Folie van Micanti wint verkiezing MKB Innovatie Top 100

De gifvrije, zelfklevende folie van Micanti uit Amsterdam, die wordt gebruikt om op scheepswanden te plakken, heeft de hoogste notering behaald in de MKB Innovatie Top 100. Op deze jaarlijkse ranglijst met 100 concrete innovaties van het Nederlandse midden- en kleinbedrijf is de industrie opvallend goed vertegenwoordigd.

De Thorn-D folie van Micanti, waarover MetaalNieuws al eerder berichtte, is een gepatenteerde milieuvriendelijke oplossing om de aangroei van organismen als zeepokken en mossels aan oppervlakken van schepen tegen te gaan. De folie is een soort stekelhuidje dat ervoor zorgt dat organismen geen plek hebben om zich te kunnen hechten. Er komen bij het aanbrengen ervan geen giftige stoffen vrij. Deze stoffen komen dus ook niet meer in het water terecht. Met de folie worden tevens brandstofbesparingen gerealiseerd en daarmee ook een reductie van uitstoot van koolstof- en zwaveldioxide en stikstofoxiden. Bovendien blijven schepen langer aangroeivrij en dat scheelt: door aangroei kan een vaartuig tot wel 40% meer brandstof verbruikten. In 2013 zijn in Nederland, Groot Brittannië, de Verenigde Staten en het Midden Oosten de eerste werkschepen met de folie beplakt.

De tweede plaats is veroverd door het familiebedrijf GPC Kant uit Leens in Groningen. Dit bedrijf pelt in eigen beheer Hollandse garnalen met een door henzelf ontwikkelde en gepatenteerde garnalenpelmachine die 1000 kilo per dag aankan. TheWheel van e-Traction Europe uit Apeldoorn staat op de derde plaats. The Wheel is een elektrische direct-drive in-wiel motor, stator en rotor zijn dus omgedraaid. Alles binnen in het wiel staat ‘stil’, terwijl de buitenkant draait. Bij een voertuig uitgerust met TheWheel is de complete aandrijflijn het wiel zelf.

Lees hier de volledige MKB Innovatie Top 100

De ranglijst werd op 11 juni in het hoofdkantoor van Mercedes-Benz in Utrecht gepresenteerd door de Kamer van Koophandel, Mercedes-Benz en NRC Media. Dat was al voor de negende keer. Alle 100 genomineerde bedrijven hebben succesvolle innovaties doorgevoerd op het gebied van product, dienst, proces of organisatie. Met de realisatie van deze vernieuwingen hebben de ondernemers hun omzet verhoogd, hun voortbestaan zeker gesteld of bestaande producten verbeterd. Aan de MKB Innovatie Top 100 is bewust geen prijs verbonden. De kracht van het initiatief is te laten zien waartoe het MKB in staat is. Zij jagen de economie aan met vernieuwingen.
De jury, onder voorzitterschap van Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink algemeen directeur FME, beoordeelde de nominaties op basis van originaliteit, impact, mate van bescherming, verkrijgbaarheid en de omzetpotentie. Over de drie bedrijven bovenaan eindigden werd door de jury met lof gesproken. Het doorzettingsvermogen en vasthoudendheid van de drie ondernemers werd geroemd. “De folie van Micanti is een echt exportproduct, waar Nederland oprecht trots op mag zijn”, aldus de jury.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Maakindustrie kan in mei weer fysiek samenkomen op MIX Noordoost

31-01 “Corona heeft alle beursagenda’s behoorlijk op z’n kop gegooid, ook die van de maakindustrie.…

Toeleveren

Hannover Messe: digitaal en duurzaam

13-12 “We staan voor de grootste transformatie sinds de industrialisatie”, zegt Jochen Köckler, CEO van…

Personeel en Opleiding

Studentenaward van ACE staat in teken van duurzaamheid

10-05 Nadat Innovace 2020 door de coronapandemie kwam te vervallen, staat de wedstrijd in 2021…

Bedrijf en Economie

Concurrentievoordeel door duurzaamheid

07-04 Het onderzoek, dat Autodesk samen met Frost & Sullivan uitvoerde, bestaat uit kwantitatieve interviews…

Bedrijf en Economie

‘Toeleverancier moet proactief inspelen op circulariteit’

12-01 Duurzaamheid is een thema dat de komende tientallen jaren hoog op de agenda zal…

Bedrijf en Economie

‘Er is maar één weg uit de crisis: innovatie’

15-06 Uit onderzoek van FME blijkt dat in het derde kwartaal van dit jaar ondernemers…

Personeel en Opleiding

Kinkelder pionier in sociale vernieuwing

17-03 Provincie Gelderland heeft er twee nieuwe sociale innovatie BOOST pioniers bij. Gedeputeerde Peter Kerris…

Bedrijf en Economie

Hydro schakelt tandje bij voor klimaat

15-01 Met de benoeming van Sacha Brandt tot Vice-President Commercial Extrusion Europe, schakelt aluminiumproducent Hydro…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X