Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

Intelligente lockdown, groepsimmuniteit, social distancing, mondkapjesplicht, thuisquarantaine, pcr-test, triagetent, avondklok, anderhalvemetermaatschappij, zoomsessie, nasleepklacht, knuffelvrees, huidhonger, hamsterschaamte, balkonbingo, zorgapplaus, raamvisite, stoepverjaardag, plexiglassamenleving, twitterviroloog, contactberoep, complotgekkie , coronakilo’s, coronacoupe, coronakucher, coronaspuger, coronahufter, coronaspijbelaar, coronababy, coroma, coronamoe.

Nog even en gaan we dan écht geloven dat dit het nieuwe normaal is? Gelukkig is daar dan de Special Plaatbewerking, nu hier in uw vertrouwde MetaalNieuws. Dit soort zaken helpen mij in ieder geval terug te brengen in een werkelijkheid waar ik wél in wil zitten. Ik word er zelfs licht nostalgisch van, want dat is toch waarmee het voor mij allemaal begonnen is zo’n 25 jaar geleden, met plaatbewerking.

Met een vaste klant had ik toevallig vorige week een ‘walk down memorylane’. In ons pand in Oisterwijk liepen we langs een 25 meter lang doek, met hierop de belangrijke momenten uit de geschiedenis van De Cromvoirtse. Als we daar even bij stilstaan halen we samen herinneringen op aan ons 38-jarig bestaan en de vlucht die plaatwerk in die tijd genomen heeft. In het begin van de metaalbewerking was het veelal ponsen en stansen.

Eind jaren ’80 kreeg je de introductie van het lasersnijden, wat in eerste instantie zeer goed toegepast kon worden in de automobielindustrie. Als ik me goed herinner was Zantech uit Oss, iets verderop hier in Brabant, een van de eerste hiermee. Zelf begonnen wij er rond ’97 mee. De techniek was toen al een stuk verder en vooral nauwkeuriger. En voor ons belangrijk, het bewerken van kleine aantallen kon met de laser slimmer en efficiënter, mede door automatisering van het hele proces. Bovendien is het vermogen van de laser in de loop der jaren met maar liefst een factor tien toegenomen! De techniek werd door het watersnijden nog eens ‘next level’ getild en nu kunnen we zelfs tot 100 millimeter gaan.

Aan het eind van de rondleiding komen we vlak voor het onhandige moment van geen handen mogen schudden gezamenlijk tot de belangrijkste conclusie van jarenlange plaatbewerking. Het meeste voordeel haal je uit goede engineering. Tijdig met machinebouwers en metaalverwerkers samen kijken waar je heen wil. De diverse bewerkingstechnieken, van snijden tot kanten, optimaal op elkaar afstemmen. Op die manier voorkom je onnodige kosten in het verdere verloop van het proces en kun je samen de beste oplossing realiseren. En dat zou natuurlijk het nieuwe normaal moeten zijn. Niet teveel terugkijken dus, regeren is vooruitzien.

Ronnie van den Hurk
De Cromvoirtse

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Columns

Ophoepelen

23-05 Via een gezamenlijke kennis sprak ik uitvoerig met Jan. Een daaropvolgende kennismaking met Ben…

Columns

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

11-05 Het is bijna niet te bevatten wat er allemaal gebeurd is de afgelopen 40…

Columns

Beste Chris,

25-04 We kregen een aantal biedingen maar de beslissing om door te zetten, kon hij…

Columns

Vakmanschap of groene knop?

05-04 Er is een punt waarop de toleranties zo krap worden of dat materiaal zo…

Columns

Portret

27-03 Jan en zijn medeaandeelhouder, een zeer bekend politicus uit de jaren 80 en 90,…

Columns

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

01-03 Al een tijdje volgde ik ‘Dakar’ op een afstandje met meer dan gemiddelde interesse.…

Bedrijf en Economie

Nationale sport

28-02 Jos was al jaren eigenaar van een montagebedrijf dat machines en installaties monteerde en…

Plaatbewerking

MetaalNieuws thema/special Plaat & Buisbewerking

21-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X