Nieuw record industriële robots

Robotica blijft records breken. Uit een nieuw rapport van de International Federation of Robotics (IFR) blijkt dat er nu wereldwijd meer dan 3 miljoen industriële robots worden gebruikt in fabrieken, een stijging van 10%.

In 2020 werden wereldwijd meer dan 380.000 nieuwe robots aangeschaft. Voor 2021 wordt uitgegaan van 50.000 robots meer dan in 2020, een groei van 0,5% ondanks de gevolgen van de pandemie.

In 2020 werden wereldwijd meer dan 380.000 nieuwe robots aangeschaft. Voor 2021 wordt uitgegaan van 50.000 robots meer dan in 2020, een groei van 0,5% ondanks de gevolgen van de pandemie.

Daling in Europa

Wereldwijd blijft Azië de belangrijkste speler op het gebied van industriële robotica, waar in 2020 maar liefst 71% van het totale aantal robots zijn ingezet. Europa kende een daling van 8% als gevolg van de coronacrisis. Met name de autobranche daalde sterk met 20%, terwijl de industriële sector met 14% juist groeide. Hoewel deze terugval te verwachten was, blijft de sector groeien. Duitsland behoort tot de top vijf afnemers robots wereldwijd (samen met China, Japan, de VS en Korea). In Europa volgt Italië met 13% en Frankrijk met 8%.

Nederlandse markt

Ook in Nederland ontwikkelt de markt voor robotisering zich snel. Vorige maand opende PostNL een sorteercentrum voor kleine pakketten in Nieuwegein. Het sorteercentrum gebruikt 175 robots en robotarmen voor het sorteren, waardoor andere PostNL-locaties meer capaciteit hebben om grotere pakketten te verwerken. Gartner kondigde onlangs ook aan dat datacenters robots inzetten om personeelstekorten op te vangen. Vooral omdat robots – en met name cobots – uitblinken in repetitieve, vervelende en gevaarlijke taken.

Beide gevallen benadrukken de waarde van robotica bij het verbeteren van processen in de toeleveringsketen. Hier spelen personeelsbezetting, het houden van afstand en vertragingen bij de verzending en levering van goederen immers nog steeds een belangrijke rol.

Enrico Krog Iversen, CEO van OnRobot, leverancier van collaboratieve robotoplossingen, is optimistisch over de toekomst van robotica. Maar ook over de manier waarop technologie zowel bedrijven en de toeleveringsketen kan ondersteunen: “Ondanks de gevolgen van de coronapandemie is de wereldwijde robotica-markt voortdurend in ontwikkeling, en dit geldt met name voor collaboratieve robotica, die naar verwachting met 6% zal toenemen. Cobots zijn gebruiksvriendelijk, kunnen veilig samenwerken met werknemers en verbeteren zowel de werkomgeving als de productiviteit.

Dit zijn allemaal kenmerken die bedrijven in staat stellen hun concurrentiepositie te verbeteren. Overheden moeten voorlichting over het gebruik van collaboratieve robots aanmoedigen om de branche, en met name het MKB, bewust te maken van de voordelen zodat onze economieën weer kunnen groeien. Bovendien kunnen alle cobot-fabrikanten, vanwege de grote vraag momenteel, prima samenwerken en alle toekomstige zakelijke kansen benutten.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Universal Robots demonstreert automatiseringsmogelijkheden voor farma-industrie

29-11 “We zien veel belangstelling voor cobots in de farmaceutische en medtech-sectoren. De vele accessoires…

Automatisering

Robotica oplossingen op Metaaldagen

14-09 BMO Automation introduceert de Iridium serie, een compacte alleskunner voor draai- en freesmachines. Deze…

Verspanen

Dormac introduceert nieuwe Lynx 2600Y CNC draaibank

07-09 De nieuwe Lynx met Y-as (ook leverbaar als SY model met naast een Y-as…

Automatisering

Plug & Work-portfolio Schunk nu ook voor Omron en Fanuc cobots

18-08 Dit betekent dat een breed scala aan automatiseringsscenario’s in de kortst mogelijke tijd kan…

Automatisering

Markt voor cobots groeit explosief

26-05 Volgens een nieuw rapport van ABI Research zal de wereldwijde markt voor cobots in…

Automatisering

Slimme Schunk-grijper wint Red Dot

24-05 Als starterspakket komt de plug & work-compatibele EGH module van Schunk al voorgemonteerd bij…

Automatisering

Robots reinigen ziekenhuisbedden

06-03 Weber Hospital Systems, opgericht in 2017, is onderdeel van Weber Machinebouw. De basis van…

Automatisering

ABB lanceert nieuwe generatie cobots voor onervaren gebruikers

24-02 GoFa en SWIFTI zijn intuïtief ontworpen, zodat bedrijven niet hoeven te vertrouwen op interne…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X