Fierde braamt kleine werkstukken af op Techni-Show

Bij het handmatig afronden en afbramen zijn het juist de kleine werkstukken die veel handenarbeid verlangen en lastig zijn te ontbramen. Hoe pak je ze vast en hoe voorkom je dat je je vingers verwond? Het nieuwe bedrijf Q-fin in Bergeijk biedt een oplossing met Fierde. Op de Techni-Show zullen twee werkende machines worden gedemonstreerd.

De Fierde is een machine waarmee de lastigste delen tot 200 mm breed – vaak 60 tot 70 procent van het totaal aantal werkstukken – machinaal ontbraamd kunnen worden. Dit gebeurt snel, tot wel 1.000 stuks per uur, eenvoudig en met een hoge kwaliteit. “Echt een goede oplossing voor de kleinere en smallere delen”, aldus John Neutkens van Q-fin.

Fierde (Finishing Edge Rounding Deburring) maakt gebruik van vacuümtechniek, waardoor kleine delen tijdens het slijpproces stevig worden vastgehouden. De machine is gebaseerd op de ideeën van Koen de Waard. Alle kennis die hij in de loop der jaren heeft opgebouwd over slijpen, heeft hij in deze machine gestopt. Het is een compacte machine, die in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar is. Deze machine is geschikt voor het afbramen, slijpen, borstelen en/of afronden van delen met afmetingen van 20×20 mm tot 200 mm brede delen en voor het finishen van strippen, kokerprofielen en werkstukken met een maximale breedte van 200 mm. Fierde kan worden uitgerust met twee koppen, waarbij voor beide koppen, al naar gelang de toepassing, de keuze kan worden gemaakt tussen een slijpband, een komslijpkop of een topborstel. De te slijpen delen worden op een traploos instelbare frequentiegeregelde transportband door de machine gevoerd. Essentieel is daarbij het vacuümsysteem dat de delen stevig vastzuigt op de transportband. De hoogteverstelling is motorisch geregeld met digitale uitlezing.

Bedieningsvriendelijk
De eerste Fierde is een jaar lang getest door diverse bedrijven. De medewerkers zijn lyrisch over het gebruik en afrondingsresultaat van de machine. Hij werkt goed door het krachtige vacuümsysteem en is bedieningsvriendelijk door de automatische borsteldiepte instelling. Kleine werkstukken kunnen hierdoor snel, eenvoudig en veilig worden bewerkt. Ook economisch is de machine aantrekkelijk door de hoge standtijd van de slijp- en borstelmiddelen en het lage stroomverbruik. Het bedieningsvriendelijke besturingspaneel, de digitale hoogte-uitlezing, de automatische borstelhoogte compensatie, het eenvoudige schuurbandwisselsysteem en de afneembare materiaalbakken maken de machine ook aantrekkelijk vanuit ergonomisch oogpunt. Een speciaal op Fierde afgestemd (nat) afzuigsysteem maakt het geheel tot een compacte, complete installatie met CE keurmerk. Dit afzuigsysteem kan overigens ook perfect worden gebruikt bij andere machines.

Aanvulling op bredere machines
John Neutkens stelt dat de Fierde echt iets toevoegt aan de bestaande bredere machines. “Want juist de kleinere delen gaan niet of uitermate moeizaam op deze bredere machines. Als het al gaat dan zijn de risico’s op het beschadigen van de machine groot. Een bredere machine mist de mogelijkheden om kleinere werkstukken goed en veilig te transporteren door het gebrek aan drukrollen daar waar het borstelmateriaal en dus de bewerking is. De afstanden tussen de drukrollen zijn groot en worden tegenwoordig ook vaak met een vacuümsysteem opgelost. Zo’n systeem gaat op een grote machine echter pas werken bij grotere werkstukken omdat dan onderdruk opgebouwd kan worden. De kracht om kleine werkstukken vast te zuigen is nihil en feitelijk liggen deze los in de machine. Alleen door de snelheid van de borstels ver naar beneden te brengen blijven ze dan met goed geluk liggen. Werkstukken moeten toch minimaal 150×150 mm breed en 100% vlak zijn om ze goed op een brede machine te kunnen bewerken. Met deze wetenschap is de Fierde ontworpen. Het is eigenlijk een grote machine die negen keer is terug geschaald. Hierdoor zijn werkstukken van 20×20 mm ineens heel groot en is in verhouding 15×15 mm de kleinste maat. 10×10 mm is zelfs mogelijk wanneer het werkstuk niet te dik is. Tot 3 mm dik gaat 10×10 mm probleemloos.”

