Eigen tulp voor Tata Steel

0

Tata Steel is tijdens een feestelijke plechtigheid onderscheiden met een eigen tulp, genaamd Staalmeester. De IJmondgemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen bieden de tulp aan Tata Steel aan ter gelegenheid van 100 jaar staal in de IJmond.

De burgemeesters van de drie IJmondgemeenten, Mark Denys, Director Technical Tata Steel, en kweker Jos Beentjes doopten de roodoranje tulp traditiegetrouw met champagne. In oktober worden de tulpenbollen officieel als cadeau overhandigd aan Tata Steel.

Roodoranje tulp
De Staalmeester is een heldere tulp met een stevig blad en een sterk vaasleven. De tulp is roodoranje van kleur met een paarse ‘vlam’ in de bloem, net als het gloeiende roodoranje staal van Tata Steel. De burgemeesters van de drie IJmondgemeenten vonden deze kleuren daarom het beste passen bij 100 jaar staal in de IJmond.
De tulp is veredeld door kweker Jos Beentjes uit Heemskerk. De kweek van een nieuwe tulp is een langdurig proces. Aan de Staalmeester is twaalf jaar gewerkt. De Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur te Hillegom heeft de naam van de nieuwe tulp geregistreerd bij de Royal Horticultural Society in Londen. Ze wordt eveneens opgenomen in het Internationale Tulpen Register.