dat ongeveer zeven jaar geleden door…

Verspanen

Fraunhofer Project Center AMBITION bevordert AM in maakindustrie

23-11 Fraunhofer Project Center is met AMBITION een nieuw project gestart om de toepassing van…

3D

Formnext vindt alleen virtueel plaats

02-09 Formnext, de internationale vakbeurs voor additive manufacturing, zal dit jaar alleen virtueel plaatsvinden. Dat…

Verspanen

Metav technologie-etalage voor productiebedrijven

27-02 De complete procesketen van de metaalbewerking staat in de focus van de vakbeurs Metav,…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X