Efficiënt ontbramen

Thijs Carlier van Summa Surface uit Oisterwijk moest op de Blechexpo zijn aandacht voornamelijk verdelen tussen de stands van Fladder en VG Machines. Beide fabrikanten die hij vertegenwoordigt, hadden een primeur: Fladder presenteerde de nieuwe ontbraammachine Fladder CC en VG Machines de nieuwe doorvoermachine Rotor 3.

In de Fladder CC transporteert een ronddraaiende vacuümtafel de onderdelen in de werkruimte. Hierdoor kan de bediener de plaatdelen aan de voorkant zowel invoeren als ook weer van de band afnemen.

De Fladder CC is een compacte machine met een footprint van slechts 1,5 vierkante meter. Hij is zeer geschikt om kleine plaatdelen (tot circa Ø230mm) te ontbramen en de scherpe kanten te breken. De naam CC heeft betrekking op de cilindrische vorm van de machine, de concentrische beweging van de slijpgereedschappen, de cirkelvormige ronddraaiende  vacuümband en de geringe ontbraamkosten. De machine kan eenvoudig worden verplaatst als daar behoefte aan is, omdat hij noch een fundament nodig heeft, noch aan de bodem hoeft worden te bevestigd.

Invoeren en afnemen vanaf zelfde plek

De nieuwste machine van de Deense fabrikant Fladder bestaat uit een onderste en een bovenste cilindrische sectie. Tussen deze secties draait een ronde vacuümtafel die de handmatige of automatische toevoer van werkstukken mogelijk maakt. De draaitafel transporteert de onderdelen in de werkruimte, waar ze met een concentrische beweging van het gereedschap vanuit meerdere hoeken worden ontbraamd. Door deze configuratie kan de bediener de plaatdelen aan de voorkant van de machine zowel invoeren als ook na bewerking weer van de band afnemen. Dat scheelt tijd en verhoogt de efficiency.

Net als de geautomatiseerde doorvoermachine Fladder Gyro, die ook op de stand werd gedemonstreerd, beschikt de CC over een sterk vacuümsysteem om de werkstukken te fixeren. De bediening is eenvoudig via een bedieningspaneel met touchscreen waarop de functies snel en eenvoudig kunnen worden ingesteld. Dankzij de grote glazen schuifdeur in combinatie met de krachtige interne verlichting heeft de bediener altijd volledige controle over het proces.

Rotor 3 van VG Machines

De Belgische fabrikant VG Machines, die in ons land eveneens wordt vertegenwoordigd door Summa Surface, demonstreerde de nieuwe doorvoermachine Rotor 3. Deze 1060mm brede ontbraammachine maakt gebruik van een rotor-carrousel waaraan vier grote borstels roteren met lange borstellamellen. Deze lamellen brengen het vaak gewenste richtingloze borsteleffect aan het oppervlak, terwijl deze borstels gelijktijdig hun belangrijkste taak verrichten: het afbramen en afronden van plaatdelen.

De Rotor 3 van VG Machines herbergt drie modules: een schuurband, een rotor-carrousel waaraan vier grote borstels roteren met lange borstellamellen, en een finishingband.

De Rotor 3 van VG Machines herbergt drie modules: een schuurband, een rotor-carrousel waaraan vier grote borstels roteren met lange borstellamellen, en een finishingband.

De ‘3’ in de naam Rotor 3 verwijst naar de hoeveelheid modules in deze machine. De rotor-carrousel wordt voorafgegaan door een schuurband die de harde bramen of laserspetters wegneemt. Na de carrousel volgt de derde module; een finishingband. Deze wordt bijvoorbeeld ingezet om een strakke Scotch-Brite finish aan te brengen.

Naast de Rotor 3, demonstreerde VG ook de recent geïntroduceerde doorvoermachine TS-1060 (die gebruik maakt van komborstels) en de ontbraamtafel DAG 2.0.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Euroblech ligt op koers voor langverwachte comeback

04-05 Sinds de laatste versoepeling van de Covid-beperkingen is volgens beursorganisator Mack-Brooks Exhibitions de vraag…

Oppervlaktetechniek

Timesavers pakt uit op Tolexpo in Parijs

28-04 Dat is allereerst de nieuwste versie van de compacte roterende borstelmachine: de 32 RB…

Plaatbewerking

Bystronic wapent zijn machinesystemen tegen cyberaanvallen

12-04 De twee bedrijven zullen hun eerste gezamenlijke oplossing voor het beschermen van de snij-,…

Plaatbewerking

Schuren en kanten breken op aparte machines levert Metaco veel tijdwinst op

14-03 Metaco (twintig medewerkers) is een toeleverancier van plaatwerk. Het bedrijf biedt lasersnijden, ponsen en…

Plaatbewerking

De slijptol is bij MWA steeds minder te horen

14-02 De F1200 ontbraammachine is geschikt voor het nabewerken van plaatdelen tot 1200 mm breed.…

Bedrijf en Economie

20 jaar MetaalNieuws in jubileummagazine samengevat

27-10 In een speciaal jubileummagazine (A4-formaat) dat begin december zal gaan verschijnen blikken wij samen…

Plaatbewerking

Summa Surface showt nieuwe ontbraammachines op Blechexpo

20-10 Fladder introduceert de Fladder CC. Deze compacte machine met een footprint van slechts 1,5…

Plaatbewerking

Meer ruimte voor Buvac, probleemoplosser in oppervlaktebewerking

28-09 Gecam is onder andere producent en leverancier van een compleet programma ontbraammachines met werkbreedtes…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X