FPT-VIMAG pleit voor meer 3D-print kennis en introduceert informatieve infographic

De markt van 3D-printen groeit sinds 2020 sterk, blijkt uit Europese cijfers van CECIMO. Toch is er een aantal mythen over het zogenoemde Additive Manufacturing (AM), constateert Ramon Dooijewaard van FPT-VIMAG. De directeur van de brancheorganisatie voor productietechnologie pleit voor meer kennis over AM.

Met een interactieve 3D-Printing infographic wil FPT-VIMAG het mkb en de Nederlandse maakindustrie informeren over de integrale procesmogelijkheden en voordelen van Additive Manufacturing.

Daarom introduceert FPT-VIMAG een interactieve 3D-Printing infographic om het mkb en de Nederlandse maakindustrie te informeren over de integrale procesmogelijkheden en voordelen van deze technologie.

“In 2021 hebben wij een toename in investeringen en ontwikkelingen van Additive Manufacturing binnen de Nederlandse industrie gezien. Die toename valt samen met de groeiende wens van eindgebruikers om sneller met enkelstuks en kleine series de time-to-market te verkorten en ontwerpen te testen. Daarin neemt Nederland een unieke positie in binnen de Europese maakindustrie. FPT-VIMAG zal die ontwikkeling ook in 2022 stimuleren met inspiratie- en kennisdelingssessies”, zegt FPT-VIMAG-directeur Ramon Dooijewaard.

Interactieve 3D-printing infographic

Een van die activiteiten is de introductie van een interactieve 3D-printing infographic. Hiermee is informatie voor het mkb en voor de Nederlandse maakindustrie over de voordelen en mogelijkheden van Additive Manufacturing gemakkelijk en overzichtelijk bereikbaar. Dat dit nodig is, blijkt uit een onlangs uitgebracht rapport van CECIMO, de Europese organisatie voor de werktuigmachineindustrie en daaraan gerelateerde productietechnologieën.

FPT is hier de Nederlandse vertegenwoordiger van en heeft speciaal aandacht voor Additive Manufacturing. Dooijewaard: “CECIMO bevordert onderzoek en marktgedreven innovatie binnen de European Machine Tool-industrieën. Additive Manufacturing is een van de speerpunten van die innovatie. Dit is geheel in lijn met de FPT-VIMAG-strategie om het algemene kennisniveau rondom 3D-printing significant te vergroten bij het mkb. Wij zien diverse productiviteitskansen en concurrentievoordelen voor de Nederlandse maakindustrie bij het gebruik van 3D-printingtechnieken.”

Mythen rond 3D-printen

Regelmatig deelt CECIMO vanuit haar Marketing Intelligence-functie inzichten over de Europese maakindustrie. In december 2021 publiceerde de organisatie een studie naar de Europese beeldvorming rond de mogelijkheden van Additive Manufacturing. De conclusies uit deze studie weerleggen heersende aannames rond 3D-printen. Wat zijn die aannames en mythen rond 3D-printen?

 • ‘Additive Manufacturing gaat het traditionele productieproces vervangen.’
  Nee, Additive Manufacturing wordt niet gebruikt om productietechnologieën te vervangen, maar juist om deze aan te vullen, te verrijken en te verbeteren.
 • ‘3D-printers kunnen alleen kleine onderdelen maken.’
  Deze aanname is onjuist. 3D-printen is niet alleen geschikt voor het produceren van kleine onderdelen, maar kan op grote schaal bedrijven juist helpen bij het realiseren van rendabele, snelle en flexibele oplossingen voor de productie van grote onderdelen en componenten.
 • ‘Alles kan ge-3D-print worden.’
  Nee, niet alles ge-3D-print worden. Een 3D-printer kan echter wel bijna alle vormen printen, hoe ingewikkeld of gedetailleerd ze ook zijn.
 • ‘De groei van Additive Manufacturing zal leiden tot meer inbreuken op intellectuele eigendomsrechten’.
  Er is geen enkel bewijs van een verband tussen de groei van Additive Manufacturing en de toename in het aantal intellectuele eigendomsinbreuken. In Europa wordt, met succes, wettelijk toezicht gehouden op de technologie en de verschillende toepassingen ervan.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Eerste 3D-geprinte drukvat van Shell gecertificeerd

17-01 Shell is het eerste bedrijf in Europa dat van een derde partij een CE-certificering…

3D

Nieuwe methode bepaalt ‘vloeibaarheid’ van 3D-print poeders

10-01 Poeders zijn een unieke vorm van materiaal. Ze kunnen worden gecomprimeerd en wanneer ze…

Toeleveren

CECIMO economisch positief gestemd ondanks aanhoudende wereldwijde pandemie

05-01 Het is ongebruikelijk om positieve economische indicatoren te zien in de context van verstoringen…

Bedrijf en Economie

TechniShow en ESEF Maakindustrie 2022 uitgesteld

10-12 De reden voor het uitstel is de aanhoudend onzekere situatie omtrent corona. Het is…

3D

Europese subsidie voor 3D-printkompas

10-11 Aan dit project werkt een consortium van verschillende bedrijven en kennisinstellingen uit Noord-Nederland met…

3D

Formnext 2021 alleen toegankelijk voor gevaccineerden en herstelden

13-10 Het wettelijk kader voor deze stap wordt geboden door de Corona Protection Ordinance van…

Verspanen

Positieve energie vult beurshallen van EMO Milano

06-10 Vergeleken met zes jaar geleden, toen de EMO ook in Milaan werd georganiseerd, was…

MetavakNieuws

3D-printen kan de beste oplossing zijn

29-09 Dat verhaal vertelt waarom 3D-printen in dit geval de aangewezen oplossing was voor de…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X