Explosiebeveiligde heftrucks voor chemieproducent

Sun Chemical in Etten-Leur heeft recent twee explosiebeveiligde heftrucks (Ex-trucks) in gebruik genomen. De door Hyster importeur Heffiq geleverde trucks voldoen aan alle veiligheidseisen uit de ATEX-richtlijn, maar dragen ook op andere vlakken bij aan een verbeterde veiligheid. 

Als producent van diepdruk inkt hecht Sun Chemical veel waarde aan veiligheid. Jaarlijks produceert het bedrijf zo’n 30.000 ton diepdruk inkt, die wordt geleverd aan drukkerijen in heel Europa. De inkt wordt vervaardigd op basis van tolueen, een oplosmiddel dat vergelijkbaar is met terpentine. “Mede vanwege de brandgevoeligheid van tolueen zijn we verplicht om te werken met explosievrije productieapparatuur. Daaronder vallen ook onze heftrucks. Een vonk van bijvoorbeeld onbeveiligde elektrische apparatuur op zo’n heftruck, of overmatige warmte van de motor, kan immers catastrofale gevolgen hebben. Wij spelen daarom altijd op safe”, stelt operations manager Nick Jukes.

Twee van de drie vorkheftrucks, die door Sun Chemical worden ingezet voor het laden en lossen van grondstoffen en eindproducten, en voor het bevoorraden van de productielijnen, zijn recent door Heffiq vervangen. “De vorige trucks waren aan het eind van hun Latijn”, vervolgt Jukes.

Explosiebeveiligd
De ATEX-richtlijn heeft als doel om veiligheid en gezondheid van werknemers te waarborgen in gebieden waar explosiegevaar dreigt. Daartoe wordt onder andere gebruik gemaakt van een zone-indeling, die aangeeft in welke mate explosieve gassen en dampen aanwezig zijn in een bepaalde ruimte. Intern transportmaterieel dat hier wordt gebruikt, is onderworpen aan strenge voorschriften. De inzet bij Sun Chemical is als Zone 1 geclassificeerd; dat betekent dat er rekening mee wordt gehouden dat er regelmatig gassen kunnen vrijkomen.

Om de nieuwe elektrische vierwieltrucks, type Hyster J2.5XN, geschikt te maken voor een veilige inzet schakelde Heffiq explosiebeveiligingsspecialist Mitrex in. Deze heeft de trucks dusdanig geprepareerd dat alle hete componenten en delen die vonken kunnen afgeven, gehuld zijn in drukvaste omhulsels. “Dan moet je denken aan alle elektrische componenten. Ook zijn de vorken omkleed met een rvs-laag, en zijn de trucks voorzien van antistatische banden; om vonken tegen te gaan”, verduidelijkt Jukes.

Veiligheid verder verhoogd
Om de veiligheid op de werkvloer nog verder te verbeteren, zijn de nieuwe trucks bovendien uitgevoerd met Hyster tracker. Dit cloud based vlootbeheersysteem geeft Sun Chemical eenvoudig inzicht in de inzet van de trucks. “Op basis van de geregistreerde gegevens kunnen we onze processen en eventuele risicopunten beter analyseren en waar nodig aanpassen”, aldus Jukes. Doordat Hyster tracker tevens de toegangscontrole bewaakt, is verder een ongeautoriseerde inzet van de trucks onmogelijk.

Ook de felrode Stream Belt veiligheidsgordels op de trucks dragen bij aan een verhoging van de veiligheid. De gordels zijn bevestigd aan de linker A-stijl van het beschermdak. Ze hangen bij het opstappen letterlijk voor het grijpen, en daarmee ook meteen in de weg als ze niet worden bevestigd. “Zodra de gordel is bevestigd, zit hij ook niet langer in de weg. De chauffeur kan comfortabel werken en het toezicht op het nakomen van de gordelplicht is voor ons een stuk makkelijker”, licht Jukes toe.

Maximale inzetbaarheid
Voor een maximale inzetbaarheid leverde Heffiq een extra wisselaccu en Hyster S2.4 HBE stapelaar. Met behulp van de stapelaar kan de accu eenvoudig en veilig worden gewisseld indien nodig. “Vooralsnog hebben we voor één wisselaccu gekozen, met een optie voor een tweede. We zijn recent overgestapt van een tweeploegen inzet naar een drieploegendienst. Zodra die drieploegendienst definitief is, zullen we de optie voor die tweede wisselaccu lichten”, besluit Jukes. Sun Chemical leaset deze nieuwe trucks inclusief een all-in onderhoudscontract.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Transport en Logistiek

Heffiq lanceert zware elektrische heftruck Hyster

21-09 Heffiq breidt het lithium-ion assortiment uit met de nieuwe Hyster J7.0-9.0XNL-serie. Deze zware elektrische…

Logistiek

Open dag Heffiq in teken van veiligheid

08-05 Op donderdag 11 mei opent Heffiq, exclusief dealer van Hyster (hef- en magazijntrucks) in…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X