Fotonica, Vision, Robotica en Mechatronica met kruisverbanden

0

Vision, Robotics & Mechatronics, Photonics Event en de RoboNED- en PhotonicsNL-conferenties vinden op 3 en 4 juni gelijktijdig plaats in de Koningshof in Veldhoven. Hoewel de vakbeurzen en conferenties hun afzonderlijke karakters behouden, wordt meer nadruk gelegd op de kruisverbanden.

“Dat gebeurt in een sterk programma dat wel wat weg heeft van een klavertje vier”, zegt kersverse combo-organisator van Mikrocentrum Mat Josquin. “Deze combinatie is echt geen kwestie van geluk. Eerder het gevolg van een logisch voortborduren op vier veelzijdige technologieën die elk hun eigen podium verdienen, maar elkaar ook versterken. Door de vertrouwde beursvloerindeling te handhaven, maar het inhoudelijk programma zo op elkaar af te stemmen dat elke technologie een eigen zaal krijgt, hebben we een gebalanceerde formule te pakken. Er is ruimte voor theorie én praktijk. Op zichzelf staand én in relatie tot elkaar.”

Vision, Robotics & Mechatronics
Ooit begonnen als Vision Systems, maar al snel uitgebreid met robotica en mechatronica, is Vision, Robotics & Mechatronics al jaren het gezicht van flexibele automatisering in optima forma. Josquin: “Voor de hightech regio’s van Nederland, België en ook Duitsland is de beurs een ontmoetingsplek voor nieuwe visionsystemen, sensoren, robots en motion control. En hoewel het zwaartepunt bij de gebruikelijke productie ligt, vind je er ook slimme, niet-industriële toepassingen. Het laat maar weer eens zien hoe veelzijdig vision, robotica en mechatronica zijn. Wat dat betreft is het leggen van kruisverbanden in deze tak van sport niets vreemds.”

RoboNED-conferentie
Ook het feit dat de RoboNED-conferentie gelijktijdig met Vision, Robotics & Mechatronics plaatsvindt, is inmiddels een traditie. Dit jaar zal, naast de gebruikelijke technologie, ook het maatschappelijke debat aan de orde komen. Josquin: ”Eén van de sprekers is directeur-generaal van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Bernard ter Haar, die de impact van de robots ter discussie zal stellen. Maar ook de toepassingen die in de nabije toekomst serieuze marktkansen bieden staan centraal.”

Photonics Event
Vorig jaar vond het Photonics Event gelijktijdig met Vision, Robotics & Mechatronics plaats. Volgens Josquin waren ook toen de synergievoordelen evident. “Vision en fotonica versterken elkaar natuurlijk enorm. Wel is het fotonicavakgebied veel breder. Het gaat over licht, lasers en lenzen, maar ook over glasvezels, big data en integrated circuits. Toch kan je stellen dat je op het Photonics Event de aanbieders vindt waarop de visionleveranciers een beroep doen. We brengen een groter deel van de waardeketen bijeen.”

PhotonicsNL-conferentie
Nieuw is de conferentie georganiseerd door PhotonicsNL, de landelijke fotonicavereniging. Josquin: “De vakgebieden robotica en mechatronica hebben de RoboNED-conferentie, waar ook de wetenschap flink aan zijn trekken komt. Om balans te brengen, doen we nu hetzelfde voor fotonica en vision. Fotonica is de kraamkamer voor de vision, dus ook deze technologie is gebaat bij het laten schijnen van een fundamenteel licht.”

Workshops & Brokerage
In lijn met de Mikrocentrumformule moet het evenementenkwartet een echte ontmoetingsplek zijn voor kennisuitwisseling en zakendoen. Zijn twee beursvloeren en twee conferenties dan niet genoeg? Volgens Josquin kan het nog beter. “We hebben net als vorig jaar onze Enterprise Europe Network Brokerage. Dit is zakendoen met de snelheid van het licht voor een maximaal rendement. Voor het consolideren van de kenniskant hebben we nu voor het eerst een nieuw workshopconcept.
Dit keer geen hands-on trainingen, maar een discussieplatform. Op basis van een stelling worden inzichten en strategieën gedeeld, om hier vervolgens businesskansen uit te destilleren. Een echte kans voor managers om mee te doen. Wel graag even vooraf inschrijven. Bezoekers kunnen natuurlijk ook prima hun eigen focus aanbrengen door met experts en vakgenoten te praten.“
Vision, Robotics & Mechatronics 2015, Photonics Event 2015, de RoboNED- en PhotonicsNL-conferenties vinden op 3 en 4 juni plaats in het NH Conference Centre Koningshof in Veldhoven. Deelname aan alle evenementen is gratis.