Inbrengveilingen Troostwijk werken goed in de metaal

Een jaar geleden introduceerde Troostwijk Auctions op METAVAK de inbrengveilingen voor metaalbewerkingsmachines. De grote vraag voor Ruben Vogel, accountmanager Metaal, was toen of dit nieuwe initiatief levensvatbaar was. Een jaar later, opnieuw op METAVAK, kan hij deze vraag volmondig met ja beantwoorden.

Ruben Vogel, accountmanager Metaal van Troostwijk Auctions: “Op onze inbrengveilingen verkopen we 87 procent van de ingebrachte machines. En de prijzen waarvoor de machines van eigenaar wisselen, zijn ook goed.”

Het principe van de inbrengveiling is eenvoudig. Iedere metaalondernemer die één of twee overtollige machines in zijn werkplaats heeft staan, kan deze bij Troostwijk aanmelden. Op deze manier brengt het veilingbedrijf een heleboel machines van verschillende eigenaren bij elkaar, die dan allemaal tegelijk in één openbare veiling worden aangeboden. Dat gebeurt enkele keren per jaar, doorgaans eens per kwartaal.

87 Procent word verkocht

Deze vorm is gekopieerd uit de agribusiness, waar Troostwijk al heel lang inbrengveilingen organiseert. Terugblikkend op het eerste jaar in de metaal kan Ruben Vogel niet anders dan tevreden zijn. Op de inbrengveilingen worden gemiddeld zo’n 100 tot 150 items aangeboden. Niet alleen metaalbewerkingsmachines in alle soorten en maten, maar ook gereedschappen, gereedschapshouders en materialen die bijvoorbeeld zijn overgebleven van een project.

“We scoren ook een mooi verkooppercentage; 87 procent van de ingebrachte machines wordt verkocht”, zegt Vogel. “En de prijzen waarvoor de machines van eigenaar wisselen, zijn ook goed. Het blijkt dat we heel makkelijk een marktconforme prijs ophalen. Soms zelfs een exorbitant hoge prijs door de schaarste.” Vogel herinnert zich bijvoorbeeld een lasrobot, die de verkopende partij eerder zelf op een veiling had gekocht. Hij had hem echter nooit gebruikt, bood hem opnieuw aan en ontving er een aanzienlijk hogere prijs voor dan hij ervoor had betaald. “De markt bepaalt de prijs en de situatie kan telkens weer enorm verschillen. Als de levertijden van nieuwe machines oplopen en items schaarser zijn, drijft dat de prijzen op.”

Alles heeft waarde

Troostwijk is met de inbrengveilingen begonnen omdat veel machines ongebruikt in de fabrieken staan. Dat is zonde want alles heeft waarde. Als de verkopende partij deze waarde verzilvert, incasseert hij geld dat hij bijvoorbeeld kan investeren in de modernisering van zijn bedrijf. Ook is het hergebruik van machines goed uit oogpunt van duurzaamheid. Met de inbrengveilingen is voor deze machines een extra verkoopkanaal gecreëerd.

De geëigende weg was tot dusverre dat een leverancier die een nieuwe machine levert de oude inruilt of dat de gebruikte machinehandel wordt ingeschakeld. Vaak worden machines ook aangeboden op Marktplaats. Een veiling wordt vaak geassocieerd met een faillissement of een bedrijfsbeëindiging. Maar dat hoeft helemaal niet; het is ook een geschikt kanaal om overtollig materieel te gelde te maken, wat in meer dan 90% van de veilingen het geval is. Bijna alle veilingen zijn momenteel vrijwillige veilingen.

