Fiberlaser wint terrein bij lasersnijden

De fiberlaser begint langzaam terrein te winnen van de vertrouwde CO2 bron bij het snijden van plaatmateriaal. Veel ondernemers in de plaatwerkindustrie worstelen echter met de vraag welke keuze ze moeten maken bij de aanschaf van een nieuwe lasersnijmachine. Bystronic probeerde onlangs antwoord te geven op die vraag tijdens een viertal workshops in België en Nederland.

De belangstelling voor de workshops was groot. Er waren zoveel inschrijvingen dat een aantal mensen moest worden teleurgesteld.
Bystronic merkt ook aan de verkopen een groeiende belangstelling voor de fiberlaser. Dit jaar zijn er al vier verkocht: aan Drameco in Coevorden, Verschoor Metaal Techniek in Culemborg, Van Schijndel Metaal in Dongen en Ridder Drive Systems in Harderwijk. Wereldwijd heeft de Zwitserse machinebouwer inmiddels zo’n 150 fiberlasers geïnstalleerd, vooral sinds de 3 en 4 kW bronnen op de markt zijn. De ontwikkelingen bij de fiberlasers gaan zo snel, dat Bystronic nog niet kan zeggen welk vermogen het werkpaard gaat worden; 4 kW zou kunnen, maar misschien wordt het wel 6 kW.

Diverse vragen
De workshops maakten duidelijk welke vragen zoal bij ondernemers leven: welke materialen kan een fiber snijden, gaat de fiber werk wegsnoepen bij het watersnijden, maakt de fiber het interessant om uitbesteed snijwerk zelf te gaan doen? En vooral: wat zijn de voor- en nadelen van de fiber-, respectievelijk de CO2-bron?
Erik Metternich van Bystronic Benelux verklaarde dat beide lasersnijmachines ongeveer even duur zijn qua aanschafkosten. Een verschil in operationele kosten is er echter wel. Dat kan oplopen tot wel 60 procent ten gunste van de fiber. Mario Diepenthaler, productmanager laser & automation, relativeerde dat percentage echter door te stellen dat de operationele kosten slechts 5 procent van het totale kostenplaatje bedragen.

Bystronic kan in ieder geval precies laten zien wanneer welke bron de voorkeur geniet. In algemene zin is de fiber vooral interessant bij dun materiaal (tot 4 à 5 mm). Maar Diepenthaler liet tijdens de workshop werkstukken van 10 mm dik RVS rond gaan, gesneden met een fiberlaser, met een mooie snijkwaliteit. “Twee jaar geleden zou ik nog hebben gezegd: dat kan niet”, aldus Diepenthaler.
Hij toonde vervolgens een aantal tabellen voor staal, RVS en aluminium, die hij gekscherend voorstelde als de ‘Bob Marley tabellen’. Ze staan vol met groene en rode blokjes in allerlei lichte en donkere varianten, precies zoals de veelkleurige mutsen die de legendarische reggae-zanger altijd droeg. De tabellen laten zien bij welke materiaaldikten de fiber of de CO2 de voorkeur geniet, rekening houdend met aspecten als snijsnelheid en snijkwaliteit en uiteindelijk dus de kosten per onderdeel. Bystronic liet er vooral mee zien dat eigenlijk per ondernemer moet worden bepaald wat voor hem de beste lasersnijtechniek is, rekening houdend met de samenstelling van zijn productenpallet.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Van Dulst Techniek neemt Europese primeur mee naar TechniShow

18-01 De Soco SLT-80 is een fiberlaser installatie met tien gestuurde servomotorassen en een capaciteit…

Plaatbewerking

Landré introduceert HSG fiberlasers

12-07 Landré, die dit jaar 160 jaar bestaat, is verheugd met de nieuwe samenwerking: “Landré…

Plaatbewerking

Nieuwe fiberlaser geeft MKM Roestvaststaal power

27-02 MKM is het bedrijf van Martijn Knoops. Het is een pure RVS-specialist, die ook…

Plaatbewerking

Bystronic en Dumaco intensiveren partnerschap

17-01 In Oss is een nieuwe 10 kW Bystar fiberlaser aan de bestaande automatisering gekoppeld.…

Plaatbewerking

Snijsnelheid én snijkwaliteit op topniveau

14-12 Toen de industrie overschakelde van CO2-lasers naar fiberlasers voor hogere snijsnelheden en lagere bedrijfskosten,…

Plaatbewerking

Senfeng laser perfecte oplossing voor Hutten Machinery

29-09 Hutten Machinery is een klein metaalbedrijf. Frank Hutten runt het samen met zijn vrouw…

Plaatbewerking

Orfa Visser is weer terug bij Bystronic

28-09 Orfa Visser is een begrip in de Nederlandse metaalbewerkingsindustrie. Het bijna 100 jaar oude…

Plaatbewerking

Trumpf presenteert nieuw fiberlaser-werkpaard

27-06 “De TruFiber 2000 P is geschikt voor toepassingen variërend van lasersnijden en laserlassen tot…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?