‘Fantastisch, één klauwplaat waar je alles in kunt zetten’

Breed inzetbaar en superflexibel. Dat zijn volgens Kees Faasse, hoofd van de afdeling verspaning bij P. van Eijzeren bv in Borssele, de belangrijkste pluspunten van de Inoflex klauwplaten. P. van Eijzeren heeft zowel de hoofspindel als de subspindel van haar nieuwe CNC-draaibank uitgerust met deze zelf-centrerende èn compenserende 4-klauwplaat, die zowel ronde, vierkante, rechthoekige als onregelmatig gevormde werkstukken volledig centrisch spant. “Het idee dat je één klauwplaat hebt, waar je alles in kunt zetten is fantastisch”, aldus Faasse.

P. van Eijzeren mechanisatie-, constructie- en installatiebedrijf bestaat al bijna honderd jaar. Het bedrijf was oorspronkelijk de smid van het Zeeuwse Borssele, maar breidde in de loop der jaren uit met landbouwmechanisatie en ook constructiewerk. Bij die werkzaamheden  hoort altijd wel een pennetje, ringetje of busje en zo begon men ook met verspanen. Aanvankelijk alleen conventioneel, maar van het een kwam het ander. Eerst verscheen er begin deze eeuw een teach-in machine op de werkvloer, enkele jaren later gevolgd door een CNC frees- en draaibank. Sinds de komst van Kees Faasse, nu tien jaar geleden, heeft de verspaning bij Van Eijzeren flinke sprongen gemaakt. De afdeling telt nu vijf medewerkers en wordt intern gevoed door de constructie- en de mechanisatie-afdeling. Ook wordt een eigen product gemaakt en verder levert de verspanende afdeling toe aan producenten en gebruikers van landbouwmachines en aan de industrie in de regio.

Complexe producten compleet bewerken
Er wordt gericht geïnvesteerd om de mogelijkheden uit te breiden. Zo kwam er in 2013 een Doosan Puma 400 CNC-draaibank (met een klauwplaat van 21 inch voor het grotere werk), om producten compleet te draaien, frezen en boren. Dit jaar is P. van IJzeren opnieuw een stapje verder gegaan met de aanschaf van een Doosan Puma 2600 LSY (lange versie met subspindel en y-as) om complexe producten compleet te kunnen bewerken. Faasse zocht voor deze machine een klauwplaat, toen hij eind vorig jaar op een open dag van Dormac CNC Solutions, leverancier van de machines van Doosan, Ronald van Lente van Spantech Opspansystemen uit Veldhoven trof. Spantech is onder meer exclusief distributeur voor Nederland en België van het Duitse HWR Spanntechnik. Van Lente demonstreerde de InoFlex zelf-centrerende en compenserende 4-klauwplaat. Deze combineert de voordelen van 2, 3 en 4 klauw klauwplaten en machineklemmen zonder de nadelen van een mogelijk ongelijkmatig verdeelde spankracht. Bovendien vergroot hij de flexibiliteit doordat je met één klauwplaat een grote variatie aan werkstukken kunt spannen. De Inoflex spant zowel ronde, vierkante rechthoekige als onregelmatig gevormde werkstukken volledig centrisch. Door het bijzondere (gepatenteerde) ontwerp wordt de spankracht van de klauwplaat altijd gelijkmatig over de vier klauwen verdeeld. Doordat de krachten van de tegenoverliggende klauwen exact kruislings worden verdeeld, wordt een werkstuk niet aan één kant met meer kracht gespannen. Dat is vooral een voordeel bij werkstukken die gevoelig zijn voor vervorming. Door de constructie van de zelfcentrerende en kracht-compenserende klauwplaat verbetert de rondheid tot negen keer. Hierdoor leent hij zich zelfs voor het opspannen van gietdelen en dunwandige stukken.

In- en omsteltijden beperkt
Al deze eigenschappen maken deze klauwplaat uitermate geschikt voor alle standaard (CNC) draai- en freesbanken maar in het bijzonder ook voor multitasking machines. Doordat de InoFlex 4-klauwplaat vrijwel alle werkstukken gecentreerd spant, worden in- en omsteltijden drastisch beperkt.
En dat was ideaal voor P. van Eijzeren. “Want we hebben de nieuwe draaibank niet gekocht voor een bepaald soort werk of een bepaalde klant”, aldus Kees Faasse. “Nee,  hij moet breed inzetbaar zijn. Soms draaien we er een serie van 500 stuks op, maar het komt ook voor dat we op de machine drie keer per dag een compleet ander product bewerken. Dan scheelt het enorm als je de klauwplaat niet hoeft te wisselen.”

