Gediplomeerde lasrobotprogrammeurs

0

Vier docenten van het ROC van Twente en SMEOT in Hengelo en Anton Tijdink Techniekopleidingen in Terborg hebben een erkend diploma lasrobotprogrammeur behaald.

Hun ‘papiertje’ is een NIL-erkend diploma en geniet een voorlopig erkenning van de European Welding Federation EWF. Deze voorlopige status wordt omgezet in een definitieve Europese erkenning, zodra de formaliteiten met de EWF zijn afgerond. De procedure hiervoor is reeds in gang gezet.

Het LAC heeft een belangrijke rol gespeeld bij deze nieuwe opleiding tot lasrobotprogrammeur. Het heeft in de vorm van een pilot de lesstof hiervoor ontwikkeld, samen met de opleidingsinstituten ROC van Twente en AT Opleidingen, het NIL en het bedrijfsleven, met name Stork Thermeq. Onderdeel van deze pilot was de afspraak dat enkele docenten de opleiding als eersten konden volgen. Ze hebben de opleiding onlangs succesvol afgerond. De vier docenten kunnen nu leerlingen gaan opleiden tot lasrobotprogrammeur. Deze opleiding wordt onderdeel van het reguliere onderwijs en komt als een keuzemodule in de nieuwe MBO 4 opleiding plaat- en constructietechnologie.

Daarnaast kunnen bedrijven hun medewerkers deze opleiding laten volgen als een cursus. Alle lesstof van de opleiding is digitaal, waardoor deze snel en makkelijk is aan te passen. De opleiding kan nu starten aan het ROC van Twente, SMEOT en AT Opleidingen, die alle drie de status van Skillslab hebben in het kader van de Smart Welding Factory, een initiatief om lasautomatisering in het Nederlandse MKB verder aan te jagen met als doel kostenefficiënte enkelstuks productie mogelijk te maken. Andere Skillslabs in Eindhoven en Leeuwarden zullen snel volgen en uiteindelijk zal de opleiding lasrobotprogrammeur overal in het land gevolgd kunnen worden.