Door het terug schalen kloppen de verhoudingen veel beter, is de kracht van het vacuüm hoger en worden de werkstukken tijdens het transport ook echt vastgehouden. Voor langere werkstukken is de machine ook nog eens extra uitgevoerd met drukrollen zodat ook deze veilig getransporteerd worden. Doordat de werkstukken op een veilige manier vastliggen kan er meer kracht op de werkstukken gezet worden. Dat maakt de afronding veel beter.

Trommelen
Kleine delen kunnen ook worden getrommeld, maar ook ten opzichte van deze techniek biedt de Fierde volgens Neutkens voordelen. “De trommel is zeker een oplossing maar wanneer er echt bramen op het werkstuk staan of spatjes op het werkstuk zitten, dan zullen deze toch eerst handmatig moeten worden verwijderd, want de trommel kan hier niks mee. En van dat handmatige willen we nu juist af. Verder is het bewerken op een Fierde sneller wat gunstig is voor een snelle uitlevering. We hebben ook geen chemicaliën nodig. Ook dat is een voordeel, want de afvoer hiervan kost ook weer extra geld.”

Magneten voor stalen werkstukken
De Fierde is in eerste instantie ontwikkeld voor het bewerken van kleine RVS werkstukken. Maar er komt binnenkort ook een versie op de markt voor het afronden van staal. Hier worden de werkstukken op de transportband vastgehouden met magneten in plaats van vacuüm.

John Neutkens denkt dat er een grote markt is voor de Fierde slijpmachines. “Eigenlijk kan iedereen die een lasersnijmachine heeft zo’n machine goed gebruiken. Het afbramen, afronden of slijpen van kleine onderdelen is nu nog vaak handwerk en daar moeten we echt vanaf. Het is rotwerk en bovendien kost het veel geld. Als je de aanschafprijs van de Fierde neemt en een afschrijvingstermijn van 5 jaar neemt, dan kost deze machine je 6 à 7 euro per uur. Daar kun je geen man voor aan het werk zetten. Wij kunnen nu dankzij de toepassing van vacuümtechniek – en straks ook magneettechniek – een machine aanbieden die de kleine delen goed vasthoudt. Juist daardoor kunnen deze delen met een uitstekende kwaliteit worden bewerkt.”

Q-fin, hal 7 stand B021

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

Intelligente procesbewaking verhoogt de kwaliteit slijpproces

31-01 Wanneer werkstukken automatisch worden bewerkt, is er een groot risico op afkeur als de…

Oppervlaktetechniek

Slijpen met minder geluid, stof en trillingen

03-10 Claus Genau, hoofd van de afdeling Productontwikkeling/Fabricage en Centrale Testomgeving bij fabrikant Pferd, weet…

Oppervlaktetechniek

Lassen en slijpen zonder compromissen

30-08 Experts van 3M zullen op de beurs aanwezig zijn om de uitdagingen, waar de…

Plaatbewerking

3D-vision cruciaal bij automatisch ontbramen, afronden en finishen

27-06 Q-Fin Handling Solutions is in het leven geroepen met het doel de gebruikers van…

Plaatbewerking

De Multibrush, alle finishmogelijkheden in één machine

13-10 Q-Fin is begin dit jaar begonnen met het ontwikkelen van een machine met de…

MetavakNieuws

TFT laat cobots schuren, slijpen en polijsten

24-09 Al sinds 1998 staat TFT (Tools For Technology) voor innovatieve en functionele maatwerkoplossingen op…

Plaatbewerking

Slijpen zonder concessies

28-08 Het bedrijf is actief in elke industrie waarin wordt gesneden – dus ook in…

Verspanen

Eerste GrindingHub trekt 9.500 bezoekers

06-06 “We zijn meer dan tevreden met het succes van deze allereerste GrindingHub. Het hele…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV