Euromac laat klanten meegroeien in automatisering

Euromac, gespecialiseerd in de bouw van ponsmachines, kantpersen en horizontale buigmachines, bouwt zijn specialisme op het gebied van plaatbewerking verder uit. De afgelopen jaren heeft de Italiaanse machinebouwer naast de ontwikkeling van een nieuwe generatie ponsmachines een aantal automatiseringsoplossingen ontwikkeld waarmee de markt de efficiency van zowel de pons- als buigproductie, vergaand kan verhogen.

Euromac zet hiervoor in op compacte en modulaire automatisering met systemen voor plaatbelading- en ontlading, gesorteerd afstapelen en gerobotiseerd buigen waarmee de basismachines stapsgewijs kunnen worden uitgebreid. “Met deze modulair uitbreidbare componenten willen we onze klanten de beste oplossingen voor hun pons- en buigproductie bieden”, is de drive van Eugenio Lenzotti, die het bedrijf 35 jaar geleden oprichtte.

Hybride aandrijfconcept

Vanaf het eerste moment heeft Euromac zich ingezet op de ontwikkeling van machines voor het snijden en ponsen van plaat. Wereldwijd zijn meer dan 7.000 ponsmachines geïnstalleerd. De machines zijn voortdurend verbeterd en geoptimaliseerd, met de Euromac XT-serie als nieuwste generatie ponsmachines. Met de XT-serie voldoet Euromac aan de marktvraag naar zowel hydraulisch, elektrisch, als hybride aangedreven ponsmachines.

“De markt vraagt nu volledig elektrisch, maar dat kent ook beperkingen. Met ons hybride aandrijfconcept leveren we het beste van twee technieken. Hydraulisch voor de slagkracht, elektrisch voor de nauwkeurige regeling van de snelheid en de ramcontrol”, legt Eugenio Lenzotti uit.

Euromac maakt het mogelijk de XT ponsmachine stapsgewijs verder te automatiseren met een uitneemrobot.

Euromac maakt het mogelijk de XT ponsmachine stapsgewijs verder te automatiseren met een uitneemrobot.

Vraag naar ponsmachines

Met zijn ponsmachines voldoet Euromac nog steeds aan de vraag naar ponscapaciteit, terwijl de vraag de afgelopen twee decennia na de hype met lasersnijden naar de achtergrond leek te verdwijnen. “Lasersnijden is een perfecte aanvulling op ponsen. Maar de energie- en onderhoudskosten zijn vele malen hoger. Fiber kent die nadelen niet maar brengt weer de noodzaak van nabewerking van braamvorming met zich mee.

Omdat je met die technieken geen tapgaten, doordrukkingen en vervormingen kunt maken blijft ponsen nog steeds een actuele technologie voor een grote groep producten, met bovendien de laagste kosten en hoogste kwaliteit per gat”, onderbouwt ook Reinhard Reincke, directeur van Jörg Machines, dat Euromac sinds april dit jaar in Nederland vertegenwoordigt. Tot de doelgroep behoren onder meer bedrijven met een eigen product, toeleveranciers, HVAC sector, groot keukenbouw en dak- en gevelbouwers. “Voor dat deel van de markt bieden wij met Euromac een leverancier die zich blijft focussen op ponstechnologie en automatisering van dat proces.”

In het Italiaanse Formigine worden de Euromac ponsmachines in serie gebouwd.

In het Italiaanse Formigine worden de Euromac ponsmachines in serie gebouwd.

 

Van ponsmachine naar plaatbewerkingscentrum

Euromac speelde in de beginjaren in op de transitie naar flexibele CNC-ponstechnologie als antwoord op de vraag naar snel wisselende kleine serieproductie. “Anno nu spelen we in op de vraag naar automatisering van zowel het hele plaatbewerkingsproces van ponsen tot buigen. Voor de vervangingsvraag en als aanvulling op de laser- en fibersnijtechniek bieden we deze bedrijven nu de mogelijkheid om vanuit een standalone machine door te groeien naar een compleet plaatbewerkingscentrum met automatische belading en uitname van plaatuitslagen tot gesorteerd afstapelen. Onderscheidend is dat we daarvoor compacte automatiseringscomponenten hebben ontwikkeld, die plug-and-play op de machine kunnen worden aangesloten”, vertelt Reinhard Reincke.

