FME-leden stemmen in met principeakkoord cao Metalektro

0

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van maandag 18 februari heeft een ruime meerderheid van de FME-leden die onder de cao Metalektro vallen ingestemd met het principeakkoord van 1 februari. De vakbonden raadplegen nu ook hun achterban. De verwachting is dat medio maart duidelijk is of het akkoord tot stand komt.

 

Na maanden van acties is er op vrijdag 1 februari een principeakkoord bereikt in de onderhandelingen voor de cao Metalektro. De nieuwe cao heeft een looptijd van 30 maanden, 1 juni 2018 tot 1 december 2020. De bonden hebben een loonsverhoging uit het vuur gesleept van 8,14% over de looptijd van de cao. Dat is 3,26% per 12 maanden.

Werkgeversorganisatie FME benadrukt verder dat er vooral flink wordt geïnvesteerd in het fit for the job houden van medewerkers door een aanvalsplan op opleiden en ontwikkelen (ter hoogte van € 12 miljoen per jaar) en door afspraken over duurzame inzetbaarheid. Voor de looptijd van de cao is nu een pilot generatiepact afgesproken, waarbij medewerkers minder kunnen werken met 100% pensioenopbouw. Ook is afgesproken om 3.000 flexcontracten om te zetten naar vaste contracten.

Het kan nog circa twee of drie weken duren voordat de nieuwe cao definitief akkoord is. De verschillende vakbonden FNV, CNV, De Unie en VHP2 moeten hun achterban nog raadplagen en stemmen over het nieuwe principeakkoord. Werkgeversorganisatie FME verwacht dat er medio maart meer duidelijkheid is over de nieuwe cao.