Gebruikers enthousiast over hun Durma laser

Sinds Tuwi een jaar of vijf geleden naast de kantbanken en de scharen ook de fiberlasers van Durma is gaan verkopen, zijn heel wat van deze machines bij Nederlandse plaatbewerkingsbedrijven geïnstalleerd.

Omdat de Turkse machinefabrikant haar assortiment fiberlasers voortdurend doorontwikkelt en uitbreidt, kan Tuwi een steeds grotere groep metaalbewerkers op maat bedienen. Met het nieuwe instapmodel HD-FO is er nu een prijstechnisch interessante optie om bijvoorbeeld de overstap van ponsnibbelen naar lasersnijden te maken. De machines in de HD-F serie zijn sinds kort leverbaar met een 10 kW fiberlaserbron voor bedrijven die nog meer kwaliteit, snijmogelijkheden en snelheid zoeken.

Een bedrijf dat onlangs een fiberlaser heeft gekocht, is Bouwmeester Metaal in het Brabantse Oudenbosch, dat wordt geleid door Richard Bouwmeester en zijn vrouw Kirsten. Hun bedrijf is onder andere sterk in de engineering en het bouwen van machines. “Wij bieden het complete pakket van snijden, lassen en zetten, en zijn daarnaast ook de partner die meedenkt met klanten bij de ontwikkeling en realisatie van nieuwe machines”, legt Richard uit. Kirsten vult aan: “Ook maken we eigen producten zoals kantelbakken, verlenglepels en schepbakken voor heftrucks.” Trots is Richard vooral op de machines die hij zelf heeft ontwikkeld en bouwt voor de pijpleidingindustrie. Deze gaan de hele wereld over.

Bouwmeester Metaal wordt geleid door Richard en Kirsten Bouwmeester. Hun laser snijdt al weer een aantal maanden en is veel stiller en sneller dan de oude plasmasnijder. Bramen zijn verleden tijd.

Bouwmeester Metaal wordt geleid door Richard en Kirsten Bouwmeester. Hun laser snijdt al weer een aantal maanden en is veel stiller en sneller dan de oude plasmasnijder. Bramen zijn verleden tijd.

Alternatief voor plasmasnijden

Bouwmeester ondervond steeds meer dat het snijwerk van zijn plasmasnijder niet de vereiste kwaliteit opleverde. De kwaliteitseisen van klanten dwongen hem steeds meer het snijwerk uit te besteden aan bedrijven met een lasersnijmachine. “Daarbij moesten we altijd wachten tot we aan de beurt waren. Bovendien mochten we de hoofdprijs betalen”, aldus Richard. Vorig jaar besloot hij daarom een eigen lasersnijmachine aan te schaffen. Het werd een Durma fiberlaser HD-F IV 3015 met 6 kW IPG laserbron en D-Tower met tien cassettes.

De belangrijkste criteria voor deze keuze: de kwaliteit en aansturing van de laser, de automatische aan- en afvoer van het materiaal en de service van Tuwi.
De laser snijdt al weer een aantal maanden. Na een gedegen training waren de medewerkers al snel in staat zelfstandig de machine te bedienen. De laser is veel stiller en sneller dan de oude plasmasnijder en bramen zijn verleden tijd. De plasmasnijder moest steeds bijgesteld worden voor een acceptabel snijresultaat en met de hand worden geladen.

De laser levert continu een perfect resultaat en dankzij de toren draait hij nagenoeg zelfstandig, waardoor weinig mankracht nodig is voor beladen en ontladen. De verwachtingen die Richard had zijn helemaal uitgekomen. Hij is niet meer afhankelijk van de levertijden van toeleveranciers en alle producten komen snel, braam- en foutloos van de machine, zelfs bij platen tot 12 mm RVS. De fiberlasersnijmachine is zo snel en dusdanig geautomatiseerd, dat Bouwmeester meer opdrachten kan aannemen zonder dat extra personeel nodig is.

MachineFabriek Bolsward

Ook MachineFabriek Bolsward beschikt sinds kort over een fiberlaser. De eigenaren Wiebe Oosterbaan en Gerard Mulder werden hier al enthousiast over tijdens een zakenreis naar de Durma-fabriek in Turkije. Na een goed advies van Marco Mans van Tuwi kozen ze voor de  HD-F 6020 4kW fiberlasersnijmachine. MachineFabriek Bolsward maakt machines voor de voedingsmiddelenindustrie, bijna alles uit roestvrijstaal. Tot acht jaar geleden moest al het snijwerk worden uitbesteed. Vaak moest anderhalve week worden gewacht op het gesneden materiaal. Dat was onwerkbaar.

Aangezien een laser destijds niet binnen het budget viel, werd gekozen voor  een waterstraalsnijmachine. Maar die kon de laatste tijd de productie niet meer bijbenen. De doorlooptijd van de producten begon op te lopen, terwijl klanten niet willen wachten. Daarom gingen Wiebe en Gerard op zoek naar een oplossing om sneller te kunnen snijden en om meer continuïteit in het productieproces te brengen. Vergeleken met 2012 bleken de prijzen van lasersnijmachines bij Tuwi nu financieel goed bereikbaar.

Douwe Postma is verantwoordelijk voor de lasersnijmachine. Hij vindt het fantastisch wat er allemaal met de machine kan. “De training die we kregen was wel overweldigend, maar ik kreeg al snel gevoel voor de machine. De software was even wennen, maar ik kan er nu goed mee overweg. En als ik vragen heb, bel ik snel Tuwi.”

Wiebe Oosterbaan, Marco Mans (Tuwi), Gerard Mulder en Douwe Postma. De Durma fiberlaser snijdt sneller en heeft meer continuïteit in het productieproces van MachineFabriek Bolsward gebracht.

Wiebe Oosterbaan, Marco Mans (Tuwi), Gerard Mulder en Douwe Postma. De Durma fiberlaser snijdt sneller en heeft meer continuïteit in het productieproces van MachineFabriek Bolsward gebracht.

Fiberlaser met 10 kW vermogen

Bouwmeester Metaal en MachineFabriek Bolsward hebben allebei een fiberlaser uit de HD-F serie. In Oudenbosch kunnen ze prima uit de voeten met het 6 kW vermogen, in Bolsward met 4 kW. Durma levert deze machineserie nu echter ook met een IPG 10 kW laserbron. Het  R&D team heeft deze snijmachine ontwikkeld voor de metaalbewerkingsbedrijven die meer kwaliteit en snijmogelijkheden willen.

De eerste machine die leverbaar is met 10 kW is de HD-F 3015, de kleinste machine uit deze serie. Hij is geschikt voor platen van 3000×1500 mm en met 10 kW vermogen kan staal tot 30 mm en RVS tot 20 mm gesneden worden. Hierdoor is deze machine breed inzetbaar. Hij is uitgerust met een stabiele en betrouwbare Precitec Zoom 2.0 snijkop met instelbare focuslengte.

Bij de constructie van de machine zijn alle onderdelen zorgvuldig gekozen, om voor een exacte positionering te zorgen. Dit resulteert in een tolerantie van 0,05 mm, wat een zeer goede kwaliteit levert voor een machine in deze prijsklasse. De machine is snel. Bij veel materialen snijdt hij tot wel 170 m/min. Deze snelheid is te danken aan de goed geconstrueerde tafel en het vermogen van de laser, maar tevens aan de stijve brug, waardoor zelfs op de z-as hoge acceleraties mogelijk zijn zonder dat dit afdoet aan de automatische hoogtemeting.

Wie nog meer snelheid zoekt, kan de machine uitbreiden met een lineaire aandrijving, een be- en ontlaadsysteem en afvaltransportband voor automatische afvoer van het afval, zonder onderbreking van het snijproces.

