ERBA buisbewerking gaat geen uitdaging uit de weg

Bij ERBA heeft veel vernieuwing en innovatie plaatsgevonden, waardoor het bedrijf met name de afgelopen 2 jaar hard is gegroeid. De meest in het oog springende verandering is dat naast ERBA plaatbewerking het nieuwe bedrijf ERBA buisbewerking is opgericht. Een aantal medewerkers van dit onderdeel focust zich volledig op het lasersnijden van buizen en profielen. Ze programmeren de machines, maken en bevestigen de orders en vooral: ze kunnen klanten uitgebreid laten zien wat er tegenwoordig met buislasersnijden allemaal mogelijk is.

ERBA is het bedrijf van Erwin van Soest. De hoofdvestiging zit in Veenendaal, daarnaast is ook het enkele jaren geleden overgenomen Euro Equipment in Rotterdam onderdeel van ERBA. De twee bedrijven samen beschikken over zes lasersnijmachines en uitgebreide kantcapaciteit. Maar ook over grote geautomatiseerde magazijnsystemen met in totaal meer dan duizend palletplaatsen voor de opslag van plaatmateriaal. ERBA blinkt daarbij uit in het restplatenbeheer. “Dat is en blijft een enorm pluspunt voor ons”, aldus Van Soest. “Het geeft ons enorme flexibiliteit en de klant veel voordeel.”

Productieruimte verdubbeld

In 2018 is de productieruimte in Veenendaal uitgebreid met 2000 vierkante meter. Een jaar later kwam daar onverwacht nog eens 2600 meter bij doordat het pand van de buurman vrij kwam. “Dat gebeurt maar één keer en dus hebben we meteen doorgepakt. Met als gevolg dat we in korte tijd in ruimte zijn verdubbeld.” Inmiddels is de gevel vernieuwd om het hele bedrijf één aantrekkelijke uitstraling te geven. De daken zijn gerenoveerd om een prettige, lichte werkomgeving te creëren voor de medewerkers en 800 zonnepanelen te kunnen bevestigen. Erwin van Soest verduurzaamt zijn bedrijf actief. Eind maart wordt daarom ook een nieuwe plaatlaser geleverd, die vier keer zoveel capaciteit heeft als de oude, maar de helft minder energie verbruikt.

De twee buislasers van de BLM Group zijn allebei uitgerust met 3D snijkoppen. Ook hebben ze allebei bundelbelading en 6,5 meter in- en uitvoer. De LT8 heeft bovendien een steploader voor het laden van speciale profielen.

De twee buislasers van de BLM Group zijn allebei uitgerust met 3D snijkoppen. Ook hebben ze allebei bundelbelading en 6,5 meter in- en uitvoer. De LT8 heeft bovendien een steploader voor het laden van speciale profielen.

BVS Sociaal Metaal

Maar wat nog meer te doen met al die ruimte die er bij is gekomen? Een deel hiervan kon direct worden ingevuld omdat de ERBA de metaalafdeling van de sociale werkvoorziening in Veenendaal heeft overgenomen. Deze heet nu BVS Sociaal Metaal. Hier werken 14 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij beheersen de technieken knippen, frezen, lassen, boren/tappen, zetten en ponsnibbelen en maken kwalitatief hoogwaardige metaalproducten. BVS heeft een eigen klantenbestand, maar past ook perfect bij de andere ERBA-onderdelen. Als er gaten verzinkt of getapt moeten worden, gaat dat werk naar BVS.

Buisbewerking

Maar er bleef nog steeds ruimte over. In plaats van te kiezen voor verdere uitbreiding van de plaatlasercapaciteit, heeft Erwin van Soest besloten een extra service te gaan bieden aan de klanten in de vorm van buislasersnijden. Hiervoor heeft hij geïnvesteerd in een LT7 en een LT8 buislaser van de BLM Group. “Wij kiezen altijd voor machines van A-merken. Zo zijn onze vlakbedlasers en kantbanken allemaal van Amada. Want we zijn een serieuze toeleverancier en dan moet je ook serieuze machines hebben. Heel bewust hebben we ook gelijk twee buislasers gekocht. Eén is gewoon te weinig. Want je kunt het als toeleverancier niet verkopen dat je een levertijd niet haalt vanwege een storing of onderhoud. Met twee machines heb je veel meer flexibiliteit en kun je voor elke bewerking de juiste machine kiezen.”

Beide machines zijn uitgerust met 3D snijkoppen. Ook zijn ze allebei voorzien van bundelbelading en 6,5 meter in- en uitvoer. De LT8 heeft bovendien een steploader voor het laden van speciale profielen, die de machine dan automatisch pakt. De LT8 heeft een 4kW fiberlaserbron, de LT7 een 3 kW bron. Zo kan ERBA tot 250 mm rond en 200 mm vierkant materiaal snijden. 2D kan tot maximaal 15 mm dik worden gesneden, 3D tot 10 mm. Het gros van de materialen die worden gesneden is staal en RVS, maar er is in Veenendaal ook al koper gesneden. “De software van de lasers is compleet geïntegreerd in ons nieuwe ERP systeem. We weten elk moment waar een order zich bevindt en kunnen na de bewerking alles terugzien.”

Betere tekenpakketten

Van Soest ziet de buisbewerking als een uitstekende toevoeging aan de plaatbewerkingsactiviteiten van ERBA. “Het lasersnijden van buizen en profielen maakt grote ontwikkelingen door”, zegt hij. “Er kan inmiddels veel meer dan het 2D snijden van ronde buizen en kokers. Dat komt met name door betere tekenpakketten. Hierdoor gaat de buislaser een goede vervanging worden van een deel van het plaatwerk. Maar het buislasersnijden komt ook steeds meer in de plaats van het ouderwetse zagen en vervolgens boren van U-profielen, lijnprofielen, hoekprofielen et cetera. Een groot deel van de markt die hiermee werkt, kent de mogelijkheden van buislasers op dit gebied niet. Maar zodra we laten zien wat er allemaal kan, is er direct interesse.”

Erwin van Soest heeft gelijk twee buislasers gekocht. “Eén is te weinig. Want je kunt het als toeleverancier niet verkopen dat je een levertijd niet haalt vanwege een storing of onderhoud.”

Erwin van Soest heeft gelijk twee buislasers gekocht. “Eén is te weinig. Want je kunt het als toeleverancier niet verkopen dat je een levertijd niet haalt vanwege een storing of onderhoud.”

ERBA steekt daar dan ook veel tijd en energie in. Van Soest heeft een ploeg jonge medewerkers op ERBA buisbewerking gezet, die het gaaf vinden om deze activiteit op te bouwen, alle mogelijkheden te ontdekken en deze aan klanten over te dragen. Ze laten de klanten voorbeelden zien, passen tekeningen aan en gaan gerust een uur naast de ontwerpers zitten om hen te assisteren. Van Soest heeft er een aantal maanden de tijd voor genomen om het nieuwe bedrijf rustig op te bouwen. Nu hij en zijn medewerkers weten dat ze het hele proces in de hand hebben, waardoor kwaliteit kan worden geleverd en levertijden kunnen worden nagekomen, geeft hij meer ruchtbaarheid aan de nieuwe activiteit.

Serieus 3D werk

De grootste markt is er vooralsnog voor het 2D snijden, maar de 3D functies op de machines van ERBA worden ook reeds toegepast. “We hebben veel projecten waar serieus 3D werk in zit. Daarmee willen we ook het onderscheid maken.” Ook verwacht Van Soest het verschil te kunnen maken met de grote capaciteit die hij aanbiedt, de mogelijkheden om orders met plaat en buis te combineren, het snijden van grote afmetingen en alle organisatorische kennis die is opgebouwd bij de plaatbewerking. “De manier van werken die we daar hanteren, nemen we mee in de buisbewerking. We bedienen iedereen, of het nu is in de machinebouw, de medische apparatuur, de offshore of de kassenbouw, en snijden alle materialen. Daarbij gaan we geen uitdaging uit de weg. Als een klant met iets speciaals komt – een bijzonder profiel of een nieuw materiaal – zullen we alles proberen om hem te helpen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Hoekman RVS investeert in 30 kW Eagle fiberlaser

06-05 Volgens Gert Hoekman zal deze investering een nieuwe dynamiek en andere werkwijze in het…

Plaatbewerking

RVS-specialist Dumaco Woerden blinkt uit in XXL productie

25-04 De (internationale) markt kent Dumaco Woerden ook wel als ReviconBarosta. Revicon is van oudsher…

Plaatbewerking

Zantech kan eindelijk feestje vieren

28-03 Op de uitnodigingskaart voor de festiviteiten wordt dan ook melding gemaakt van het 37-jarig…

Plaatbewerking

Dumaco Kampen pakt groeikansen

15-03 Zo is recent een nieuw lasersnijsysteem geïnstalleerd en is de complete productie voor een…

Plaatbewerking

Twee jubilarissen

01-03 “Vijfentwintig jaar geleden kocht mijn vader, destijds producent van stalen bekistingsystemen, de BETA-laser van…

Plaatbewerking

MetaalNieuws thema/special Plaat & Buisbewerking

21-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

Nieuwe versie LVD’s CADMAN integreert vreemde operaties

06-12 LVD’s softwarepakket helpt het plaatbewerkingsproces te stroomlijnen en maakt slimme fabricage mogelijk. Van basismateriaal…

Plaatbewerking

Productiviteitswinst met nieuwe laser en software

21-10 Vlonder Plaatwerk is een toeleverancier die op klantspecificatie producten in staal, RVS en aluminium…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X