Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

0

To be continued. Zo had ik mijn vorige column kunnen afsluiten, met zo’n mooie reis naar de Verenigde Staten voor de boeg. Wat ik al aankondigde is helemaal uitgekomen, daar denkt men écht in het groot. En daar kan ik meteen aan toevoegen, dat doen ze ook nog eens groots. Wat een indrukwekkende massaproductie kunnen ze daar draaien!

Met steeds meer een prominente rol voor de Autonomous Guided Vehicles, zelfrijdende transportmiddelen, die het logistieke proces nog verder pushen tot het optimum. Een ander opvallend aspect dat bij veel Amerikaanse bedrijven terugkomt is de rol van digitalisering en het daardoor gebruikmaken van de beschikbare data. Onder andere bij Trumpf Smart Factory liet men in alle openheid zien hoe dat inzicht geeft in hun productiviteit.  Maar men is in de States zeker niet alleen gericht op machines en groter, ze hebben ook oog voor de menselijke maat. Zo nodigde de eigenaar van een van de vier Amerikaanse bedrijven mijn compagnon Janwillem en mij privé uit voor een unieke tocht over zijn jachtdomein. Dan leer je iemand toch op een nog persoonlijkere manier kennen.

Terug in Nederland waren we nog maar nauwelijks bekomen van onze avonturen in de VS of we gingen alweer opnieuw op studiereis; op initiatief van de NEVAT samen met 24 andere ondernemers naar vijf bedrijven in Engeland. Gelukkig was het ‘deze ronde’ een land binnen Europa, want anders was het wel erg vermoeiend geworden. Waarbij we wellicht binnenkort door de Brexit ons kunnen afvragen of deze stelling nog klopt. Eén ding is dan wel zeker, een aantal Britse metaalbedrijven gaat last krijgen van importheffingen die ze opgelegd krijgen. Op die manier kan hun concurrentiepositie tot wel 15% verslechteren. Daar staat gelukkig tegenover dat ook daar veel ‘impressives’ gebeurt. Bij het bedrijf Renishaw zagen we bijvoorbeeld hoe twee mensen maar liefst 23 freesmachines runde. Een compleet uitontwikkeld voorraadsysteem met een zeer hoge zekerheid van produceren en output. Aan ons de schone taak dit soort zaken te vertalen naar onze kleine serieproductie omgeving.

Twee trips in één maand is tamelijk uitzonderlijk en veel in zo’n korte tijd. Maar ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het voor je is. Of je nu zakelijk gaat voor je bedrijf of privé op vakantie. Of je nu ver weggaat of dichter bij huis: Reizen is leren naar jezelf te kijken tegen een steeds veranderende achtergrond.