ABB werkt samen met Boliden om koolstofvoetafdruk te reduceren

ABB werkt samen met metaalproducent Boliden aan een strategische samenwerking om koper met een lage koolstofvoetafdruk te gebruiken in zijn elektromagnetische apparatuur (EMS) en hoogrendementselektromotoren. Het doel is de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en tegelijkertijd de overgang naar een meer circulaire economie te bevorderen.

ABB is een samenwerking aangegaan met metaalproducent Boliden om producten met een lage koolstofvoetafdruk op de markt te brengen. (foto: ABB)

Het partnerschap met Boliden maakt integraal deel uit van de strategische ambitie van ABB om het milieueffect van de in haar producten gebruikte grondstoffen te verminderen door ze te vervangen door alternatieven materialen met een lagere CO2-uitstoot. Naast het gebruik van gerecycleerd koper heeft ABB zich ertoe verbonden meer gerecycleerd elektrisch staal (e-steel) en gerecycleerd aluminium te gebruiken. Dit is ook een belangrijke stap in het sluiten van de circulariteitskringloop, waarbij ABB zijn motoren al zo heeft ontworpen dat ze tot 98 procent recyclebaar zijn en de resterende twee procent van de materialen kunnen worden verbrand voor warmteterugwinning. Recycling van koper, aluminium en staal biedt een energiebesparing van 75 tot 95 procent ten opzichte van de productie van nieuwe materialen.

“Als onderdeel van de duurzaamheidsstrategie 2030 van ABB is ons doel dat 80 procent van onze producten en oplossingen onder een circulariteitsbenadering vallen. Het werk met Boliden is een belangrijke stap in de richting van dit doel”, aldus Ola Norén, Hoofd Metallurgieproducten bij ABB. “Al onze metallurgieproducten zullen vanaf 2023 gerecycled koperen gebruiken.”

“We willen een duurzamere en grondstofzuinigere toekomst mogelijk maken en met deze samenwerking kunnen onze klanten niet alleen decarboniseren door een upgrade naar energiezuinige motoren, maar zullen ze door het gebruik van ABB-technologie en het koper van Boliden een betere ecologische voetafdruk krijgen”, aldus Ulf Hellstrom, Managing Director bij ABB Motion, Zweden. “Dit is een uitstekend voorbeeld van de circulaire economie in de praktijk.”

Koolstofarm koper

Koper is een essentieel materiaal voor de productie van industriële elektrische apparatuur, maar de productie ervan is energie-intensief. Om dit aan te pakken heeft Boliden koolstofarm koper ontwikkeld dat wordt gewonnen met behulp van fossielvrije energie. Daarnaast produceert Boliden koper met behulp van secundaire grondstoffen uit gerecycleerde producten. De koolstofvoetafdruk van deze producten is 65 procent lager dan het industriegemiddelde. Een typische 75 kW motor van 650 kg kan 80 kg koper bevatten. Het gebruik van het koper van Boliden bespaart ongeveer 200 kg CO₂-uitstoot per geproduceerde motor.

Gecertificeerd gerecycleerd koper

De samenwerking houdt in dat ABB de eerste bestelling van gecertificeerd gerecycleerd koper van Boliden plaatst via de Finse metaalproductiespecialist Luvata. Het van koper gemaakte holle geleidingsdraad zal worden gebruikt in ABB’s EMS-producten. Bovendien zal ABB vanaf 2023 het koolstofarme en gerecycleerde koper van Boliden aankopen om te voldoen aan de vraag naar haar IE5 Ultra-Premium Efficiency SynRM en e-mobility motoren die in Europa worden geproduceerd.

De twee bedrijven hebben ook een memorandum van overeenstemming ondertekend waarbij ABB Boliden zal ondersteunen bij de identificatie van inefficiënte laagspanningsmotoren in haar bedrijfseenheden. Deze motoren kunnen dan worden vervangen door zeer efficiënte motoren in het kader van ABB’s take back upcycling, waarbij de oude motoren worden gerecycleerd om grondstoffen te leveren voor het gerecycleerde koper van Boliden.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Teqram en RobWelding winnen Europese awards van ABB-Robotics

19-01 Er was nog meer Nederlands succes want lasrobotspecialist RobWelding uit Dodewaard won de award…

Verbinden

D-TEC lost capaciteitsprobleem op met twee extra lasrobots

05-04 ‘Vooral wanneer we één van de vier robots moesten programmeren, kwamen we in de…

3D

ABB vervangt gieten reserveonderdelen door 3D-printen

16-02 ABB Turbocharging produceert en onderhoudt high-end turbocompressoren. Het bedrijf onderhoudt meer dan 200.000 turbo’s…

Automatisering

ABB lanceert nieuwe generatie cobots voor onervaren gebruikers

24-02 GoFa en SWIFTI zijn intuïtief ontworpen, zodat bedrijven niet hoeven te vertrouwen op interne…

Automatisering

Staka koopt deel van ABB’s schakelkastenproductie

15-01 ABB en de Staka Groep hebben overeenstemming bereikt over de verkoop van een substantieel…

Verbinden

Robots en cobots zijn niet te missen op Welding Week

28-10 Naar verwachting zo’n 5.000 lasprofessionals zullen op 19, 20 en 21 november opnieuw samenkomen…

Automatisering

Efficiënte robot verrassend gebruiksvriendelijk

08-04 Dat het gebruik van een robot niet complex hoeft te zijn en veel kan…

Automatisering

‘Automatisering vanaf de fabriek is een trend’

03-04 Bendertechniek toonde vorige maand op de Demoweek meerdere machines met automatisering vanaf de fabriek.…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV