Flexibele buigoplossingen

Amada toonde op de Blechexpo diverse buigtechnieken, allemaal met de zelfde leidende gedachte: flexibiliteit. Enerzijds stonden ergonomische ruimtebesparende oplossingen voor het bewerken van kleine tot zelfs de kleinste buigdelen met een hoge complexiteit centraal.

Anderzijds werd de nieuwste kantpers met automatische gereedschapswisselaar ATC voor de productie van wisselende seriegroottes en instellingen zonder tijdverlies gedemonstreerd. Bovendien was er een buigrobot te zien, die een continu manarm proces voor het kwalitatief hoogwaardig buigen van bijzonder kleine onderdelen mogelijk maakt.
Om met dat laatste te beginnen: Amada toonde op de stand de EG-6013AR die beschikt over veelzijdige robotautomatisering en speciale sensoren in de achteraanslag voor een hoge productiviteit. De systeemcomponenten van de EG-6013AR zorgen voor de hoogste nauwkeurigheid en lange manloze looptijden in automatische modus. Deze buigcel met robotautomatisering verenigt een servo-elektrische afkantpers met een werkbreedte van 1300 mm en 600 kN perskracht met een op een rail parallel aan de machine verrijdbare robot met automatische gereedschaps- en grijperwisselaar.

Functies robot
De 6-assige robot rijdt op een rails voor de kantbank, de belading kan geschieden vanaf vier verschillende posities. Dit verkort de neventijden en verhoogt de productiviteit. Eveneens zijn er meerdere mogelijkheden voor ontladen: de gebogen werkstukken worden door de robot gestapeld of, als dat niet mogelijk is, in boxen of op een transportband gelegd. Maar de robot doet aanzienlijk meer dan be- en ontladen. Hij wisselt zowel de gereedschappen als zijn grijpers zelfstandig en hanteert het werkstuk gedurende het volledige buigproces via alle gereedschapsstations. Ook voert hij verschillende processtappen uit die bij handmatige bediening niet mogelijk zijn. Zo kunnen de mechanische grijpers ook in het werkbereik van de pers om de gereedschappen heen gevoerd worden om het werkstuk optimaal te volgen. De met tactiele sensoren uitgevoerde achteraanslag van de kantpers detecteert de positie van het werkstuk voor het afkanten in de X- en Y-richting en grijpt bij toleranties zelfstandig corrigerend in. Het geoptimaliseerde achteraanslagsysteem zorgt er zo voor dat zelfs kleine en complexe delen met hoogste nauwkeurigheid worden geproduceerd.

De 6-assige robot rijdt op een rails voor de EG-6013AR kantbank, de belading kan geschieden vanaf vier verschillende posities. Eveneens zijn er meerdere mogelijkheden voor ontladen.

Lange buigdelen
Natuurlijk demonstreerde de Japanse machinebouwer ook een kantbank met ATC. Dit keer de HG-1003ATC. De nieuwste generatie van dit model die op de beurs werd gepresenteerd biedt vooral voordelen bij lange buigdelen: door de driepuntmeting wordt het crowning systeem actief in de hoekmeting betrokken. Daarbij wordt de buighoek van het werkstuk links, in het midden en rechts gemeten om een constant buigresultaat over de volledige lengte te garanderen.

Snelheid en comfort
De nieuwe EG-4010 is de eerste servo-elektrisch aangedreven ergonomische afkantpers met het gepatenteerde Amada DSP-systeem. Dit zorgt voor meer snelheid en comfort, minder energieverbruik en intuïtieve programmering. De nauwkeurige positionering van de persbalk zorgt voor een hoge herhalingsnauwkeurigheid (0,001 mm) en de hoogste kwaliteit. De machine is uitgerust met de intuïtieve besturing AMNC 3i ,waarover alle buigopdrachten snel en ongecompliceerd worden afgewikkeld. Voor een optimaal bedieningscomfort levert de EG-4010 onder andere een instelbare werkstoel, een in hoogte verstelbare fronttafel en voetsteunen alsmede een in hoogte verstelbare besturing die links of rechts kan worden gepositioneerd. Het tussen de matrijzen gepositioneerde hoekmeetsysteem Bi-J van Amada biedt de hoogste nauwkeurigheid bij alle materiaalsoorten en diktes tot 6 mm, waardoor proefbuigingen met materiaalverlies achterwege kunnen blijven. Met tot vier sensoren kunnen zelfs lastige instelplannen makkelijk worden gerealiseerd. De Delta-X achteraanslag maakt een onafhankelijke operatie van de aanslagvingers mogelijk in een bereik van +/- 150 mm in de X-richting en is met twee aangedreven vingers uitgerust.

De nieuwe EG-4010 is de eerste servo-elektrisch aangedreven ergonomische afkantpers met het gepatenteerde Amada DSP-systeem. Dit zorgt voor meer snelheid en comfort, minder energieverbruik en intuïtieve programmering.

Groot bewerkingsspectrum
Tot slot was op de stand de HFE3i-5012 te zien. De HFE3i-serie biedt met een bewerkingsspectrum van 500 kN tot 4.000 kN en werklengtes van 1250 tot 6000 mm oplossingen voor tal van buigopdrachten. Op grond van de grote flexibiliteit en de grote opening van 480 mm, kan de 5012-versie zowel een grote aantal verschillende plaatdiktes aan als ook complexe werkstukgeometrieën. De ergonomische opbouw zorgt hierbij voor merkbaar verbeterde arbeidsomstandigheden en een ontlasting van de operators. Voor maximale veiligheid en bedieningscomfort zorgt de nieuwste generatie van het laser veiligheidssysteem Akas (Akas 5). De kantbank beschikt bovendien over de actueelste achteraanslagoplossing van FAST Finger, die een hoge bewerkingssnelheid in het gebied van de veiligheidszone garandeert. Amada’s eigen gereedschapssysteem AFH is optimaal voor inzet in de HFE3i-5012 afgestemd en minimaliseert middels het zogeheten Stage-Die concept de insteltijden. De machine beschikt de bedieningsvriendelijke en intuïtieve AMNC 3i besturing, die eenvoudig in een netwerk kan worden gehangen. Deze maakt het mogelijk buigopdrachten snel en eenvoudig uit te voeren. Het multi touchscreen beschikt over vier verschillende programmeeropties (Teach-Modus, Direkt-Modus, 2D- en 3D-Modus) voor een hoge mate aan flexibiliteit en productiviteit. Diverse opties, zoals de Delta-X achteraanslag en het hoekmeetsysteem Bi-J zijn beschikbaar.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

D-Cell van LVD verkleint stap naar gerobotiseerd kanten

08-05 D-cell is een competitief geprijsde robotkantcel bestaande uit een hydraulische afkantpers met 50 ton…

Plaatbewerking

Vol huis op Blechexpo

19-04 “De negen hallen van het beurscomplex van Stuttgart zijn volgeboekt”, meldt Georg Knauer, projectmanager…

Plaatbewerking

Klassieker kan nu ook conisch buigen

16-04 De revisie van de klassieker voegt volgens machinefabrikant Schröder, die in Nederland wordt vertegenwoordigd…

Plaatbewerking

Amada opent grootschalig innovatiecentrum

11-04 AGIC komt tegemoet aan de uiteenlopende vereisten waarmee Amada-gebruikers over de hele wereld worden…

Plaatbewerking

Nieuwe kantpers Trumpf voor XXL-onderdelen

08-03 Met een inbouwhoogte van 880 mm en een slag van 700 mm kunnen medewerkers…

Plaatbewerking

MetaalNieuws thema/special Plaat- en Buisbewerking

13-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

Automatisch buigen met maximale flexibiliteit

19-12 De buigcel heeft alle functies die plaatbewerkers nodig nodig hebben om maximale flexibiliteit te…

Plaatbewerking

INNO-Metaal maakt buigcapaciteit toekomstbestending

18-12 INNO-Metaal maakt plaatwerk-, las- en laserlasproducten voor de medische industrie, voedingsmiddelenindustrie, machinebouw en elektrotechnische…

Metaalnieuws inBeeld

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021