Groot internationaal publiek

Troostwijk heeft de inbrengveilingen inmiddels goed op de rit staan. Er is een vast stramien, een vaste staf en er wordt gewerkt met vaste kosten. Daarnaast is bekendheid in de markt verworven, zowel aan de aanbod- als aan de vraagzijde. Alle machines die worden aangeboden staan in Nederland, maar ze worden openbaar geveild voor een groot internationaal publiek. Troostwijk opereert wereldwijd en beschikt zodoende over een enorme database met potentiële klanten, die zich bovendien met gerichte zoekopdrachten op de hoogte kunnen laten houden van elke interessante machine die wordt aangeboden.

Over algemeen zijn de kopers op de veiling eindgebruikers. Dat zijn doorgaans ook de hoogste bieders. Bij een veiling zijn er geen onderhandelingen over de prijs en de manier van afrekenen. Troostwijk zorgt ervoor dat het bedrag waarvoor machine wordt verkocht op de rekening van de verkoper wordt gestort. Wie gebruik maakt van de inbrengveilingen, weet zich verzekerd van de kennis en de expertise van Troostwijk om een zo hoog mogelijke opbrengst te realiseren. De verleiding is groot om bij een verwachte opbrengst van bijvoorbeeld 20.000 euro een startbedrag van 18.000 euro in te zetten. Maar de ervaring leert dat het beter is om veel lager te beginnen. Dat resulteert uiteindelijk in een hogere prijs.

Iedereen die een machine ter verkoop aanbiedt is natuurlijk nieuwsgierig welke opbrengst hij ongeveer mag verwachten. Maar Vogel geeft geen antwoord op vragen in die richting. “Want ik ben geen taxateur. En zoals gezegd: de veiling bepaalt de prijs en de situatie kan enorm verschillen. Van belang is wel dat de gegevens over een machine goed en eerlijk worden verstrekt. Merk, bouwjaar, type machine, capaciteiten liggen natuurlijk voor de hand. Maar het is ook belangrijk te melden of er een defect is of dat er een pomp of cilinder moet worden vervangen. Een geïnteresseerde partij heeft verder altijd de gelegenheid om de machine ter plaatse te komen bekijken en beoordelen.”

Wie op voorhand nieuwsgierig is naar de waarde van zijn machines, kan gebruik maken van de website www.watismijnmachinenogwaard.nl van TWA, een partner van Troostwijk Auctions. Gecertificeerde taxateurs gaan dan aan de slag en geven per e-mail een waardetaxatie.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Markt voor gebruikte machines stabiel

14-12 Voor deze stabiele situatie zijn volgens Surplex uiteenlopende redenen. Het industriële veilinghuis noemt 2023…

Bedrijf en Economie

Markt voor gebruikte machines blijft stabiel

11-01 De omzet met gebruikte machines was vorig jaar stabiel, want die is niet zo…

Bedrijf en Economie

Veilingactiviteiten BVA Auctions gaan over naar Troostwijk

09-11 De afgelopen vijf jaar zijn de veilingomzetten van zowel Troostwijk Auctions als BVA Auctions…

Toeleveren

Extreme drukte bij afsluiterproducent, maar deel van productie gaat noodgedwongen naar Italië

08-11 Maverick verplaatst noodgedwongen een deel van de activiteiten naar Italië omdat het in Nederland…

Verspanen

Metaalbewerkingsmachines Migelinda in online veiling bij Troostwijk

19-10 De veiling bestaat uit jong gebruikte metaalbewerkingsmachines zoals draaibanken, bewerkingscentra, bandzaagmachines en bijbehorende gereedschappen.…

Verspanen

Driedaags open huis bij Mondiale

14-09 Mondiale (opgericht in 1921) heeft zijn hoofdkantoor in het Oost-Vlaamse Zele en is gespecialiseerd…

Bedrijf en Economie

Aluminium- en plafondplatenfabriek Hunter Douglas in de verkoop

09-03 Hunter Douglas is wereldmarktleider op het gebied van raambekleding en raamdecoratie en een belangrijke fabrikant van…

Bedrijf en Economie

TWA taxeert machines online

31-01 Elke ondernemer heeft wel eens te maken met de vraag of een machine al…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?