Frencken Mechatronics tevreden over toeleveringen uit China

Zes jaar geleden begon Frencken Mechatronics in Eindhoven met het structureel afnemen van kleine en middelgrote series hoogwaardige frees- en draaidelen uit China. Hierbij werd de hulp ingeroepen van Emcon in Panningen. Op dit moment levert Emcon producten vanuit China en Maleisië aan Frencken Mechatronics en dochterbedrijf Optiwa in Reuver. Een gesprek met Gerard Wolters, senior buyer van Frencken Europe, en Jan Raijmakers en Johan Peeters van Emcon.

“Aanvankelijk waren we wat sceptisch of Chinese leveranciers wel aan onze consistente en hoogwaardige kwaliteitseisen en leveringsbetrouwbaarheidswensen konden voldoen, zoals we dat van onze West-Europese toeleveranciers gewend zijn. In de afgelopen zes jaar is echter gebleken dat dit zeker kan. Tot nu toe zijn we erg tevreden over de performances van de Chinese toeleveranciers”, aldus Gerard Wolters.

Jan Raijmakers van Emcon vult aan: “Het is wel belangrijk om ter plekke constant de vinger aan de pols te houden om aan de hoge eisen, die wij in West-Europa stellen, te kunnen blijven voldoen. Met onze expertise en kennis van de Chinese toeleveringsmarkt is dit echter voor ons dagelijks werk.” Naast een vaste productiepartner in China heeft Emcon ook leveranciers in Maleisië, India en Oost Europa. Johan Peeters: “We leveren al jaren vanuit Maleisië producten aan Optiwa en binnenkort worden de eerste leveringen vanuit India verwacht. Ook zijn we aan het bekijken of onze Oost-Europese leveranciers iets voor Frencken kunnen betekenen.”

Kwaliteit en leverbetrouwbaarheid
De Frencken Group met vier vestigingen in Nederland, waaronder Frencken in Eindhoven, en vestigingen in Maleisië, Singapore, China en de VS, levert met ruim 1.200 medewerkers wereldwijd als ‘first-tier supplier’ internationaal hoogwaardige mechatronische modules en complete systemen aan toonaangevende bedrijven, zoals ASML, FEI en Philips. Deze bedrijven zijn onder meer actief in de sectoren Medical, Semiconductor, Analytical en Factory Automation. “Dat de kwaliteit en leverbetrouwbaarheid bovenaan staan, staat wat Frencken betreft buiten kijf. Daarnaast speelt de kostenfactor van de toeleveringsdelen ook een belangrijke rol. Met Emcon als partner is dat prima voor elkaar”, aldus Gerard Wolters. “Terugkijkend op de positieve resultaten in de afgelopen jaren zullen we zeker bekijken waar we dit pakket kunnen uitbreiden. Het is voor Frencken bedrijfsfilosofie om uitbestedingen daar neer te leggen waar die het beste thuis horen qua productiemogelijkheden, betrouwbaarheid en kwaliteit. De delen die wij kopen zijn vooral bedoeld voor onze assemblagebedrijven in West-Europa. Daarnaast willen we ook graag de mogelijkheid hebben om ‘local for local’ te leveren ten behoeve van onze vestigingen in China en Maleisië”.

Zorgvuldige selectie
Jan Raijmakers: “Emcon is gespecialiseerd in het beheerst leveren van medium- en hightech verspaande onderdelen en samenstellingen in kleine en middelgrote series vanuit China, Maleisië, Slowakije en sinds kort ook weer vanuit India; zowel voor de Europese markt als voor de lokale markt. Hiervoor werken we nauw samen met zorgvuldig geselecteerde productiepartners en toeleveranciers, zoals Polaris in Shanghai. Door de juiste begeleiding hebben onze productiepartners een hoge leverbetrouwbaarheid en een constant hoog kwaliteitsniveau, vergelijkbaar met West-Europese leveranciers.” Johan Peeters vult aan: “Niet alleen bij onze leveranciers maar ook bij onze klanten streven we naar een langdurig en open partnerschap dat gebaseerd is op onderling vertrouwen. Hierdoor zijn we beter in staat om tot interessante volumes en resultaten te komen.”

Logische samenwerking
Gerard Wolters: “Wij zoeken voor onze klanten ‘the best in class’ toeleveranciers tegen de beste kostprijs. Ook moeten wij onze vestigingen in China en Maleisië lokaal kunnen beleveren. Doordat Emcon veel kennis en ervaring heeft op deze lokale toeleveringsmarkten is de samenwerking tussen Frencken en Emcon een hele logische stap geweest. Dat heeft, zoals is gebleken, alleen maar positieve vruchten afgeworpen. Wij zullen, met het oog op onze ‘dual- source’ filosofie, zeker van de expertise van Emcon gebruik blijven maken, waarbij het toeleveringspakket vanuit Azië nog verder zal worden uitgebreid.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Trumpf start nieuwe boekjaar met dik gevulde orderboeken

22-07 “We zijn het nieuwe boekjaar begonnen met een stabiele omzet en een zeer goede…

Automatisering

Suplacon en MCB live met Trivest Connect

29-01 Plaatverwerker Suplacon in Emmeloord en metaalleverancier MCB zijn onlangs live gegaan met Trivest Connect,…

Verspanen

Metalnet verovert met Hyundai Wia machines vaste plek in hightech-ketens

12-11 De reden waarom Metalnet vier jaar geleden haar eerste CNC-draaibank van Hyundai Wia in…

Toeleveren

Succesvolle machinebouwer kan niet zonder succesvolle toeleverancier

04-11 De hechte relatie tussen bouwers van industriële machines en hun toeleveranciers staat onder druk.…

3D

‘Interesse in 3D-printen wordt concreter’

01-11 3D Maastricht is een full-service aanbieder van 3D-producten voor zowel zakelijke gebruikers als het…

Bedrijf en Economie

Octrooi-intensieve industrieën betalen de hoogste lonen

21-10 Industrieën die intensief (bovengemiddeld) gebruikmaken van intellectuele eigendomsrechten (IER) zoals octrooien, merken, industriële ontwerpen…

Verspanen

Verspaning straks in een cleanroom?

15-10 Verschuift de verspaning voor de hightech industrie naar de cleanroom? Ja, zei 2-S directeur…

Bedrijf en Economie

Faes Group breidt uit

30-07 Faes Group gaat op bedrijventerrein Kleine Hoeven in Reusel uitbreiden met een nieuw warehouse…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X