Fieldlab Flexible Manufacturing onderzoekt toepassing robotica in maakindustrie

Het Fieldlab Flexible Manufacturing opende op 3 september haar deuren op de Brainport Industries Campus. In dit Fieldlab wordt geëxperimenteerd met robots en andere vormen van productieautomatisering om zo een Flexible Manufacturing System voor kleine productieseries rendabel te maken.

De officiële openingshandeling werd verricht door Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink, voorzitter van FME en Smart Industry. Tevens reikte zij aan de penvoerder van het project, John Blankendaal van Brainport Industries, het Smart Industry Fieldlab schildje uit. Hiermee werd de eerdere toekenning van de officiële status van Fieldlab Flexible Manufacturing als Smart Industry Fieldlab nogmaals bevestigd.

In het Fieldlab Flexible Manufacturing, dat deel uitmaakt van het innovatieprogramma ‘Fabriek van de Toekomst’, werken meer dan 20 bedrijven en kennisinstellingen samen aan het demonstreren van de mogelijkheden die digitalisering en robotisering bieden voor het flexibel en kwalitatief hoogwaardig uitvoeren van kleine serieproductie, tegen massaproductie kosten. Dit gebeurt aan de hand van een aantal geïntegreerde demonstratieprojecten op het gebied van mens-robot samenwerking, zelflerende assemblagelijnen, Flexible Handling, leidend tot een volledig geautomatiseerde uitvoering van taken, en Bin Picking, gericht op het door een robot foutvrij picken en oriënteren van onderdelen in het productieproces. “De Nederlandse industrie produceert componenten en producten in kleine series en vaak in een zéér gevarieerde mix aan uitvoeringen. Daardoor is geautomatiseerde fabricage kostbaar en vraagt het veel programmeertijd. Onder andere door de tijd voor het opnieuw programmeren van robots terug te brengen kan automatisering van de productie ook voor kleine series rendabel zijn“, aldus John Blankendaal. “In dit Fieldlab demonstreren we dat aan de hand van een aantal robot-opstellingen die zijn ontwikkeld voor de specifieke vraagstukken uit deze industrie. Bedrijven zijn dan ook meer dan welkom om zich in het Fieldlab hierover te laten informeren.”

Door de Smart Industry Fieldlab status levert Flexible Manufacturing een bijdrage aan het Smart Industry netwerk, betrekt het nieuwe ondernemers en werkt het samen met andere Fieldlabs. Daarnaast krijgt de Smart Industry Hub Zuid, waarin het Fieldlab gevestigd is, hierdoor ook steeds meer zichtbaarheid en organisatie.

De officiële openingshandeling werd verricht door Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink, voorzitter van FME en Smart Industry. (foto: Bram Saeys)

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Slim leren, slim produceren en slim verdienen

01-10 Het is voor het eerst dat de vakbeurs METAVAK de handen ineen slaat met…

Bedrijf en Economie

Nieuwe cao Metalektro definitief

13-09 De organisaties kwamen 14 juli tot een principeakkoord over de nieuwe cao. Behalve nieuwe…

Automatisering

Construsteel maakt staalbouw werkplaats digitaal

01-09 Deze Smart Industry oplossing is onderdeel van de ConstruSteel-productlijn ‘De digitale werkplaats’. Staalbouw- en…

Bedrijf en Economie

Cao-akkoord: werknemers metalektro krijgen er 5,3% bij

14-07 Het onderhandelingsresultaat is bereikt na maandenlang actie voeren met talrijke ‘staakstraten’ door het hele…

Verspanen

Efficiënt en foutloos produceren door digitale operator ondersteuning

11-07 Zoals ook in het vorige artikel genoemd, is er binnen Smart Industry (Industry 4.0)…

Bedrijf en Economie

FME-voorzitter bespreekt innovatiepact met de koning

07-07 “Het versterken van onze strategische autonomie is niet alleen om geopolitieke redenen belangrijk, maar…

Bedrijf en Economie

Basismetaal en gieterijen bundelen krachten in Metaal Nederland

21-05 Voorheen werkten bedrijven binnen de Vereniging Nederlandse Metallurgische Industrie (VNMI) en de Algemene Vereniging…

Personeel en Opleiding

Maakindustrie Brainport wil ‘Deeltijd-ww nieuwe stijl’

10-05 Een nieuwe regeling is volgens de organisaties hard nodig. “Bedrijven in onze regio investeren…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X