Faulhaber motor essentieel in servogrijper BMO

Met de robotcellen van BMO Automation uit Nederweert is geautomatiseerde productie mogelijk van uiteenlopende seriegroottes – zelfs unicaten. Hierbij speelt een servogrijper, aangesloten op de robotarm, die BMO samen met Faulhaber heeft ontwikkeld, een belangrijke rol. In de servogestuurde grijpklauwen zorgen borstelloze DC servomotoren met geïntegreerde Speed Controller van Faulhaber voor de benodigde precisie en betrouwbaarheid.

Met de Drive Selection Tool op de Faulhaber-website vond het team van BMO Automation de passende motor voor de servogrijper.

“Bij BMO zien we performance als een functie van flexibiliteit en productiviteit. Met de servogrijper is significant meer flexibiliteit mogelijk en klanten kunnen automatiseringen uitvoeren voor een batchgrootte van 1. Dit is de toekomst”, benadrukt Marketing Manager Maarten van Bun van BMO. “Een eenvoudige robot of cobot voert dezelfde taak 1000 keer uit. Maar wij geloven dat de automatisering van kleinere productseries in één doorloop de toekomst heeft. We kunnen ook automatisch 1000 componenten verspanen, maar opgesplitst in verschillende series met lage volumes.”

Hoge variatie, hoge volumes

Als je kleine hoeveelheden produceert, heb je meestal hogere marges dan bij massaproductie. Tegelijkertijd moet je meer geld en manuren investeren als de werkstukken tussen de afzonderlijke draai- en freesprocessen handmatig moeten worden geladen. Daarom is het voor de verspanende industrie zo revolutionair om een oplossing te hebben waarmee je veel verschillende stukken kan maken met CNC draaibanken en freesmachines, én hoge volumes kan produceren. Hiervoor combineert BMO Automation de voordelen van palletautomatisering met een optie om ook afzonderlijke werkstukken automatisch te laden.

De productie van hoge variatie bij hoge volumes wordt onder andere mogelijk gemaakt door de servogestuurde grijpklauwen, die gegarandeerd nauwkeurig en betrouwbaar werken dankzij aandrijvingen van Faulhaber. In de servogrijper drijft een motor een spindel aan als onderdeel van een lineair gidssysteem. De grijpklauwen zijn verbonden met gidsblokken en bewegen nu naar de gewenste positie voor het product dat in de draaibank moet worden geladen. De afmetingen van het werkstuk kunnen veranderen tijdens het draai- of freesproces. De servogrijper past daarom automatisch de positie van de grijpklauwen aan, zonder de beladings- en ontladingscycli te wijzigen. De grijper hoeft dus niet te worden gewisseld.

Met de Drive Selection Tool op de Faulhaber-website vond het team de passende motor. Het team van Faulhaber ondersteunde BMO Automation ook, bijvoorbeeld met een controle van de scriptbestanden voor de communicatie met de Intelligent Control Software van BMO. De ontwikkeling nam ongeveer een jaar in beslag, inclusief een testfase van twee maanden met referentieklanten. De grootste uitdaging was om een betrouwbare oplossing in te bouwen met de kleinst mogelijke afmetingen en het laagst mogelijke gewicht, om zo min mogelijk uitwerking te hebben op de laadcapaciteit van de robot. “Hier biedt Faulhaber een compacte en toch krachtige oplossing, en zowel de mechanische als de elektronische component wisten ons te overtuigen”, aldus Van Bun.

In de servogestuurde grijpklauwen zorgen borstelloze DC servomotoren met geïntegreerde Speed Controller van Faulhaber voor precisie en betrouwbaarheid.

In de servogestuurde grijpklauwen zorgen borstelloze DC servomotoren met geïntegreerde Speed Controller van Faulhaber voor precisie en betrouwbaarheid.