Automatisch laad/ontlaad systeem

Met het compacte beladingssysteem biedt Euromac een oplossing voor automatische belading en ontlading aan zijn ponsmachines met platen tot 3 x 1,5 m. Het beladingssysteem kan direct en zonder aanpassingen aan de ponsmachine worden gekoppeld. Dankzij de compacte afmeting heeft het beladingssysteem samen met een ponsmachine met een 3 x 1,5 tafel, een zeer kleine footprint van 6,3 x 5 m.

Door het beladingssysteem aan alleen het linkerdeel van de werktafel aan te sluiten is de ponsmachine altijd toegankelijk voor handmatige plaatinleg. Programmering wordt gedaan vanaf de machinebesturing of offline vanuit de werkvoorbereiding.

Door de gerobotiseerde buigcel aan de ponscel te koppelen kunnen klanten op een beperkt vloeroppervlak het complete proces in lijnproductie automatiseren.

Door de gerobotiseerde buigcel aan de ponscel te koppelen kunnen klanten op een beperkt vloeroppervlak het complete proces in lijnproductie automatiseren.

Uitnemen en gesorteerd afstapelen

Als vervolgstap in de automatisering biedt Euromac een standaard oplossing voor automatische uitname van de plaatuitslagen. Daarvoor zet Euromac een 70 of 120 kg handlingrobot in op een track, die de plaatuitslagen ook gesorteerd afstapelt.

Ponsen en buigen in één procesgang

Voor bedrijven die ook het buigen willen automatiseren heeft Euromac een tweetal buigcellen in haar programma in een uitvoering met een 10 kg en een 70 kg handlingrobot die een onbemand buigproces aan een elektrisch aangedreven kantpers van Euromac mogelijk maken. “Door de buigcel aan de ponscel te koppelen kunnen we op een beperkt vloeroppervlak het complete proces in lijnproductie automatiseren. Klanten geven we daarmee de mogelijkheid de hardware met het bedrijf mee te laten groeien”, legt de machinefabrikant uit.

Service

“Wij kunnen spare parts online bestellen en zorgen dat die binnen 24 uur bij de klant worden geleverd. Omdat de machines standaard zijn voorzien van remote controle zal interventie van een service technicus in eerste instantie niet noodzakelijk zijn”, legt Reinhard Reincke uit. Om de beste technische service te garanderen is de service gescheiden van verkoop. De machinefabrikant werkt daarvoor in heel Europa nauw samen met lokale gespecialiseerde servicebedrijven.

Programmering

Zowel voor programmering aan de machine als offline, heeft Euromac eigen software ontwikkeld, beschikbaar in meer dan 25 talen, op basis van een intuïtieve gebruikersinterface. Naast programmering kan het hele proces vooraf worden getest en gesimuleerd. Dat geldt zowel voor de pons- als buigbewerking en de automatisering daarvan.
Met deze ontwikkelingen biedt Euromac in een wereld waar vooral grote namen domineren, een serieus alternatief voor de plaatwerkproductie in een gunstige prijs-/kwaliteitsverhouding.

Euromac
Hal 1, stand 1307

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Wat goed is, is goed

14-03 En dus togen we naar Meuleman Engineering in Den Ham. Gert Veurink is er…

Plaatbewerking

Euromac ponst en buigt in geautomatiseerde workflow

19-10 Euromac werkt al enkele jaren aan de automatisering van verschillende productiefasen in de plaatwerking.…

Plaatbewerking

Euromac opent nieuw servicecentrum met Jörg Machines en Jansen machine service

09-05 Hier kunnen gebruikers van Euromac ponsmachines, afkantpersen, buigmachines en automatisering terecht met al hun…

Materialen

Groen staal is de toekomst

20-12 ArcelorMittal ziet de vraag naar duurzame staalproducten groeien. “Wil de transformatie van de staalbranche…

Bedrijf en Economie

Beleving Blechexpo en Schweisstec 2021 in lijn met eerdere beurzen

03-11 Toch mocht dat de pret niet drukken. Exposanten waren te spreken over de kwaliteit…

Bedrijf en Economie

20 jaar MetaalNieuws in jubileummagazine samengevat

27-10 In een speciaal jubileummagazine (A4-formaat) dat begin december zal gaan verschijnen blikken wij samen…

Plaatbewerking

Trumpf presenteert volautomatische zwenkbuigmachine

22-10 “Geen enkele andere zwenkbuiger op de markt kan dit prestatieniveau leveren qua dooshoogte en…

Plaatbewerking

Sterk duo in slitten en rolvormen

21-10 “ZMM Pobeda is onze belangrijkste partner”, vertelt Teun Pasterkamp. “De helft van onze omzet…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen