ERBA buisbewerking gaat geen uitdaging uit de weg

Bij ERBA heeft veel vernieuwing en innovatie plaatsgevonden, waardoor het bedrijf met name de afgelopen 2 jaar hard is gegroeid. De meest in het oog springende verandering is dat naast ERBA plaatbewerking het nieuwe bedrijf ERBA buisbewerking is opgericht. Een aantal medewerkers van dit onderdeel focust zich volledig op het lasersnijden van buizen en profielen. Ze programmeren de machines, maken en bevestigen de orders en vooral: ze kunnen klanten uitgebreid laten zien wat er tegenwoordig met buislasersnijden allemaal mogelijk is.

ERBA is het bedrijf van Erwin van Soest. De hoofdvestiging zit in Veenendaal, daarnaast is ook het enkele jaren geleden overgenomen Euro Equipment in Rotterdam onderdeel van ERBA. De twee bedrijven samen beschikken over zes lasersnijmachines en uitgebreide kantcapaciteit. Maar ook over grote geautomatiseerde magazijnsystemen met in totaal meer dan duizend palletplaatsen voor de opslag van plaatmateriaal. ERBA blinkt daarbij uit in het restplatenbeheer. “Dat is en blijft een enorm pluspunt voor ons”, aldus Van Soest. “Het geeft ons enorme flexibiliteit en de klant veel voordeel.”

Productieruimte verdubbeld

In 2018 is de productieruimte in Veenendaal uitgebreid met 2000 vierkante meter. Een jaar later kwam daar onverwacht nog eens 2600 meter bij doordat het pand van de buurman vrij kwam. “Dat gebeurt maar één keer en dus hebben we meteen doorgepakt. Met als gevolg dat we in korte tijd in ruimte zijn verdubbeld.” Inmiddels is de gevel vernieuwd om het hele bedrijf één aantrekkelijke uitstraling te geven. De daken zijn gerenoveerd om een prettige, lichte werkomgeving te creëren voor de medewerkers en 800 zonnepanelen te kunnen bevestigen. Erwin van Soest verduurzaamt zijn bedrijf actief. Eind maart wordt daarom ook een nieuwe plaatlaser geleverd, die vier keer zoveel capaciteit heeft als de oude, maar de helft minder energie verbruikt.

De twee buislasers van de BLM Group zijn allebei uitgerust met 3D snijkoppen. Ook hebben ze allebei bundelbelading en 6,5 meter in- en uitvoer. De LT8 heeft bovendien een steploader voor het laden van speciale profielen.

De twee buislasers van de BLM Group zijn allebei uitgerust met 3D snijkoppen. Ook hebben ze allebei bundelbelading en 6,5 meter in- en uitvoer. De LT8 heeft bovendien een steploader voor het laden van speciale profielen.

BVS Sociaal Metaal

Maar wat nog meer te doen met al die ruimte die er bij is gekomen? Een deel hiervan kon direct worden ingevuld omdat de ERBA de metaalafdeling van de sociale werkvoorziening in Veenendaal heeft overgenomen. Deze heet nu BVS Sociaal Metaal. Hier werken 14 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij beheersen de technieken knippen, frezen, lassen, boren/tappen, zetten en ponsnibbelen en maken kwalitatief hoogwaardige metaalproducten. BVS heeft een eigen klantenbestand, maar past ook perfect bij de andere ERBA-onderdelen. Als er gaten verzinkt of getapt moeten worden, gaat dat werk naar BVS.

Buisbewerking

Maar er bleef nog steeds ruimte over. In plaats van te kiezen voor verdere uitbreiding van de plaatlasercapaciteit, heeft Erwin van Soest besloten een extra service te gaan bieden aan de klanten in de vorm van buislasersnijden. Hiervoor heeft hij geïnvesteerd in een LT7 en een LT8 buislaser van de BLM Group. “Wij kiezen altijd voor machines van A-merken. Zo zijn onze vlakbedlasers en kantbanken allemaal van Amada. Want we zijn een serieuze toeleverancier en dan moet je ook serieuze machines hebben. Heel bewust hebben we ook gelijk twee buislasers gekocht. Eén is gewoon te weinig. Want je kunt het als toeleverancier niet verkopen dat je een levertijd niet haalt vanwege een storing of onderhoud. Met twee machines heb je veel meer flexibiliteit en kun je voor elke bewerking de juiste machine kiezen.”

Beide machines zijn uitgerust met 3D snijkoppen. Ook zijn ze allebei voorzien van bundelbelading en 6,5 meter in- en uitvoer. De LT8 heeft bovendien een steploader voor het laden van speciale profielen, die de machine dan automatisch pakt. De LT8 heeft een 4kW fiberlaserbron, de LT7 een 3 kW bron. Zo kan ERBA tot 250 mm rond en 200 mm vierkant materiaal snijden. 2D kan tot maximaal 15 mm dik worden gesneden, 3D tot 10 mm. Het gros van de materialen die worden gesneden is staal en RVS, maar er is in Veenendaal ook al koper gesneden. “De software van de lasers is compleet geïntegreerd in ons nieuwe ERP systeem. We weten elk moment waar een order zich bevindt en kunnen na de bewerking alles terugzien.”

Betere tekenpakketten

Van Soest ziet de buisbewerking als een uitstekende toevoeging aan de plaatbewerkingsactiviteiten van ERBA. “Het lasersnijden van buizen en profielen maakt grote ontwikkelingen door”, zegt hij. “Er kan inmiddels veel meer dan het 2D snijden van ronde buizen en kokers. Dat komt met name door betere tekenpakketten. Hierdoor gaat de buislaser een goede vervanging worden van een deel van het plaatwerk. Maar het buislasersnijden komt ook steeds meer in de plaats van het ouderwetse zagen en vervolgens boren van U-profielen, lijnprofielen, hoekprofielen et cetera. Een groot deel van de markt die hiermee werkt, kent de mogelijkheden van buislasers op dit gebied niet. Maar zodra we laten zien wat er allemaal kan, is er direct interesse.”

Erwin van Soest heeft gelijk twee buislasers gekocht. “Eén is te weinig. Want je kunt het als toeleverancier niet verkopen dat je een levertijd niet haalt vanwege een storing of onderhoud.”

Erwin van Soest heeft gelijk twee buislasers gekocht. “Eén is te weinig. Want je kunt het als toeleverancier niet verkopen dat je een levertijd niet haalt vanwege een storing of onderhoud.”

ERBA steekt daar dan ook veel tijd en energie in. Van Soest heeft een ploeg jonge medewerkers op ERBA buisbewerking gezet, die het gaaf vinden om deze activiteit op te bouwen, alle mogelijkheden te ontdekken en deze aan klanten over te dragen. Ze laten de klanten voorbeelden zien, passen tekeningen aan en gaan gerust een uur naast de ontwerpers zitten om hen te assisteren. Van Soest heeft er een aantal maanden de tijd voor genomen om het nieuwe bedrijf rustig op te bouwen. Nu hij en zijn medewerkers weten dat ze het hele proces in de hand hebben, waardoor kwaliteit kan worden geleverd en levertijden kunnen worden nagekomen, geeft hij meer ruchtbaarheid aan de nieuwe activiteit.

Serieus 3D werk

De grootste markt is er vooralsnog voor het 2D snijden, maar de 3D functies op de machines van ERBA worden ook reeds toegepast. “We hebben veel projecten waar serieus 3D werk in zit. Daarmee willen we ook het onderscheid maken.” Ook verwacht Van Soest het verschil te kunnen maken met de grote capaciteit die hij aanbiedt, de mogelijkheden om orders met plaat en buis te combineren, het snijden van grote afmetingen en alle organisatorische kennis die is opgebouwd bij de plaatbewerking. “De manier van werken die we daar hanteren, nemen we mee in de buisbewerking. We bedienen iedereen, of het nu is in de machinebouw, de medische apparatuur, de offshore of de kassenbouw, en snijden alle materialen. Daarbij gaan we geen uitdaging uit de weg. Als een klant met iets speciaals komt – een bijzonder profiel of een nieuw materiaal – zullen we alles proberen om hem te helpen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Voorbeschouwing Plaatbewerking – TechniShow 2024

07-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

Mazak voert vermogen lasernijmachine op naar 20 kW

27-10 De nieuwste Optiplex 3015 NEO is uitgerust met een nieuwe fiberlaserresonator van 20 kW.…

Plaatbewerking

Alle beweging in één compacte lijn

05-07 Want het is voor Van de Brande niet zo zeer de snijsnelheid die van…

Plaatbewerking

De basis van het nieuwe MTU+ is techniek

20-06 In MTU+ kun je direct offertes genereren, met enkele klikken een order plaatsen, zelf…

Plaatbewerking

PWS Almelo kan ‘mooie dingen in metaal’ nu lasersnijden

23-05 PWS Almelo maakt producten voor aannemers vaak als totaalleverancier. Dit kan variëren van een…

Plaatbewerking

MoVer al 30 jaar in de ban van lasersnijden

10-05 Toen Vernooy op 1 april 1993 met MoVer begon, zag het lasersnijden er in…

Plaatbewerking

Goede start Laser-Max met hulp van Fiber Laser Benelux

09-05 Het ondernemen is Max met de paplepel ingegoten. Zijn vader runt samen met een…

Plaatbewerking

Tuwi-klanten onder de indruk van ontwikkelingen bij Durma

11-04 Tuwi brengt de machines van Durma al sinds 2005 op de Nederlandse markt en…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?