ESAB introduceert accu-aangedreven GMAW tractoren

ESAB Welding & Cutting heeft een volledig pakket van gemechaniseerde GMAW-lassystemen geïntroduceerd, inclusief op rails gemonteerde tractoren en compacte tractoren. De tractoren bewegen snel, hoeven niet te stoppen om opnieuw te positioneren en maken laswerk met hogere parameters met grote lasdraaddiameters mogelijk.

Het nieuwe pakket van gemechaniseerde GMAW-lassystemen geïntroduceerd is volledig, inclusief deRailtrac B42V (een op rails gemonteerde tractor met een nieuwe pendelunit, de Railtrac BV2000 (een op rails gemonteerde lastractor voor hardoplassen op rails), de Miggytrac™ B501 (compacte accu-aangedreven tractor) en de Miggytrac B5001 (compacte, programmeerbare tractor). “Er zijn vier belangrijke redenen om gemechaniseerd lassen te overwegen voor lange en zelfs minder lange verbindingen en lasnaden: productiviteit, continuïteit, flexibiliteit en ergonomie”, zegt Edward Hansen, Global Director Product Management, Flexible Automation van ESAB.

Lastractoren verhogen volgens ESAB de lassers de inschakelduur/neersmeltsnelheden met 100% in vergelijking met handmatig lassen. De specialist op het gebied van las- en snijapparatuur zegt dat ze sneller bewegen, niet hoeven te stoppen om opnieuw te positioneren en bovendien laswerk met hogere parameters en/of draden met een grotere lasdraaddiameters mogelijk maken. Door langere laslengtes te kunnen maken, reduceren tractoren het nabewerken als gevolg van start-/stopdefecten. In toepassingen waar klanten een uniform lasprofiel en penetratie verwachten, kunnen gemechaniseerde tractoren continuïteit, zonder de hoge kosten of complexiteit van automatisering leveren. “ESAB-tractoren zijn compact en licht en eenvoudig te demonteren, waardoor ze op de werkplaats gemakkelijk te verplaatsen zijn”, voegt Hansen toe. “Ze verminderen ook de belasting van de operator door de vermindering van blootstelling aan rook en UV-straling en het lassen in ongemakkelijke posities.”

Op rails gemonteerde tractoren
De Railtrac B42V is een universele, op rails gemonteerde tractor voor het lassen of snijden in vlakke, horizontale of verticale posities. Hij beschikt over de nieuwe W8000-afstandsbediening met pendelmechanisme voor het maken van cladding of lasnaden met een breedte tot 80 mm (0 – 3,14 in.) en voor het volgen van laspaden. Operators kunnen vijf standaardprogramma’s instellen voor pendelpatronen, rijsnelheden, regelspanning en draadaanvoersnelheid. De stappenmotoren voor zowel de rijd- als pendelfuncties zorgen voor een soepele bediening en hoge precisie. De Railtrac B42V werkt met elke draadaanvoer, maar door hem aan te sluiten op een ESAB-draadaanvoereenheid kunnen lasparameters worden aangepast en de lasboog worden gestart en gestopt. Voor extra flexibiliteit kan voor continue werking de Railtrac worden gevoed via een 42 V-stroombron of met een oplaadbare en uitwisselbare18 volt-Makita-accu. De Railtrac BV2000, eveneens een railgemonteerde tractor, kan worden geconfigureerd als de optimale oplossing voor gemechaniseerde hardoplastoepassingen op rails. Zijn besturingselementen omvatten zes standaardprogramma’s.

Compacte tractoren
De Miggytrac B501 is een compacte, accu-aangedreven tractor. Anders dan het vastklemmen van een toorts in de houder, is er geen fysieke verbinding tussen tractor en stroombron. De Miggytrac B5001 werkt ook met elke draadaanvoer, maar door hem aan te sluiten op een ESAB-draadaanvoereenheid kunnen lasparameters worden aangepast en de boog worden gestart en gestopt. Met het TFT LCD-display met intuïtieve, moderne interface kunnen operators meerdere functies aanpassen om de laskwaliteit te verbeteren en laspatronen te programmeren.”Het TFT-scherm onderscheidt de B5001 van de concurrentie”, zegt Hansen. “Hij zorgt voor een betere gebruikerservaring en bevat meer functies. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld een snellere, intermitterende rijsnelheid programmeren tussen het kettinglassen (tot en met 170 cm/min) en op die manier de inschakelduur verkorten. Om kraterdefecten aan het einde van een las te voorkomen, kunnen gebruikers kratervorming en back-fill-functies aanpassen.” Alle Miggytracs gebruiken stappenmotortechnologie voor constant rijden bij lage en hoge snelheden en hebben speciaal rubberwielen voor een stabiele beweging, ook op hellende oppervlakken tot 45°. Deze nieuwe tractoren kunnen voor continu gebruik worden gevoed door een oplaadbare en hot- uitwisselbare18 volt-Makita-accu. De Miggytrac B5001 kan ook worden gevoed via een 42 V-stroombron.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Productief en spatvrij lassen met lage warmte-inbreng

24-01 Bij het robotiseren van een lasproces kunnen niet alleen de werkzaamheden door een robot…

Verbinden

Valk Welding Groep over naar derde generatie

05-09 Het eigendom, waarvan de overdracht al in 2018 voor 49% heeft plaatsgevonden, is nu…

Verbinden

Kunstmatige intelligentie verbetert lasprocessen in scheepsbouw

05-09 Deze processen bereiken echter hun grenzen wanneer er enkelstuks geproduceerd worden, er fabricageafwijkingen ontstaan…

Verbinden

Lasrobot geeft TMP meer continuïteit en groter bereik

16-11 De TMP Groep telt drie divisies. TMP Metaalprodukten is gespecialiseerd in het knippen, ponsnibbelen,…

Verbinden

Veel snijvoordelen door kantelen van de toorts

15-09 Dit biedt volgens de producent drie duidelijke voordelen: de High Speed-modus snijdt tot twee…

Personeel en Opleiding

OOM prikkelt lassers

25-08 Met dit loopbaaninstrument wil OOM, het scholingsadviesbureau van de sociale partners in de metaalbewerking,…

Verbinden

Gebruiksvriendelijk TIG-lassen

16-08 Zo is de nieuwe besturing met het kleurendisplay van 7″ overzichtelijk en intuïtief te…

Verbinden

MetaalNieuws: Special Verbindingstechniek

11-06 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen