Efficiënt 5-assig simultaan frezen met compacte Doosan DVF

Dormac CNC Solutions presenteert tijdens METAVAK de nieuwe DVF-serie 5-assige bewerkingscentra van Doosan. Met deze serie brengt de Koreaanse machinefabrikant de nieuwste generatie 5-assige bewerkingscentra op de markt, geoptimaliseerd voor onbemande bewerking van moeilijk te verspanen, complexe werkstukken in grote en kleine series.

De DVF-serie, bestaande uit drie modellen met tafelgroottes oplopend van ø 500 mm tot ø 800 mm, behoorde tot de highlights op de Doosan stand op de afgelopen EMO in Hannover.

Met de nieuwe DVF 5000, 6500 en 8000 onderstreept Doosan haar sterke concurrentiepositie in multitasking oplossingen. Dormac CNC Solutions toont daarvan op METAVAK de DVF 5000; ontworpen voor simultane 5-assige besturing en nauwkeurige contourbewerking dankzij een 18.5 kW 12.000 rpm spindel en krachtige CNC-besturing. Deze 5-assige freesmachine is uitgerust met een 500 mm roterende tafel om het comfort en de efficiëntie van de operator te verhogen en tegelijkertijd de overlappingen tijdens het bewerken te minimaliseren. Als optie is de DVF 5000 leverbaar met een 12 pallets automatisch werkstukwisselsysteem (AWC), waardoor onbemand bewerken mogelijk is.

Verbeteringen
Ten opzichte van de voorgaande generatie 5-assige freesmachines is de Doosan DVF op de volgende punten verbeterd: Een kleinere footprint dan de voorgaande modellen; Standaard voorzien van een vetsmeersysteem; Betere toegankelijkheid tot de opspanning, waarmee het gebruiksgemak voor de operator verder is gemaximaliseerd; Om de nauwkeurigheid verder te verbeteren zijn de bewerkingscentra uitgerust met een thermische compensatiefunctie voor zowel de spil als het machineframe; Een nieuw design voor spanenafvoer inclusief koelvloeistoftank met filters voor zorgeloze afvoer van spanen; Geoptimaliseerd voor onbemande productie.

Nieuwe instapmodellen Doosan
Doosan presenteerde op de EMO een groot aantal machines van klein tot groot, voor eenvoudig tot complex bewerken. Daaronder waren twaalf nieuwe producten. Een opvallende nieuw machinemodel was onder meer de compacte LEO 1600 draaibank. Dormac-directeur Joost Verschure: “Doosan mistte eigenlijk een kleine machine onder de Lynx draaibanken. Hiervoor is er nu de LEO, eigenlijk ons nieuwe instapmodel.” De compacte draaimachine werd getoond in combinatie met de eveneens nieuwe instap-freesmachine DEM 4000. De introductie van de twee nieuwe modellen past in de filosofie van Doosan om metaalbewerkende bedrijven op alle fronten een optie te kunnen bieden. Verschure: “Dat is goed. De ervaring leert namelijk dat we onze high-end machines vaak verkopen bij bestaande gebruikers van Doosan machines. Je ziet klanten vaak klein beginnen en dan steeds verder doorgroeien naar uiteindelijk een multi-tasking machine.” De LEO en de DEM kennen de standaardbouw van Doosan en zijn leverbaar met een paar kleine opties. Ze worden in eerste instantie geleverd met een Fanuc besturing, maar Siemens komt er ook aan. “Siemens gaat echt goed binnen Doosan”, weet Verschure. “Siemens Korea is binnen de Doosan fabrieken gedetacheerd.”

CUFOS-besturing
Doosan kan over de Fanuc-besturing ook een eigen schil leggen, waarmee de pc-gebaseerde besturing CUFOS (Customized User-Friendly Operating System) ontstaat. Middels Apps kunnen de gebruikers alle productieprocessen – van het instellen van de machine via de bewerking tot en met het onderhoud, comfortabel bedienen. CUFOS werd getoond op een Puma SMX draaimachine. Deze zal ook te zien zijn tijdens het open huis van Dormac op 7 en 8 november in De Goorn. Doosan presenteerde verder een volle lijn 5-assers. Deze zijn allemaal leverbaar met Fanuc, Siemens of Heidenhain besturing. De Koreaanse fabrikant focust momenteel sterk op 5-assige machines, die de afgelopen jaren sterk zijn doorontwikkeld.

Doosan toonde de LEO en de DEM 4000, de nieuwe instap CNC draai- en freesmachines, op de EMO geautomatiseerd met een cobot op een AGV.

Automatisering
Ook was er op de stand veel automatisering te zien. Iedere klant heeft op dit gebied zijn eigen specifieke behoefte en Doosan heeft een speciaal team opgezet om hierin te kunnen voorzien. Zelf kan Dormac klanten ook volledig ondersteunen met automatisering. Een onderdeel van de groep is Dormac Productie automatisering, dat zorg kan dragen voor automatiseringsoplossingen van Doosan, van derden of met de Doosan cobots die Dormac vertegenwoordigt. Daarbij kan dan ook nog de hulp worden ingeroepen van Dormatec Environment Systems om processen rondom de machinebewerking te optimaliseren en betrouwbaar te maken voor automatisering. Joost Verschure: “Dormac doet veel rondom de machines. De machine zelf blijft het belangrijkst, maar al we er niks omheen doen, verkopen we hem niet. Het wordt steeds belangrijker dat wij systemen meer profijtelijk kunnen maken voor klanten en deze oplossingen standaardiseren zodat we ze kunnen herhalen voor volgende klanten.”

Dormac CNC Solutions, stand D111

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Dymato toont slimme en geautomatiseerde verspaning

08-09 Zowel De Nederlandse Metaaldagen in september als METAVAK in oktober maken van Smart Industry…

Verspanen

Dormac introduceert nieuwe Lynx 2600Y CNC draaibank

07-09 De nieuwe Lynx met Y-as (ook leverbaar als SY model met naast een Y-as…

Verspanen

Optimaliseren verspaningsproces is vaak eenvoudig

06-09 Het gaat hierbij om olieafscheiders, olie- en spanenzuigers, koelinstallaties, apparatuur voor vloeistoffiltratie en olienevelfiltratie,…

Automatisering

Fanuc lanceert nieuwe Roboshot spuitgietmachine

01-09 De Roboshot Alpha-SiB is uitgerust met de nieuwe krachtige Fanuc Panel iH Pro gebruikersinterface,…

Bedrijf en Economie

METAVAK staat klaar om de metaalindustrie veilig te ontvangen

01-09 Op de beursvloer komen de zes segmenten verbinden, automatisering, verspanen, plaatbewerking, 3D-printen en oppervlakte/reiniging…

MetavakNieuws

Valk Welding laat cobots samenwerken met lasrobot

30-08 Eén van de highlights is een compacte productiecel, waarbij de losse onderdelen door een…

MetavakNieuws

Trendz zorgt voor vertrouwen in METAVAK

25-08 Na bijna een jaar zonder beurzen, was het liftestyle en wonen-event Trendz Najaar het…

Automatisering

Plug & Work-portfolio Schunk nu ook voor Omron en Fanuc cobots

18-08 Dit betekent dat een breed scala aan automatiseringsscenario’s in de kortst mogelijke tijd kan…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X