Flexibel opspannen op freesdraaibanken

Spantech Opspantechniek presenteerde op de TechniShow de nieuwe InoFlex VL klauwplaat speciaal voor freesdraaibanken. Deze zelf-centrerende én compenserende 4-klauwplaat is een product van het Duitse HWR Spanntechnik, innovator op het gebied van het centrisch en vervormingsvrij spannen van werkstukken voor de verspanende industrie.

De InoFlex klauwplaat spant zowel ronde, rechthoekige als onregelmatig gevormde werkstukken volledig centrisch. Door het bijzondere (gepatenteerde) ontwerp wordt de spankracht van de klauwplaat altijd gelijkmatig over de vier klauwen verdeeld. “Krachtcompenserend”, noemt Ronald van Lente van Spantech dat. “Dit maakt deze klauwplaat uitermate geschikt voor alle standaard (CNC) draai- en freesbanken en multi-tasking machines. Doordat de klauwplaat vrijwel alle werkstukken gecentreerd spant, worden in- en omsteltijden drastisch beperkt.”

Gewicht-besparend
Recentelijk is een gewicht-besparende versie van de klauwplaat geïntroduceerd, de InoFlex VL, die geschikt is voor freesdraai combinaties. Spantech toonde op de TechniShow de 700 mm uitvoering VL 070, maar dit type is beschikbaar in verschillende versies van 420 tot 1150 mm. Bij de Inoflex VL is alle overtollige gewicht weggenomen om de klauwplaat zo licht mogelijk te maken. Want de tafel van een bewerkingscentrum kan altijd maar een maximaal gewicht aan en dat wil je als gebruiker niet verspelen door een zware klauwplaat. De InoFlex VL werd elders op de TechniShow live gedemonstreerd op een Litz LU 800 AT 5-assig simultaan bewerkingscentrum op de stand van Dormac. Hier was een werkstuk met een gewicht van 500 kilo opgespannen.

Spantech Inoflex op Dormac litz

De InoFlex VL werd live gedemonstreerd op een Litz LU 800 AT 5-assig simultaan bewerkingscentrum op de stand van Dormac. Hier was een werkstuk met een gewicht van 500 kilo opgespannen.

Dunwandige werkstukken
Ronald van Lente noemt de klauwplaat ideaal voor het bewerken van bijvoorbeeld gietstukken of dunwandige werkstukken waar vervorming een rol speelt. “Je spant met de InoFlex VL spanningsarm op. Als de vorm ovaal is, dan blijft die ook ovaal. Een goed eindresultaat is daarmee gegarandeerd.”
Van Lente mocht op de TechniShow veel offerte-aanvragen noteren. “Een 4-klauw hebben de meeste verspaners wel eens gezien, dat is op zich niet zo bijzonder. Maar als je ze dan laat zien hoe bij deze klauwplaat de spankracht gelijkmatig over de vier klauwen wordt verdeeld, ziet men gelijk de voordelen daarvan. “Je kunt hiermee met één spanmiddel alles opspannen. Dat geeft een flexibiliteit die zeker voor toeleveranciers in Nederland heel aantrekkelijk is.”

www.spantech.nl

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

‘Hoofdaannemer’ Dormac biedt altijd een totaaloplossing

20-11 “Door de wens van klanten hebben we onze diensten de laatste jaren steeds verder…

Verspanen

Alles draait om automatisering tijdens open huis bij Dormac

23-10 Dormac presenteert allereerst een uitgebreide line-up van metaalbewerkingsmachines van DN Solutions. Deze zijn specifiek…

Verspanen

Efficiënt verspanen in een gezonde werkomgeving

02-10 De PUMA DNT serie is voorzien van de geavanceerde Fanuc i Plus-besturing met een…

Verspanen

En dat is zeven….

10-09 Spansystemen van HWR zijn bij uitstek geschikt om zowel kubusvormige als ronde componenten optimaal…

Verspanen

DIMF toont toekomst van bewerkingsmachines

17-07 Maar liefst 4.500 klanten uit 55 landen bezochten begin juni de DIMF, die werd…

Verspanen

Indexeerbare klauwplaat blijkt gouden ei voor Teleflex

04-07 Vele kilometers kettingbaan maakt Teleflex jaarlijks om aan de vraag naar allerlei verschillende assemblagelijnen,…

Verspanen

Optimaal verspanen in een digitale fabriek

30-05 Samen met een aantal partners laat Heidenhain in zes workshops zien wat de mogelijkheden…

Bedrijf en Economie

Al ruim 100 exposanten voor TechniShow 2024

30-05 De volgende TechniShow vindt plaats van 12 tot en met 15 maart 2024. Dan…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?