Spantech breidt spanmogelijkheden verder uit

0

Nulpuntspanplaten bieden gebruikers van 3-, 4- en 5-assige freesmachines de mogelijkheid om werkstukken nauwkeurig, snel en zeker op te spannen. Sinds Spantech Opspansystemen uit Veldhoven samen met HWR Spanntechnik in september 2019 op EMO in Hannover de nieuwe SOLIDPoint nulpuntspan-lijn introduceerde, heeft de ontwikkeling niet stilgestaan.

Spantech vertegenwoordigt HWR al meer dan 10 jaar in Nederland, België en Luxemburg. Ronald van Lente van Spantech legt uit: ”Direct bij de introductie vorig jaar van de SOLIDPoint-lijn verrasten we de markt met de unieke combi-nulpuntspanplaat met zowel 96mm als 52mm rasteropname. Deze combinatie van 2 opname-systemen in één nulpuntspanplaat vergroot de flexibiliteit van onze klanten in gebruik en bespaart hen daarnaast veel geld voor eventuele dure adapters.

Het maakt het mogelijk dat de gehele lijn SOLIDGrip-spanners (SOLIDGrip 46, SOLIDGrip 77 en SOLIDGrip 125) op één en dezelfde nulpuntspanplaat wordt bevestigd.” Al deze nulpuntspanplaten zijn volledig compatibel met bekende systemen met 96 en 52mm raster-opname van onder andere LANG Technik. Van Lente: “We zijn heel blij dat deze innovatie verder wordt uitgerold met de introductie van de 2-voudige combi-nulpuntspanplaat, de combi-verhogingsblokken en de combi-Twinblok opname.”

InoZet tuimelklauwsysteem

Het SOLIDPoint Combi-Twinblok.
Het SOLIDPoint Combi-Twinblok.

Innovatie is overduidelijk het sleutelwoord binnen Spantech. Vandaar ook de lange en nauwe samenwerking met strategisch partner HWR-Spanntechnik, die in het recente verleden met de introductie van het InoZet tuimelklauwsysteem en de InoFlex zelf-centrerende èn kracht-compenserende 4-klauwplaat enorme stappen voorwaarts gezet in het solide, nauwkeurig en toch spanningsarm opspannen van werkstukken op draai- en freesmachines.

Van Lente: “Het InoZet tuimelklauwsysteem maakt van een bestaande starre 3-klauwplaat een zelf-centrerende èn kracht-compenserende 6-klauwplaat. Voor veel klanten met dunwandige werkstukken levert dit een enorme tijds- en kostenbesparing op en worden resultaten in rondheid toleranties behaald welke anders niet of moeizaam haalbaar zijn. Omdat InoZet bijna altijd op bestaande 3- en 4-klauwplaten kan worden gemonteerd is het een toegankelijk systeem.”

InoFlex 4-klauwplaat

De InoFlex zelf-centrerende èn kracht-compenserende 4-klauwplaat is volgens Van Lente nog weer van een andere orde: “Niet eerder bestond er een klauwplaat waarmee zo eenvoudig zowel ronde, vierkante en rechthoekige werkstukken in één beweging gecentreerd konden worden opgespannen.” Hij ziet de InoFlex 4-klauwplaat op termijn de standaard 3-klauwplaat vervangen. “Machines worden steeds geavanceerder. We kunnen draaien op freesmachines en we kunnen frezen op draaimachines. Daarmee kunnen we zoveel mogelijk bewerkingen doen in één opspanning wat de nauwkeurigheid, snelheid en dus efficiëntie ten goede komt. Deze ontwikkeling vraagt nieuwe spanmethoden en de nieuwe generatie InoFlex klauwplaten vult dit perfect in.”

Het SOLIDPoint verhogingsblok (100mm).
Het SOLIDPoint verhogingsblok (100mm).

De InoFlex-reeks is inmiddels zo breed dat er nagenoeg voor elke machine of situatie een passende oplossing voorhanden is. Van Lente: “Zowel handbediend als krachtbediend en van diameter 160mm tot 1.800mm. En qua aansluiting op de machine hebben we een grote toegevoegde waarde. Omdat dit ons vakgebied is hebben we de beschikking over veel details van diverse machines en korte lijnen naar de machinefabrikanten. Meestal kunnen we de klauwplaten monteren met standaard systemen. Indien we geen standaard oplossing kunnen bieden dan ontwerpen we een oplossing op maat.”