Vooral de flexibiliteit van de Inoflex spreekt Faasse aan. “Ronde, vierkante en zeskantige producten in allerlei soorten materialen kunnen we met deze klauwplaat spannen. We bewerken bijvoorbeeld regelmatig zwart staal voor rooi-assen van uienrooiers. Zwart staal is nooit exact vierkant en daarom plaatsten we bijvoorbeeld een stripje tussen het materiaal en de klauw. Niet ideaal en bovendien een extra handeling, die altijd tijd kostte en dus negatief uitwerkte op de kostprijs. Daar zijn we nu van af.”

Met doorlaat
Ronald van Lente legt uit dat HWR het principe van de zelf-centrerende en compenserende 4-klauwplaat enkele jaren geleden allereerst heeft toegepast in een handbediende versie van de Inoflex. “Maar toen ze die introduceerden kwam er direct de vraag naar een krachtbediende versie voor CNC-machines. Die is in 2015 geïntroduceerd.”  Vervolgens kwam vanuit de markt het dringende verzoek om een versie met doorlaat. Deze heeft HWR dit jaar geïntroduceerd op de vakbeurs Metav, terwijl Spantech de primeur voor de Benelux had op de TechniShow. “De belangstelling was enorm”, aldus Van Lente. “Ook van de zijde van de machineleveranciers, die van hun klanten hoorden dat ze eens bij ons op de stand moesten gaan kijken.”
Voor P. van Eijzeren was het van doorslaggevend belang de Inoflex nu leverbaar is met doorlaat. “Een dichte versie was niet doorgegaan”, aldus Faasse, en daar kan Van Lente zich wel wat bij voorstellen. “Want de doorlaat vergroot het aantal toepassingen natuurlijk flink.”

Meer diameters
De handbediende Inoflex is leverbaar in diameters van 160 tot 1000 mm, de dichte krachtbediende versie van 160 tot 800 mm. De krachtbediende InoFlex 4-klauwplaat met open center doorlaat is momenteel verkrijgbaar in de populaire maten:  diameters 210mm (doorlaat 52mm), 255mm (doorlaat 72mm) en 315mm (doorlaat 91mm). Grotere diameters (400, 500, 630 en 800) volgen later dit jaar.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

IF Design Award voor Rota THW3 klauwplaat

04-05 Idee, vorm, functie – dit waren slechts enkele van de criteria die door de…

Verspanen

Afgedichte 2+2 klauwplaat met lange compensatieslag

20-01 Om aan de toenemende eisen van de markt te voldoen, heeft Schunk de onderhoudsarme…

Verspanen

Spantech breidt spanmogelijkheden verder uit

30-09 Nulpuntspanplaten bieden gebruikers van 3-, 4- en 5-assige freesmachines de mogelijkheid om werkstukken nauwkeurig,…

Verspanen

Zelf-centrerende 4-klauwplaat voor freesbank

19-12 Naast de InoFlex zelf-centrerende én compenserende 4-klauwplaat voor draaibanken brengt de Duitse fabrikant HWR…

Verspanen

Flexibel opspannen op freesdraaibanken

03-04 Spantech Opspantechniek presenteerde op de TechniShow de nieuwe InoFlex VL klauwplaat speciaal voor freesdraaibanken.…

Verspanen

InoFlex 4-klauwplaat verder uitgebreid

19-01 HWR Spanntechnik heeft de InoFlex zelf-centrerende én compenserende 4-klauwplaat verder uitgebreid. Deze klauwplaat spant zowel…

Automatisering

Volledige klauwplaat wissel in minder dan vijf minuten

22-07 Het gepatenteerde klauwplatensnelwisselsysteem Rota FWS maakt een klauwplaatwissel van minder dan 5 minuten mogelijk.…

Geen categorie

Complete klauwplaatwissel in minder dan vijf minuten

13-04 Het klauwplatensnelwisselsysteem ROTA FSW van Schunk maakt een snelle klauwplaat wissel in minder dan…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X