FPT-VIMAG pleit voor meer 3D-print kennis en introduceert informatieve infographic

De markt van 3D-printen groeit sinds 2020 sterk, blijkt uit Europese cijfers van CECIMO. Toch is er een aantal mythen over het zogenoemde Additive Manufacturing (AM), constateert Ramon Dooijewaard van FPT-VIMAG. De directeur van de brancheorganisatie voor productietechnologie pleit voor meer kennis over AM.

Met een interactieve 3D-Printing infographic wil FPT-VIMAG het mkb en de Nederlandse maakindustrie informeren over de integrale procesmogelijkheden en voordelen van Additive Manufacturing.

Daarom introduceert FPT-VIMAG een interactieve 3D-Printing infographic om het mkb en de Nederlandse maakindustrie te informeren over de integrale procesmogelijkheden en voordelen van deze technologie.

“In 2021 hebben wij een toename in investeringen en ontwikkelingen van Additive Manufacturing binnen de Nederlandse industrie gezien. Die toename valt samen met de groeiende wens van eindgebruikers om sneller met enkelstuks en kleine series de time-to-market te verkorten en ontwerpen te testen. Daarin neemt Nederland een unieke positie in binnen de Europese maakindustrie. FPT-VIMAG zal die ontwikkeling ook in 2022 stimuleren met inspiratie- en kennisdelingssessies”, zegt FPT-VIMAG-directeur Ramon Dooijewaard.

Interactieve 3D-printing infographic

Een van die activiteiten is de introductie van een interactieve 3D-printing infographic. Hiermee is informatie voor het mkb en voor de Nederlandse maakindustrie over de voordelen en mogelijkheden van Additive Manufacturing gemakkelijk en overzichtelijk bereikbaar. Dat dit nodig is, blijkt uit een onlangs uitgebracht rapport van CECIMO, de Europese organisatie voor de werktuigmachineindustrie en daaraan gerelateerde productietechnologieën.

FPT is hier de Nederlandse vertegenwoordiger van en heeft speciaal aandacht voor Additive Manufacturing. Dooijewaard: “CECIMO bevordert onderzoek en marktgedreven innovatie binnen de European Machine Tool-industrieën. Additive Manufacturing is een van de speerpunten van die innovatie. Dit is geheel in lijn met de FPT-VIMAG-strategie om het algemene kennisniveau rondom 3D-printing significant te vergroten bij het mkb. Wij zien diverse productiviteitskansen en concurrentievoordelen voor de Nederlandse maakindustrie bij het gebruik van 3D-printingtechnieken.”

Mythen rond 3D-printen

Regelmatig deelt CECIMO vanuit haar Marketing Intelligence-functie inzichten over de Europese maakindustrie. In december 2021 publiceerde de organisatie een studie naar de Europese beeldvorming rond de mogelijkheden van Additive Manufacturing. De conclusies uit deze studie weerleggen heersende aannames rond 3D-printen. Wat zijn die aannames en mythen rond 3D-printen?

 • ‘Additive Manufacturing gaat het traditionele productieproces vervangen.’
  Nee, Additive Manufacturing wordt niet gebruikt om productietechnologieën te vervangen, maar juist om deze aan te vullen, te verrijken en te verbeteren.
 • ‘3D-printers kunnen alleen kleine onderdelen maken.’
  Deze aanname is onjuist. 3D-printen is niet alleen geschikt voor het produceren van kleine onderdelen, maar kan op grote schaal bedrijven juist helpen bij het realiseren van rendabele, snelle en flexibele oplossingen voor de productie van grote onderdelen en componenten.
 • ‘Alles kan ge-3D-print worden.’
  Nee, niet alles ge-3D-print worden. Een 3D-printer kan echter wel bijna alle vormen printen, hoe ingewikkeld of gedetailleerd ze ook zijn.
 • ‘De groei van Additive Manufacturing zal leiden tot meer inbreuken op intellectuele eigendomsrechten’.
  Er is geen enkel bewijs van een verband tussen de groei van Additive Manufacturing en de toename in het aantal intellectuele eigendomsinbreuken. In Europa wordt, met succes, wettelijk toezicht gehouden op de technologie en de verschillende toepassingen ervan.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

TechniShow geeft antwoord op alle vragen over 3D printen

10-08 Met twee pleinen wordt 3D printen één van de hoofdthema’s tijdens TechniShow. Op het…

3D

Automatisering B&R integreert 3D-printer in productiestroom

18-07 Het verkort de doorlooptijd en verlaagt de kosten voor het maken van op maat…

3D

Industrieel 3D-printen: van prototyping naar serieuze productietechnologie

13-07 3D-printen ontwikkelt zich in rap tempo als digitale productietechnologie. Bedrijven zetten het in om…

Toeleveren

Herstel Europese werktuigmachinebouw zet door

16-06 Daar in Schotland debatteerden Europese producenten van werktuigmachines, die zich in Cecimo hebben verenigd,…

3D

Wanneer is 3D-metaalprinten zinvol?

12-04 Veel producten zijn inderdaad printbaar, maar het is echter niet altijd zinvol om dat…

3D

Samenwerking MetaalNieuws en Flam3D

12-04 Tenminste vier keer per jaar zal in MetaalNieuws uitgebreid aandacht worden besteed aan 3D-printen.…

3D

Bijeenkomst over mogelijkheden 3D-printen

28-03 Tijdens deze bijeenkomst bij de 3D Makers Zone in Haarlem worden praktische use cases…

3D

Innovatiehotspot Perron038 kan positie verstevigen

23-02 Wethouder economie René de Heer en Marius Woldberg, directeur van Perron038, ondertekenden onlangs de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X