Extreme drukte bij afsluiterproducent, maar deel van productie gaat noodgedwongen naar Italië

De torenhoge gasprijzen zijn een bron van zorg voor heel veel bedrijven en huishoudens. Ook voor Maverick Valves in Tilburg, producent van voornamelijk speciale afsluiters. Tegelijk heeft het familiebedrijf het extreem druk in de overspannen olie & gasmarkt, waar kosten en prijzen momenteel geen rol spelen: het enige wat telt is dat producten kunnen worden geleverd en het liefst zo snel mogelijk. Niettemin is een deel van de CNC metaalbewerkingsmachines in de productieruimte van Maverick door Troostwijk geveild.

Een complete afsluiter van Maverick, helemaal geassembleerd en getest.

Maverick verplaatst noodgedwongen een deel van de activiteiten naar Italië omdat het in Nederland geen frezers, draaiers en ander productiepersoneel meer kan vinden. De machines zijn verkocht om ruimte te maken voor meer assemblage en testen in Tilburg. “We groeien zo sterk dat we het op deze manier moeten oplossen”, zegt General Sales Manager Michael Zondervan.

Machines stonden stil

De machines hebben een half jaar vrijwel volledig stil gestaan. Maverick laat de onderdelen extern produceren. Alles is geprobeerd om operators te vinden voor het bedienen van de CNC-bewerkingscentra, draaibanken, bandzaagmachines en de lasrobot. Dit is echter niet gelukt. “De mensen zijn er gewoon niet”, zegt Zondervan. “Of ze vragen een extreem salaris. Er was zelfs iemand die 7000 euro per maand vroeg. In Italië is dat anders. Daar hadden we binnen twee weken tachtig sollicitaties. Italië is ook gunstig voor de productie van onderdelen voor afsluiters. Er zitten daar veel producenten van giet- en smeeddelen, je zit dus dicht bij de bron.”

Speciale afsluiters

Maverick is een zusterbedrijf van de IPS Group, die zo’n 25 jaar geleden is opgericht door Gerard Zondervan, de vader van Michael. Hij kocht onderdelen in voor raffinaderijen van Shell in met name Afrika. Speciale afsluiters kocht hij voornamelijk in Europa. Maar die waren duur en er zaten lange levertijden op. Daarom besloot Zondervan zelf afsluiters te gaan produceren. In 2008 startte hij Maverick Valves, dat is uitgegroeid tot een organisatie met meer dan honderd medewerkers.

Maverick ontwerpt, produceert, test en paint custom made afsluiters. Specialiteiten zijn grote formaten en afsluiters met gecompliceerde specificaties, die onder moeilijke omstandigheden, vaak in extreme toepassingen moeten functioneren. Zo worden er bijvoorbeeld afsluiters gemaakt die 32.000 kilo wegen, een druk tot 1600 Bar aan kunnen of media met een temperatuur van 800 graden Celsius.

Het Tilburgse bedrijf maakt niet alleen afsluiters voor de olie & gassector. Andere markten die worden bediend zijn water, subsea, chemie, petrochemie, energie, procesindustrie en mijnbouw. Hiervoor wordt een breed scala aan afsluiters gemaakt; van vlinderkleppen tot kogelafsluiters en van schuifkleppen tot regelkleppen, ook nog eens in allemaal verschillende varianten. “Iedere klant wil altijd weer net iets anders”, zegt Michael Zondervan. “Juist omdat we zo veel verschillende producten maken, zijn we extreem druk.”

Assemblage- en testfaciliteiten

In Milaan is enige tijd geleden al een kantoor geopend voor inkoop, engineering, projectmanagement en kwaliteit. Binnenkort wordt er een tweede Italiaanse vestiging geopend, vlakbij Voghera, waar voornamelijk assemblage- en testactiviteiten zullen plaatsvinden. Dat betekent niet dat de hoofdvestiging in Tilburg minder belangrijk wordt. Integendeel, de assemblage, testing, engineering, painting en small machined parts van veel producten blijft hier plaatsvinden en de assemblage- en testfaciliteiten worden zelfs uitgebreid. Maverick beschikt in Tilburg al over de grootste afsluiter testbank van Nederland. Hierop kan tot 56” en 1600 Bar gas en water worden getest.

Testen extreem belangrijk

Testen is extreem belangrijk bij afsluiters, die vaak moeten voldoen aan strenge eisen/normen. Voornamelijk de speciale testen zijn ook extreem duur. Zondervan geeft aan dat het wel eens voorkomt dat voor een onderdeel dat voor 1500 euro is geproduceerd, maar liefst 40.000 euro aan testkosten moeten worden gemaakt. Het testen van een afsluiter voor een subsea toepassing kan tot wel 100.000 euro kosten en dan is zo’n test soms zelfs niet eens in één keer goed. Zelf goed kunnen testen is dus de moeite waard. De subsea markt groeit sterk en daarom is Maverick bezig met het inrichten van een 15 meter diepe ruimte waarin kan worden getest onder hoge interne en externe druk.

Andere groeimarkten voor afsluiters zijn de windmolenparken en andere vormen van green energy. Alle aandacht voor het milieu heeft sowieso effecten op de productie van afsluiters. “We gebruiken steeds meer duurzame materialen zodat onze afsluiters langer meegaan en we recyclen onze eigen producten”, aldus Zondervan.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Veilingactiviteiten BVA Auctions gaan over naar Troostwijk

09-11 De afgelopen vijf jaar zijn de veilingomzetten van zowel Troostwijk Auctions als BVA Auctions…

Bedrijf en Economie

Inbrengveilingen Troostwijk werken goed in de metaal

25-10 Het principe van de inbrengveiling is eenvoudig. Iedere metaalondernemer die één of twee overtollige…

Verspanen

Metaalbewerkingsmachines Migelinda in online veiling bij Troostwijk

19-10 De veiling bestaat uit jong gebruikte metaalbewerkingsmachines zoals draaibanken, bewerkingscentra, bandzaagmachines en bijbehorende gereedschappen.…

Bedrijf en Economie

Aluminium- en plafondplatenfabriek Hunter Douglas in de verkoop

09-03 Hunter Douglas is wereldmarktleider op het gebied van raambekleding en raamdecoratie en een belangrijke fabrikant van…

Bedrijf en Economie

TWA taxeert machines online

31-01 Elke ondernemer heeft wel eens te maken met de vraag of een machine al…

Bedrijf en Economie

Constructieafdelingen en spuiterij Hitachi in online veiling

29-06 De constructie-afdelingen in Amsterdam ­– waar grote kranen, bulldozers en graafmachines worden gemaakt –…

Bedrijf en Economie

Machinepark van Hendriks Constructies in online veiling

03-03 Op 12 maart kunnen de kavels tijdens de kijkdag bezichtigd worden. Meebieden kan tot…

Bedrijf en Economie

Nieuwe accountmanager Metaal bij Troostwijk Auctions ziet volop kansen

06-07 Starten midden in de coronacrisis. Dat overkwam Ruben Vogel toen hij op 1 mei…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen