Efficiënt ontbramen

Thijs Carlier van Summa Surface uit Oisterwijk moest op de Blechexpo zijn aandacht voornamelijk verdelen tussen de stands van Fladder en VG Machines. Beide fabrikanten die hij vertegenwoordigt, hadden een primeur: Fladder presenteerde de nieuwe ontbraammachine Fladder CC en VG Machines de nieuwe doorvoermachine Rotor 3.

In de Fladder CC transporteert een ronddraaiende vacuümtafel de onderdelen in de werkruimte. Hierdoor kan de bediener de plaatdelen aan de voorkant zowel invoeren als ook weer van de band afnemen.

De Fladder CC is een compacte machine met een footprint van slechts 1,5 vierkante meter. Hij is zeer geschikt om kleine plaatdelen (tot circa Ø230mm) te ontbramen en de scherpe kanten te breken. De naam CC heeft betrekking op de cilindrische vorm van de machine, de concentrische beweging van de slijpgereedschappen, de cirkelvormige ronddraaiende  vacuümband en de geringe ontbraamkosten. De machine kan eenvoudig worden verplaatst als daar behoefte aan is, omdat hij noch een fundament nodig heeft, noch aan de bodem hoeft worden te bevestigd.

Invoeren en afnemen vanaf zelfde plek

De nieuwste machine van de Deense fabrikant Fladder bestaat uit een onderste en een bovenste cilindrische sectie. Tussen deze secties draait een ronde vacuümtafel die de handmatige of automatische toevoer van werkstukken mogelijk maakt. De draaitafel transporteert de onderdelen in de werkruimte, waar ze met een concentrische beweging van het gereedschap vanuit meerdere hoeken worden ontbraamd. Door deze configuratie kan de bediener de plaatdelen aan de voorkant van de machine zowel invoeren als ook na bewerking weer van de band afnemen. Dat scheelt tijd en verhoogt de efficiency.

Net als de geautomatiseerde doorvoermachine Fladder Gyro, die ook op de stand werd gedemonstreerd, beschikt de CC over een sterk vacuümsysteem om de werkstukken te fixeren. De bediening is eenvoudig via een bedieningspaneel met touchscreen waarop de functies snel en eenvoudig kunnen worden ingesteld. Dankzij de grote glazen schuifdeur in combinatie met de krachtige interne verlichting heeft de bediener altijd volledige controle over het proces.

Rotor 3 van VG Machines

De Belgische fabrikant VG Machines, die in ons land eveneens wordt vertegenwoordigd door Summa Surface, demonstreerde de nieuwe doorvoermachine Rotor 3. Deze 1060mm brede ontbraammachine maakt gebruik van een rotor-carrousel waaraan vier grote borstels roteren met lange borstellamellen. Deze lamellen brengen het vaak gewenste richtingloze borsteleffect aan het oppervlak, terwijl deze borstels gelijktijdig hun belangrijkste taak verrichten: het afbramen en afronden van plaatdelen.

De Rotor 3 van VG Machines herbergt drie modules: een schuurband, een rotor-carrousel waaraan vier grote borstels roteren met lange borstellamellen, en een finishingband.

De Rotor 3 van VG Machines herbergt drie modules: een schuurband, een rotor-carrousel waaraan vier grote borstels roteren met lange borstellamellen, en een finishingband.

De ‘3’ in de naam Rotor 3 verwijst naar de hoeveelheid modules in deze machine. De rotor-carrousel wordt voorafgegaan door een schuurband die de harde bramen of laserspetters wegneemt. Na de carrousel volgt de derde module; een finishingband. Deze wordt bijvoorbeeld ingezet om een strakke Scotch-Brite finish aan te brengen.

Naast de Rotor 3, demonstreerde VG ook de recent geïntroduceerde doorvoermachine TS-1060 (die gebruik maakt van komborstels) en de ontbraamtafel DAG 2.0.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Elektrische sfeer op geslaagde Euroblech

02-11 In totaal lokte de vakbeurs vorige week 38.076 vakbezoekers van over de hele wereld…

Plaatbewerking

Trumpf verkoopt eerste 24 kW laser aan JacFriesland

27-10 De TruLaser Series 5000 met 24 kW vermogen wordt deze week door Trumpf geïntroduceerd…

Plaatbewerking

Vier op een rij

26-10 Dibalex leverde sinds 2008 reeds meer dan tien verscheidene volautomatische lijnen die operationeel zijn…

Plaatbewerking

Schitterende combinatie

19-10 De nieuwe Shear Brilliance is gebaseerd op de nieuwste composietmaterialen, servo-elektrische technologie en lineaire…

Plaatbewerking

Einde aan de chaos

19-10 De Voortman Plate Sorter is een innovatieve oplossing om bewerkte plaatonderdelen te sorteren, projectbuffers…

Plaatbewerking

Zinser staat voor absolute kwaliteit

19-10 Zinser is een echt Duits familiebedrijf. Opgericht in 1898 viert het bedrijf volgend jaar…

Plaatbewerking

Euromac ponst en buigt in geautomatiseerde workflow

19-10 Euromac werkt al enkele jaren aan de automatisering van verschillende productiefasen in de plaatwerking.…

Plaatbewerking

Plaatwerkkennis met een druk op de knop

18-10 Om ervoor te zorgen dat buigen geen breken wordt, is veel knowhow nodig in…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen