FME tevreden over 12 miljard staatsgarantie op kredietlimieten

0

FME is tevreden over de aankondiging van het kabinet voor een garantiestelling van 12 miljard euro om de continuïteit van kredietverzekeringen te waarborgen. Tienduizenden bedrijven maken gebruik van deze kredieten om betalingsrisico’s te verlagen. Als gevolg van de economische risico’s rond de coronacrisis dreigen kredietverzekeraars op grote schaal hun limieten te moeten verlagen of zelfs intrekken.

In de tweede helft van maart kwamen vanuit de FME-achterban al de eerste verontrustende signalen binnen over het verlagen of zelfs beëindigen van kredietlimieten. Dit raakt de hele technologische industrie, want deze limieten spelen een belangrijke rol in productie- en toeleverketens. Ze zijn cruciaal voor het vertrouwen en fungeren als smeerolie van de economie. Zowel multinationals als middelgrote en kleine industrie maken gebruik van kredietlimieten.

Doorroleffect

Het beperken of intrekken van deze limieten betekent dat bedrijven geen bestellingen meer kunnen doen of zelfs geheel stil komen te liggen. Door dit ‘doorroleffect’ stagneert de handelsstroom in de gehele keten. Zonder toegang tot kredietverzekeringen zullen bedrijven vooruitbetalingen willen, voordat zij tot levering overgaan. Dit heeft een enorme impact op de liquiditeitspositie van toch al kwetsbare ondernemingen. “Als gevolg hiervan wordt niet alleen de huidige crisis verdiept, maar gaat straks ook kostbare tijd verloren in de revalidatiefase van de Nederlandse economie. Bovendien komt werkgelegenheid op het spel te staan”, aldus FME.

Goed ontvangen

“Het is heel belangrijk, met name ook voor de middelgrote en kleine industrie, dat FME en het kabinet onze roep om actie hebben opgepakt”, zegt CEO Jellard Koers van Suplacon uit Emmeloord, toeleverancier van plaatwerkproducten en metaalconstructies. “De garantie kan de afgegeven limieten waar mogelijk in stand houden. Daarmee houden we gezamenlijk de business gaande en doen we geen onnodig beroep op de liquiditeit van onze afnemers.”

Jessica van Schijndel, directeur van Van Schijndel Metaal uit Dongen, noemt kredietverzekeringen essentieel voor het voortbestaan van haar bedrijf. “Ze helpen bij het beheersen van kredietrisico’s. Door kredietverzekeringen ben je niet afhankelijk van derden. Maar ik zie nu dat iedereen langzamer betaalt en kredietverzekeraars rekken hun termijnen op. Ik ben daarmee een bank geworden.” Van Schijndel plaatst wel een kanttekening bij de aangekondigde overheidsgarantie. “Het is absoluut een goed signaal, maar we moeten wel vinger aan de pols houden bij de uitvoering.”
Het ministerie van Financiën werkt nu aan het uitwerken van de details van de herverzekering, die voor het hele jaar 2020 zal gelden. Ook is nog goedkeuring nodig van de Europese Commissie. Daarna zal de Tweede Kamer worden geïnformeerd. Het kabinet kondigt de voorgenomen garantiestelling nu al aan om de toenemende druk op kredietverzekeraars en bedrijven te verlichten.