‘Geen Omgevingswet zonder MKB-vriendelijk DSO’

De Omgevingswet dreigt op 1 januari 2022 ingevoerd te worden, zonder dat het voor het bedrijfsleven belangrijke Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) MKB-vriendelijk is. Namens Koninklijke Metaalunie en zeven collega-brancheorganisaties heeft MKB-Nederland daarom  een brief naar minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en het parlement gestuurd.

Inwerkingtreding van de Omgevingswet zonder een goed functionerend DSO gaat ondernemers veel last, kosten en frustratie opleveren.

Daarin benadrukt het bedrijfsleven dat het DSO op dit moment onvoldoende functioneert. Een goed functionerende DSO is het fundament van de Omgevingswet.

Huiswerk noodzakelijk

Inwerkingtreding van de Omgevingswet zonder een goed functionerend DSO gaat ondernemers veel last, kosten en frustratie opleveren. Met name MKB-bedrijven hebben groot belang bij goede procedures en handreikingen. In de brief hamert MKB-Nederland er dan ook op dat invoering van de Omgevingswet geen optie is als het DSO niet op orde is. Derk Jan Meijer, beleidssecretaris Ruimtelijke Ontwikkeling van Koninklijke Metaalunie vult aan: “Het kabinet heeft nog huiswerk te verrichten.”

Het DSO is om vele redenen noodzakelijk. Bijvoorbeeld om volledig op de hoogte te zijn van de algemene regels (onder andere ten aanzien van milieu), met betrekking tot meldingen en vergunningen, de eisen in het omgevingsplan op eigen perceel en in de directe en relevante bedrijfsomgeving. “Met de huidige wetgeving hebben we hier goede digitale (rijks)hulpmiddelen voor en die willen we MKB-vriendelijk terugzien in het DSO. Dat heeft de politiek ook beloofd bij de ontwikkeling van de Omgevingswet. Helaas hebben wij het kabinet hieraan moeten herinneren”, aldus Meijer.

Alarmbellen rinkelen

Metaalunie is gevraagd mee te werken aan DSO-pilots. De ervaringen uit de pilots hebben de alarmbellen laten rinkelen. Meijer: “Ik hoop dat ook andere collega-brancheorganisaties snel DSO-pilots mogen doen. Dit vergroot onze gezamenlijke capaciteit, kennis en slagkracht om tot een goed functionerend DSO te komen.” Het kabinet houdt de optie open om de invoeringsdatum van de Omgevingswet te verschuiven naar 1 juli 2022. Als het DSO niet op orde is, is dit een verstandige optie, aldus het bedrijfsleven in de brief.

Niet alleen het MKB loopt tegen DSO-problemen aan. Onder andere gemeenten en grote bouwers vrezen voor problemen bij een onvolledig, niet goed functionerend DSO.

 

 

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Stichting Adviescentrum Metaal 25 jaar

16-04 Stichting Adviescentrum Metaal is al 25 jaar het loket voor kennis, advies en onderzoek…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X