Efficiënte software begeleidt de operator van de laser bij zijn werkzaamheden. De software houdt zelf in de gaten of het snijproces optimaal verloopt en geeft bijvoorbeeld aan wanneer het beschermglas vervuild is en vervangen moet worden. LED’s op de snijkop geven continu informatie over zaken als druk, temperatuur en vervuiling. De operator heeft toegang tot een complete database voor het snijden van de gangbare materialen en diktes, zodat de snijresultaten steeds optimaal zijn.

Met een IPG 10 kW laserbron kan staal tot 30 mm en RVS tot 20 mm gesneden worden.

Met een IPG 10 kW laserbron kan staal tot 30 mm en RVS tot 20 mm gesneden worden.

Goed betaalbaar instapmodel

Een andere nieuwe ontwikkeling van Durma is het nieuwe instapmodel HD-FO. Bij veel MKB-metaalbewerkingsbedrijven staat een fiberlaser hoog op het verlanglijstje. Tot nu toe was het hoge investeringsbedrag voor veel ondernemingen echter een te hoge drempel om te kunnen profiteren van de grote flexibiliteit en de hoge afwerkingsgraad van deze moderne snijtechniek. Maar Durma heeft nu een betrouwbare en goed betaalbare fiberlasermachine voor het MKB ontwikkeld.

Deze HD-FO fiberlasermachine, verkrijgbaar met vermogens van 1, 2 of 3 kW, is specifiek ontwikkeld om de overstap van andere bewerkingstechnieken mogelijk te maken.  Hij is ook interessant voor bedrijven die de flexibiliteit willen vergroten en/of minder willen gaan uitbesteden. De machine bevat betrouwbare componenten van Europese fabrikanten en een IPG-laserbron. De afmetingen zijn heel compact, zodat hij in elke werkplaats past.

Demonstratie in showroom Tuwi

Vanwege het coronavirus kan Tuwi momenteel geen referentiebezoeken aanbieden bij klanten. De showroom in Winterswijk is echter wel geopend en hier wordt zowel de HD-F 3015 met 10 kW vermogen als het instapmodel HD-FO gedemonstreerd. Vanwege het virus kan de showroom alleen op afspraak worden bezocht. Bij bezoeken neemt Tuwi alle veiligheidsvoorschriften van de overheid in acht om de verspreiding van het virus te voorkomen.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Derde snijtafel geeft Jeldi flexibiliteit voor spoedwerk

28-09 De speciale aandacht van Sweegers voor spoedwerk bij deze investering is niet zo vreemd.…

MetavakNieuws

METAVAK-exposanten komen met oplossingen

25-08 Zo heeft Tuwi besloten om met een stand van maar liefst 84 vierkante meter…

Plaatbewerking

Personeel is de grootste uitdaging

05-07 De resultaten hiervan werden gepresenteerd tijdens Tuwi Next, een onderdeel van het tweedaagse open…

Plaatbewerking

Boor-/zaagstraten en kennisevenement op open huis Tuwi

07-06 De nieuwe vertegenwoordigingen zijn de boor-/zaagstraten van M&G Steel Machines, alsmede de lasersnijmachines van…

Plaatbewerking

Tuwi dealer van Mitsubishi lasers en Astes4 sorteersystemen

24-05 Commercieel directeur Marco Mans noemt de twee nieuwe vertegenwoordigingen belangrijk voor Tuwi: “We zien…

TechnishowNieuws

TechniShow komt op cruciaal tijdstip

12-04 De sombere, zelfs wat negatieve geluiden rond TechniShow ontgaan Eisma en Mans niet. Zoals…

Plaatbewerking

Tuwi kan snel kantbanken en scharen leveren

14-03 De belangstelling voor deze machines is groot. “De eerste serie is al bijna helemaal…

Plaatbewerking

MDL last nog graag, maar is nu een compleet metaalbedrijf

14-12 Om die reden is ook gekozen voor een andere naam. De letters MDL staan…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen