Eerste samenwerking tussen 3 co-robots ter wereld

ABB laat in Ede voor het eerst in de geschiedenis drie co-robots met elkaar samenwerken. Doekle Terpstra, voorzitter van Uneto-VNI, activeerde vandaag samen met de Edese burgemeester Cees van der Knaap 3 YuMi’s die aan de slag gaan op de nieuwe productie- en mechanisatielijn die een hollewanddoos assembleert.

Ontworpen om met kleine onderdelen te werken, assembleren de 3 YuMi-robots de nieuwe hollewanddoos HW52-F. Dankzij het veilige ontwerp vormt samenwerking met de twee-armige robot geen enkel gevaar voor de medewerkers. Hij verhoogt zelfs de kwaliteit van werken van de werknemers in de fabriek omdat hij herhalingstaken tot in perfectie uitvoert.

Grote impact
“Digitalisering en robotisering krijgen een grote impact op de technische branches. Niet alleen in de productie van apparatuur, maar ook bij de assemblage. We zullen steeds vaker zien dat gebouwdelen kant-en-klaar op de bouwplaats worden aangeleverd, wat de productiviteit en kwaliteit verbetert”, zegt Uneto-VNI voorzitter Doekle Terpstra. “Tegelijkertijd zal door het toenemend gebruik van robots de focus van werknemers verschuiven van saaie, repetitieve werkzaamheden naar meer voldoening gevende, beter beloonde en hoger geschoolde posities. Het is een win-win situatie voor onze lokale productiebasis, die tot verdere groei zal leiden.”

Co-robots

De Edese burgemeester Cees van der Knaap (links) en Uneto-VNI voorzitter Doekle Terpstra laten zich informeren over productie met co-robots.

Veel industrieën hebben hun fabricage vandaag de dag verschoven van massaproductie voor langere tijd naar kleinere hoeveelheden in een grotere verscheidenheid met kortere productiecycli. Legio fabrikanten vinden de oudere, vaste productielijnen niet meer flexibel genoeg voor het snel en efficiënt aanpassen van de productie. Met behulp van samenwerkende robots zoals de YuMi kunnen fabrikanten snel reageren op nieuwe groeimogelijkheden en kortere productcycli. 

De HW52-F hollewanddoos
De nieuwe HW52-F hollewanddoos werd 1 april geïntroduceerd. Deze is gemakkelijk te installeren en aan te sluiten. Met een insert kan de doos tevens lucht- en geluiddicht worden gemaakt. Er is ook een brandwerende versie beschikbaar. Voor dit product moest een nieuwe productie- en mechanisatielijn worden ingericht. Deze staat bij ABB Electrification Products Ede, producent van kunststof producten, waaronder installatiedozen en –kasten voor de elektrotechnische markt. Deze innovatie garandeert de productie in Ede; ook op de lange termijn. Daarnaast scheelt de omschakeling zo’n 6000 vrachtwagenkilometers per jaar.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

ABB vervangt gieten reserveonderdelen door 3D-printen

16-02 ABB Turbocharging produceert en onderhoudt high-end turbocompressoren. Het bedrijf onderhoudt meer dan 200.000 turbo’s…

Automatisering

ABB lanceert nieuwe generatie cobots voor onervaren gebruikers

24-02 GoFa en SWIFTI zijn intuïtief ontworpen, zodat bedrijven niet hoeven te vertrouwen op interne…

Automatisering

Staka koopt deel van ABB’s schakelkastenproductie

15-01 ABB en de Staka Groep hebben overeenstemming bereikt over de verkoop van een substantieel…

Verbinden

Robots en cobots zijn niet te missen op Welding Week

28-10 Naar verwachting zo’n 5.000 lasprofessionals zullen op 19, 20 en 21 november opnieuw samenkomen…

Automatisering

Efficiënte robot verrassend gebruiksvriendelijk

08-04 Dat het gebruik van een robot niet complex hoeft te zijn en veel kan…

Automatisering

‘Automatisering vanaf de fabriek is een trend’

03-04 Bendertechniek toonde vorige maand op de Demoweek meerdere machines met automatisering vanaf de fabriek.…

Automatisering

FME start Artificial Intelligence Platform

09-01 Werkgeversorganisatie FME is een Platform Artificial Intelligence (AI) platform gestart voor toepassers en ontwikkelaars…

Automatisering

Motorstart-oplossing met Push-in springtechniek

04-09 ABB heeft een industriële motorstart-oplossing met Push-in springtechniek geïntroduceerd. Deze techniek maakt het foutvrij…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X