En dat is zeven…

Theuws Metaal in het Brabantse Luyksgestel heeft maar liefst zeven kantbanken van SafanDarley. “Ook hebben we van dat merk vanaf 1980 nog dagelijks een schaar in gebruik. Die kochten we toen tweedehands. Dat zegt veel over de kwaliteit van SafanDarley”, vertelt oprichter Jan Theuws.

Ruim veertig jaar geleden begon Jan Theuws met zijn echtgenote Marleen Theuws Plaatwerk en Metaal. Het bedrijf maakte vooral constructiewerk zoals trappen, hekken en stalen spanten. “We hadden vaste afnemers in de regio en groeiden flink. In 1996 moest ik het bedrijf verkopen vanwege gezondheidsredenen. Enkele jaren later herstelde ik volledig en ben ik opnieuw begonnen”, blikt Theuws terug.

In 1999 startte de ondernemer zijn nieuwe bedrijf. “De vraag was met welke kantbank ik verder moest gaan. Mijn eerste nieuwe kantbank kocht ik bij SafanDarley. We hebben nu vier nieuwe en drie oude banken: een E-Brake 40T, twee E-Brakes 200T, E-Brake 40T Ergonomic, een CNC-LK 150-3100 kantbank, een H-brake 120-3100 kantpers. Onze VS-310-6 schaar dateert uit 1980. Die is nog alle dagen in gebruik. Dat zegt heel veel over dit merk”, vertelt de directeur veelbetekenend. “Het is net als met een auto. Als je tevreden bent met een bepaald merk, blijf je daarbij.”

Vertrouwen
SafanDarley heeft zwaar ingezet op bedieningsgemak en snelheid in de productiecyclus. “Daar zijn we heel tevreden mee. Ook de service is goed”, vertelt Theuws. “Als we bellen, komen er meteen bekwame mensen om problemen op te lossen. En de tarieven zijn alleszins redelijk. Het vertrouwen is er. We hebben ook zelfs een kantbank via de telefoon gekocht.”

Theuws produceert veel onderdelen voor cleanrooms en de automotive sector zoals vrachtwagenproducent DAF. “DAF is al jaren onze grootste opdrachtgever. Naast Theuws Metaal hebben we in Luyksgestel ook Theuws Assemblage. Sinds 2007 hebben we in Wieringerwerf Theuws Polyester. Dat was een toeleverancier. Toen die failliet ging, moesten we zeker zijn van de toestroom van producten én van goede kwaliteit. We hebben die onderneming gekocht. Daar maken we kunststof spoilers voor DAF. Voor die spoilers maken we de steunen en bevestigingsbeugels zelf met onze kantbanken. We zijn er trots op dat we voor DAF mogen produceren. Zelf hebben we drie DAF-trucks om onze producten naar de fabriek te brengen. Gemiddeld gaat er zes keer per dag een volle trailer naar DAF en Leyland.”

Toename
De drie ondernemingen van Theuws tellen nu 105 medewerkers, van wie er zestig werkzaam zijn in Luyksgestel. “In drie jaar is ons omzetvolume verdubbeld. Over de hele linie was er meer vraag in de automotive sector. Daaraan zie je dat de economie weer goed draait. We zien nu ook weer een flinke toename. Ook werken we veel voor de nautische industrie.”

Safan----en-dat-is-zeven2

Op de zeven kantbanken van Theuws Metaal worden steunen en bevestigingsbeugels gemaakt voor kunststofspoilers voor DAF.

De groei van Theuws maakte uitbreiding noodzakelijk. Aan de overkant van de straat is een moderne nieuwe hal van 3000 vierkante meter gebouwd met prachtige kantoorruimtes en een ruim laad- en losplatform. “We hebben gekozen voor nieuwe verrijdbare opslagstellingen, die eenderde minder ruimte nodig hebben dan vaste stellingen. De productieruimte is led-verlicht. Buigen is nauwkeurig werk. Met goed licht zie je eventuele afwijkingen meteen. Daarom hebben we bij de laatste aanschaf, een E-Brake 200T, bewust gekozen om niet een E-Bend L-hoekmeetsysteem te nemen. Volgens ons is dat een redmiddel als een kantbank niet betrouwbaar is of als met dikkere platen wordt gewerkt. Meting van de plaatdikte is in onze optiek bij betrouwbare kantbanken als die van SafanDarley niet nodig.”

Efficiënt
Het geheim van het succes van de onderneming is volgens Theuws dat een producent moet maken wat de klant vraagt. “Als ik weet wat de klant precies wil, kan ik zien hoe ik de productie efficiënt kan inrichten. SafanDarley heeft ook goed gekeken naar wat de klant wil: snelle banken die bedieningsvriendelijk zijn. Dat is precies wat we nodig hebben.”

Kantzetter Roger van Werven werkt dan ook graag met kantbanken van SafanDarley. “Ze zijn voorzien van een gebruikersvriendelijke besturing. Een nieuwe collega kan al binnen zes weken zelfstandig uit de voeten met de besturing. De software is heel toegankelijk. Makkelijk is ook dat je de programmasoftware gewoon met een usb-stick kunt overzetten naar een andere machine. Dat scheelt veel tijd.”

Directeur en oprichter Jan Theuws is nu 65 jaar. “De toekomst van het bedrijf is veiliggesteld. Mijn zoon Leo is 35 en werkt al 15 jaar in het bedrijf. Hij heeft recent de zaak overgenomen. En de volgende generatie kondigt zich ook al aan. Kleinzoon Jan junior is al 2 jaar.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

Topfinish maakt polijsten, ontbramen en reinigen tastbaar

13-10 Tijdens de beurs presenteerde de specialist het finishen van lasergesneden sleutelhangers. Bezoekers konden hiermee…

MetavakNieuws

METAVAK erg positief verlopen voor zowel exposanten als bezoekers

11-10 “Het sentiment was bij zowel bezoekers als exposanten erg positief. Na een jaar noodgedwongen…

MetavakNieuws

Zesde tand maakt trochoïdaal frezen nog productiever

06-10 Trochoïdaal frezen is als ruwfreesbewerking inmiddels een standaard strategie geworden. In veel machinefabrieken waar…

MetavakNieuws

Dormatec creëert stabiel proces met randapparatuur

03-10 Om meer output te genereren op dezelfde hoeveelheid vierkante meters, investeren maakbedrijven in allerlei…

MetavakNieuws

Krachtige, alles-in-één software voor metaalbedrijven

01-10 ECI is ontstaan vanuit de samenwerking tussen gerenommeerde softwareleveranciers van de producten Bemet (voorheen…

MetavakNieuws

Topfinish – 30 jaar finishing

01-10 De afmetingen van de machines vormen een leuke uitdaging voor Topfinish, en ook voor…

MetavakNieuws

Drie-assige Doosan SVM 4100 maakt debuut op METAVAK

01-10 De Doosan SVM 4100 is geoptimaliseerd voor lichte bewerkingen en biedt een hoge productiviteit…

MetavakNieuws

Slim leren, slim produceren en slim verdienen

01-10 Het is voor het eerst dat de vakbeurs METAVAK de handen ineen slaat met…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X