Eigen FMS-systeem Hyundai Wia voor flexibele automatisering

Hyundai Wia toonde in september op de EMO voor het eerst in Europa het Pallet Line System, een zelf ontwikkeld FMS-systeem met 12 tot 72 palletplaatsen voor flexibele automatisering.

Het systeem was gekoppeld aan een HS6300 horizontaal bewerkingscentrum van Hyundai Wia. “Een goede combinatie voor veel Nederlandse job shoppers” zegt Theo Coffeng, directeur van Dymato, de Nederlandse dealer voor Hyundai Wia. Tijdens de opening van het Europees technisch centrum TechCube in Duitsland, eerder dit jaar, kondigde Hyundai Wia al aan dat het meer eigen automatiseringsoplossingen in de Europese markt wil gaan zetten. Met Pallet Line System (PLS) lost de Koreaanse machinebouwer deze belofte in. “Voor kleinere en middelgrote bedrijven die de stap naar flexibele automatisering nog moeten maken, is dit een professioneel systeem”, vervolgt Coffeng. De opstelling die in Hannover werd gedemonstreerd, bestaat uit een magazijn met ruimte voor 12 pallets (630 bij 630 mm), een laadstation en het horizontale bewerkingscentrum HS6300 (met Fanuc besturing), precies het machinetype uit de lijn horizontale bewerkingscentra waarvan Dymato de meeste in Nederland heeft verkocht. Doordat Hyundai Wia de pallets in twee lagen boven elkaar opslaat, blijft de ruimte die de totale productiecel in beslag neemt beperkt, ondanks de opslagcapaciteit van 12 grote pallets. De totale cel (PLS met bewerkingscentrum en een extra gereedschappenmagazijn) neemt 8,3 bij 7,76 meter vloeroppervlak in beslag.

Uitbreidbare oplossing
Met deze combinatie kunnen kleinere en middelgrote verspanende bedrijven hun productie flexibel automatiseren. Ofwel spannen ze één groot product op de pallet (maximale belasting 800 kilogram) of werken ze met een spantoren en kunnen ze een groot aantal kleinere producten in het weekend en ’s nachts onbemand bewerken. Zo kan in principe een groot aantal verschillende producten willekeurig door elkaar heen onbemand worden bewerkt, terwijl bij repeatorders met een beperkt aantal pallets voldoende producten kunnen worden gemaakt doordat elke nacht de productie doorloopt. Het palletsysteem kan verder uitgebreid worden met extra opslagcapaciteit (maximaal 72 pallets) en biedt dan plaats voor meerdere bewerkingscentra (maximaal 10), een wasstation en vier laadstations. Theo Coffeng: “Qua ruimte-indeling kan het systeem meegroeien met de onderneming.” Hierdoor kunnen de maakbedrijven gefaseerd investeren.

Extra gereedschappenmagazijn
Voor complexe bewerkingen, die meer gereedschappen vergen, levert Hyundai Wia als extra een gereedschappenmagazijn dat bij het systeem past. Afhankelijk van de uitvoering en de afmetingen van de gereedschappen telt dit tussen de 195 en 360 posities. Het programmeren van het PLS-systeem gebeurt met de Pallex-software, die de machinebouwer voor het FMS-systeem heeft ontwikkeld. Hiermee kunnen de bedrijven niet alleen de productie plannen op basis van prioriteiten. De software geeft eveneens realtime inzicht in de productie en de data kunnen naderhand gebruikt worden voor analyses van zowel het gebruik van de pallets als de CNC-machine zelf. Hyundai Wia levert het PLS-systeem ook met andere palletformaten, zoals 500 bij 500 (voor de HS5000) en 800 bij 800 (voor de HS8000). Theo Coffeng heeft het systeem al bij meerdere Nederlandse klanten onder de aandacht gebracht. In combinatie met het horizontale bewerkingscentrum vindt hij het een typische oplossing voor de high mix low volume markt waarin de meeste Nederlandse toeleveranciers opereren.

Dymato, stand H117

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Precisie draadvonkmachine Mitsubishi voor werkstukken tot 1250 mm

30-06 Precisiecomponenten worden groter. Engineers willen ook in grote werkstukken hogere nauwkeurigheden en ultra lage…

Featured

NLR bevordert luchtvaartinnovatie met draadvonktechnologie

28-06 De behoefte aan een klimaatneutrale luchtvaart brengt een versnelling in de ontwikkeling van nieuwe…

MetavakNieuws

METAVAK slaat handen ineen met Metaalunie en SMITZH

15-06 SMITZH (Smart Manufacturing Industriële Toepassing Zuid-Holland) organiseert een 3-daags programma op de beursvloer verdeeld…

Featured

Nieuwe METAVAK-team heeft er zin in

17-05 Het nieuwe beursteam is een mooie mix van twee ervaren krachten en twee frisse…

Bedrijf en Economie

Groen licht voor beurzen in België vanaf 30 juli

14-05 Het Zomerplan maakt in vier stappen de terugkeer naar een normaler leven mogelijk. Wel…

Verspanen

Productieve en nauwkeurige instap 5-assige machine

03-05 Het verticale bewerkingscentrum KF3500/5A onderscheidt zich op een aantal punten. Zoals de aandrijving van…

Bedrijf en Economie

Beursorganisaties zetten vol in op najaar

03-05 “Na 1,5 jaar is de markt echt weer toe aan ‘face to face’ contact…

Verspanen

De Verspaningstafel: “Corona geeft machine-ontwikkeling boost”

07-04 Machinebouwers hebben het afgelopen jaar niet op de rem getrapt als het op machine-ontwikkelingen…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X