Slijpen met minder geluid, stof en trillingen

Pferd is er in geslaagd de emissie van geluid, stof en trillingen tijdens het slijpen te verminderen. Hierdoor kunnen productiebedrijven met modern gereedschap de arbeidsomstandigheden verbeteren en de tevredenheid van de gebruikers verhogen.

Bij de ontwikkeling van de CC-Grind Robust-slijpschijf heeft Pferd van meet af aan oog gehad voor het verminderen van de emissie van geluid, stof en trillingen.

Claus Genau, hoofd van de afdeling Productontwikkeling/Fabricage en Centrale Testomgeving bij fabrikant Pferd, weet heel goed dat fysieke belastingen op de werkplek kunnen leiden tot gezondheidsproblemen bij de medewerkers. “Al sinds 2010 zijn we daarom onder de naam ‘Pferdergonomics’ intensief bezig met de belastingen die optreden tijdens het slijpen. Dat heeft veel kennis opgeleverd voor het verbeteren van de ergonomie. En deze kennis heeft de manier waarop we werken, denken en producten ontwikkelen blijvend veranderd. Sindsdien wordt elk Pferd-gereedschap al in de vroege ontwikkelingsfasen daarop beoordeeld en geoptimaliseerd”, zegt Genau. Pferdergonomics heeft nieuwe ontwikkelingen en innovaties opgeleverd die een oplossing kunnen bieden voor de problemen van Pferd-klanten en de gezondheid van de gebruikers kunnen beschermen.

Goede oplossingen nodig

“De meest voorkomende oorzaken van beroepsgerelateerde ziektes zijn nog steeds te vinden op het gebied van emissie van geluid en stof”, aldus de ontwikkelingsingenieur. De gevolgen van deze emissies variëren van gehoorproblemen tot blijvende arbeidsongeschiktheid. Arbowetgeving vormt de basis om werknemers hiertegen te beschermen. Voor de werkgevers en hun veiligheidsfunctionarissen betekent het voldoen aan de arbo-eisen een steeds grotere uitdaging. Terwijl wordt gestreefd naar efficiëntie en een hogere productiviteit, moeten de mensen en hun gezondheid centraal staan. “Het gaat om ogenschijnlijk tegenstrijdige belangen waarvoor goede oplossingen nodig zijn”, zegt Genau.

CC-Grind Robust-slijpschijf

Veel productiebedrijven zochten naar mogelijkheden om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Een proces waarover in dit verband al snel wordt nagedacht, is slijpen, omdat dit vaak erg luidruchtig is en soms gepaard gaat met de emissie van stof. “Op dit gebied hebben we in het kader van Pferdergonomics intensief onderzoek gedaan en we zijn meerdere keren tot duidelijke verbeteringen gekomen”, zegt Genau. “Het meest recent met onze CC-Grind Robust-slijpschijf die tijdens het gebruik aanzienlijk minder geluid produceert dan de voorheen gebruikte afbraamschijven. Geluidsmetingen bij klanten tijdens werkzaamheden hebben dit bevestigd: de geluidsoverlast kon bij een haakse slijpmachine met snoer significant worden gereduceerd van meer dan 100 naar ongeveer 94 dB(A) en bij een haakse slijpmachine met accu van 96 naar minder dan 89 dB(A).”

Veel minder stof

Genau legt uit: “CC-Grind Robust is dankzij het nieuwe ontwerp in veel opzichten en in vergelijking met de afbraamschijf verreweg het betere slijpgereedschap. De constructie op een glasvezelversterkte kunststof schijf maakt het gereedschap aanzienlijk lichter en maakt een robuust, veilig en trillingsarm gebruik mogelijk.”

Dankzij de geoptimaliseerde vorm van de steunschijf ontstaat altijd het ideale contactoppervlak met het werkstuk. Dit zorgt voor een hoge materiaalafname en is essentieel voor de snelle voortgang van het werk. “En omdat we hier technisch gezien geen gebonden slijpgereedschap hebben, maar een flexibel slijpmiddel, genereren we ook veel minder stof. Want in vergelijking met het slijpproces van een afbraamschijf ontbreken bij CC-Grind Robust bindings- en bewapeningscomponenten die aanzienlijk bijdragen aan het ontstaan van stof. Daarnaast zorgen de agressiviteit van de slijpkorrel en de optimale werkhoek in het werkstuk voor minder stofvorming door het materiaal; omdat we spanen produceren, geen stof. Plotseling treedt hier een eenvoudige logica in werking: Hoe groter en zwaarder de verwijderde spanen, hoe kleiner het risico dat het stof in de longen terechtkomt.”

Dat de Robust-slijpschijven ook nog efficiënt werken is een ander voordeel. “Hierbij gaat het om vragen over het verspaningsrendement en de werksnelheid maar ook om zaken als warmte-inbreng in het werkstuk”, legt de Pferd-ingenieur uit. “De CC-Grind Robust-gereedschappen waren in alle opzichten overtuigend in de praktijktests.”

Pferd-Rüggeberg
Stand H132

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

Lassen en slijpen zonder compromissen

30-08 Experts van 3M zullen op de beurs aanwezig zijn om de uitdagingen, waar de…

MetavakNieuws

TFT laat cobots schuren, slijpen en polijsten

24-09 Al sinds 1998 staat TFT (Tools For Technology) voor innovatieve en functionele maatwerkoplossingen op…

Plaatbewerking

Slijpen zonder concessies

28-08 Het bedrijf is actief in elke industrie waarin wordt gesneden – dus ook in…

Verspanen

Eerste GrindingHub trekt 9.500 bezoekers

06-06 “We zijn meer dan tevreden met het succes van deze allereerste GrindingHub. Het hele…

Plaatbewerking

De slijptol is bij MWA steeds minder te horen

14-02 De F1200 ontbraammachine is geschikt voor het nabewerken van plaatdelen tot 1200 mm breed.…

Oppervlaktetechniek

GrindingHub wil middelpunt slijptechnologie worden

31-01 GrindingHub, de nieuwe vakbeurs voor slijptechnologie, biedt van 17 t/m 20 mei een podium…

MetavakNieuws

Licht tot zwaar slijpen, polijsten en frezen

02-10 Kinket SSP is importeur en leverancier van schuur-, slijp- en polijstmaterialen alsmede de daarbij…

Verspanen

Volautomatische oplossing voor slijpen Weldon opspanvlakken

12-07 Dit project wordt uitgevoerd in opdracht van een nieuwe klant, een internationale marktleider in…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?