Automatisch voordeel

“Met CNC-automatisering verhoog je de productiviteit, de bewerkingstijd kan omlaag en je kan ook beter omgaan met het tekort aan specialisten”, zegt Van Bun. Het voordeel van een geautomatiseerde oplossing op basis van robotica werd tijdens de pandemie nog eens extra onderstreept. “Corona had een enorme impact op de metaalindustrie. Aan het begin van de crisis hielden veel investeerders hun hand op de knip.

Maar dit veranderde al snel: CNC-automatisering is namelijk niet alleen een oplossing voor de toekomst, maar ook al voor vandaag. Een robot wordt niet ziek. En zelfs met beperkte arbeidstijden kan een menselijke operator met de robotica van BMO het productieniveau op peil houden.” Met geautomatiseerde productie kunnen productieprocessen ook weer in-house worden gehaald.

Allerlei nadelen van het outsourcen zijn daarmee verleden tijd. Denk alleen al aan de gesloten grenzen, reisbeperkingen, beperkingen voor het vrije verkeer van goederen, lokale lockdowns en langere inspecties bij grensovergangen en douaneposten. Van Bun: “Als je wil automatiseren, is het belangrijk een nauwkeurig proces op te zetten, dat de veiligheid altijd optimaal waarborgt. Deze nauwkeurigheid en vooral ook de herhaalnauwkeurigheid zijn belangrijk. Als alles compleet automatisch werkt met lage foutpercentages, dan werkt onze automatiseringsoplossing namelijk zonder mensen in de buurt. Daarom moet het proces absoluut betrouwbaar zijn. Met de producten van Faulhaber kunnen we vertrouwen op kwaliteit, veiligheid en complete zorgeloosheid.”

Compacte alleskunner

BMO heeft recentelijk de nieuwe Iridium serie geïntroduceerd. Dit is een compacte alleskunner voor draai- én frees machines. De nieuwe robotcel is verkrijgbaar als Sideloader en Frontloader en geschikt voor zowel het automatiseren van draai- én freesbanken. De Iridium serie kent een ‘Entry’ en ‘Advanced’ uitvoering met een producttafel of twee productlades. Single-Batch én Multi-Batch. Net als de rest van de robotautomatiseringen in het BMO portfolio kan ook de Iridium aan twee CNC machines gekoppeld worden.

De Iridium robotcel is verkrijgbaar als Sideloader en Frontloader.

De Iridium robotcel is verkrijgbaar als Sideloader en Frontloader.

 

 

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

BMO Automation gaat live

18-03 BMO Automation gaat donderdag 19 maart vanaf 13.00 uur live demonstraties geven via haar…

Verspanen

Live snijden op nog meer vierkante meters

17-09 Met zes bewerkingscentra en een automatiseringssysteem heeft Hedelius op deze EMO de grootste stand…

Automatisering

Officiële opening nieuwe vestiging Yaskawa Benelux

10-07 Op feestelijke wijze is de nieuwe vestiging van Yaskawa Benelux op de Brainport Industries…

Plaatbewerking

Multispot-optiek soldeert thermisch verzinkte platen

11-04 Laserstralen kunnen metalen efficiënt en nauwkeurig smelten, en zelfs verdampen. Daarom worden ze gebruikt…

Automatisering

Robotevenement voor verspaners

19-12 Teqnow, het platform van Koninklijke Metaalunie dat de aandacht voor en toepassing van toptechnologie…

Automatisering

Nieuwbouw voor BMO Automation en BMO Precision Parts

10-12 BMO uit Nederweert heeft in Nederweert een kavel gekocht om een nieuw bedrijfspand te…

Automatisering

BMO robotcel wisselt spantangen automatisch

16-03 De nieuwste innovatie van BMO Automation is een Platinum 24F robotcel die specifiek ontwikkeld…

Bedrijf en Economie

TechniShow Innovation Awards voor BMO, Style, Kuunders en Trumpf

07-03 BMO Automation, Style CNC Machines, Kuunders Technoworks en Trumpf zijn de winnaars van de…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X